31. märts 2018

Kodune pühadekeeks valge šokolaadi kastmega

Kellele ei maitseks üks mõnusalt mahlane kodune keeks?! Üks seesugune mõnus retsept on teie ees! Sellesse keeksitainasse on lisatud valmistamisel kodujuustu, mis on eelnevalt saumikseriga püreestatud. Nimelt teeb kodujuust keeksi täidlasemaks ja tummisemaks, samuti aitab see hoida keeksi mahlakust. 

Minule meeldib, kui keeks on peale küpsemist pisut seisnud, sest enamasti kipuvad keeksid seistes üha paremaks muutuma. Nii on ka selle küpsetistega - see keeks maitseb minu arvates kõige paremini järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval, sest nii on see kõige mahlasem! Samas, ei krimpsuta keegi kindlasti nina, kui seda küpsetist ka ahjusoojana sööjatele pakud. Sellele keeksile on sobiv kaaslane üks maitsev šokolaadikaste, mida võid serveerida keeksiviilu kõrval või hoopis valada see keeksile krooniks peale! 
Valmistasin selle retsepti pühade puhul Rootsis ilmuvale kohalikule päevalehele!


Kogus: 1 suur keeks
Valmistamisaeg:15 min ettevalmistusteks + 1 tund küpsetamiseks
Muu info: valmistamisel on kasutatud 1,5 l keeksivormi!

200 g toasooja võid
200 g suhkrut
4 muna
200 g kodujuustu
2 tl apelsini riivitud koort
2 tl küpsetuspulbrit
200 g nisujahu
100 g riisijahu

Šokolaadikaste:
1 dl vahukoort
1 munakollane
näpuotsatäis sool
30 g valget šokolaadi, tükeldatuna

Serveerimiseks peale pähklipuru 

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa mikserdades juurde munad. Püreesta kodujuust enam-vähem ühtlaseks massiks ning lisa koos apelsinikoorega tainale. Sega kuivained omavahel, lisa võisegule ning sega kõik ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ning küpseta 175 kraadi juures 50min-1tund. Lase keeksil jahtuda.

Kastme valmistamiseks kuumuta koor potis keemiseni. Vahusta munakollane kergelt soolaga. Seejärel vala  mõned supilusikatäied kuuma kooresegu munakollasele ning sega ühtlaseks, seejärel vala antud segu koore hulka, lisa tükeldatud šokolaad ning kuumuta segades ühtlaseks. Kuumuta kindlasti vesivannil, et vältida põhjakõrbemist. Kuumuta segu segades seni, kuni kaste pakseneb, seejärel tõsta kaste vesivannilt jahtuma. Serveeri kastet sooja või külmana keeksi kõrval või nirista see hoopis vahetult enne serveerimist keeksile! Raputa peale ka pähklipuru. 

 


2 kommentaari :

  1. Proovisin järgi ja väga-väga maitsev! Olen juba päris paljusid sinu retsepte katsetanud. Suhteliselt algaja kokkaja jaoks on sinu lihtsaid retaepte nii lihtne jälgida ja küpsetised õnnestuvad pea alati. Ükskord unistasin coca-cola koogi sisse jahu panna ja see tuli ikkagi söödav �� Aitäh Ragne!

    VastaKustuta
  2. Oi, juba proovitud? Nii tore ja eriti rõõm kuulda, et maitses. Aga ma hoiatan - seistes muutub keeks üha mahlasemaks;)
    Ja muidugi rõõm kuulda, kui oled siit meelepäraseid retsepte leidnud:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails