26. märts 2018

Laste lemmikud - külmkuivatatud marjad ning lihtne kirsi panna cotta!

Meil on kodus alati olemas olnud üks tore kommisahtel, mis ei asu kuskil salakohas, vaid täiesti avalikult suures elutoas. Selles sahtlis leidub igasugu magusat - komme, küpsiseid, kõrsikuid ja muud seesugust. See on sahtel, mida võivad põhimõtteliselt kasutada vastavalt oma äranägemise järgi kõik üle viie aastased. Võiks ju arvata, et see magus kohake on pidevas kasutuses ning eriti just 9-aastase lapse puhul, kuid tegelikult avatakse kommisahtli ust pigem harva. Mõnikord on hea miskit kohvi kõrvale võtta, mõnikord hea külalistele miskit pakkuda. Laps leiab tee sinna sahtlisse ka pigem harva ning üldjuhul just siis, kui on ees mõni pikem autosõit - siis on ju hea miskit teele kaasa võtta. Ühesõnaga olen ma aru saanud, et kuna oleme lapsele alati seda kommisahtlit lubanud kasutada, siis kommid ei ole saanud talle kinnisideeks ega mõneks kättesaamatuks ahvatluseks. Siiski on mul mitmeid tuttavaid, kes ongi mures lapse suure kommi- ja magusasõltuvuse pärast. Nähakse palju vaeva, et kommi millegi sarnase, kuid olulisemalt tervislikumaga asendada. 


Nüüd jõuamegi selle postituse peaosalise juurde - külmkuivatatud marjad ja puuviljad! Ma arvan, et julgen neid soovitada kõikidele, kes soovivad lapsele pakkuda kommidest olulisemalt kasulikumat ampsu. Need on suurepäraseks maiuseks kommi asemel ning olen kindel, et ka lapsed arvavad nii. Ja olgem ausad - tegelikult on külmkuivatatud marjade ja puuviljadega ka ise ülimalt mõnus maiustada. Külmkuivatatud marjad on nagu pisikesed magusad ja äratuntava maitsega marja- ning puuviljakommid. Mõni aeg tagasi tutvusin ma sellise ettevõtte nagu MEKI külmkuivatatud toodete valikuga. Olen eelnevalt kasutanud väga edukalt külmkuivatatud maasikaid, mustikaid ja jõhvikaid, kuid sellega minu proovimised piirdusid. Tegelikult on selle meetodi valmistamisel lõpptulemusena valik nii kirju ja maitsetest tulvil! Ma soovitan kindlasti proovida! Tekstuurilt on need mõnusalt krõmpsud, milles on säilinud täielikult marjade ja puuviljade enda maitse. Külmkuivatatud marju võib hetkel leida vabalt suuremate toidukaupluste nimistust, tavaliselt asetsevad need kõrvuti kuivatatud puuviljade ja pähklitega või siis on hoopis tervisetoodete riiulil. Meki e-poodi tasub samuti kindlasti piiluda!


Muidugi peab igaüks leidma külmkuivatatud toodete seast oma lemmiku. Minu suuremale lapsele olid meeltmööda näiteks vaarikad, seda tänu oma hapukusele ning sellele marjale väga omasele maitsele. Minule oli meeldiv üllatus jällegi külmkuivatatud õunakuubikud, mis meenutasid pisut lapsepõlves kuivatatud õunte maitset, ainult et külmkuivatatult  on õunatükid  meeldivalt krõmpsud. Murelid on ka ülimalt head, kuid need meeldivad vist kõikidele. Tegelikult on külmkuivatatud marjad/puuviljad kõik hea maitsega ning ei ole küll ühtegi sellist toodet, mis nina krimpsutama paneb.


Mis on külmkuivatamine? See on meetod, kus esmalt värsked (või töödeldud) toiduained kiirkülmutatakse ning seejärel (vaakumis toiduainetest) aeglaselt soojendamise tulemusena eemaldatakse külmumisel tekkinud jääkristallid. Sealjuures säilib lõpptulemusena toodete maitse, lõhn, välimus ning toiteväärtus. Samuti on külmkuivatatud tooted säilitusainetevabad ning ilma täiendava lisatud suhkrutega! 


Külmkuivatatud marjad sobivad loomulikult niisama söömiseks, kuid neid saab kasutada ka isetehtud müslisegudes, hommikupudrul. Olen lisanud ka hommikusele jogurti- ja smuutikausile tekstuuri andmiseks. Samuti sobivad need igasugu kookide-tortide kaunistamiseks! Nendest marjadest valmistatakse ka jahu, mis on ilusti olemas ka Meki tootevalikus. Marjajahust räägib ka allolev retseptipostitus. Kasutasin külmkuivatatud marjajahu väga edukalt ühe imelihtsa panna cotta valmistamisel. Tarretamiseks kasutasin traditsioonilise želatiini asemel tarretisesuhkrut, mis tegi magustoidu valmimise veelgi lihtsamaks! See magustoit sobib hästi valmistamiseks ka lähenevate kevadpühade puhul! Tegelikult sobib seesugune marjajahu veel igasugustesse kreemidesse, vahtudesse, küpsisetainasse jne. Plaanin lähiajal rullbiskviiti küpsetada ning täidiseks teha mustikajahust kohupiimavahu;)


Mitmele: neljale
Valmistamisaeg: 10-15min

ca 0,75 dl tarretisesuhkrut
1 sl külmkuivatatud kirsijahu

4 dl rõõska koort (35%)
1 dl piima (soovitavalt 3,5%)


Kaunistuseks: külmkuivatatud marju

Sega suhkur kirsijahuga. Pane koor ja piim potti ning ning kuumuta keemiseni (ära keema lase). Seejärel lisa hoolikalt segades juurde suhkrusegu. Kuumuta pidevalt segades veel 2-3 minutit. Selleks ajaks peab suhkur olema ilusti kooresegusse sulanud. Vala segu nelja klaasi ning lase neil toatemperatuuril jahtuda täielikult, seejärel tõsta külmkappi jahenema. Vahetult enne serveerimist raputa magustoidule peale käte vahel peenemaks purustatud külmkuivatatud marju.

Postitus valmis koostöös ettevõttega Meki (Freezedry OÜ)
Vaata ka Meki FB-lehte.


2 kommentaari :

  1. Tundub väga mõnus retsept :)Loodetavalt on kirsijahu hea,nende smuutisegu oli kahjuks suur pettumus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Smuutisegusid ei ole kusjuures proovinud. Seda kirsijahu aga soovitan, sest annab äratuntava maitse magustoidule juurde. Samuti kulub seda vähe - selle magustoidu puhul lisasin vaid 1 sl.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails