28. november 2017

Imeline oliiviõlijäätis

Jäätis meeldib mulle kohe väga-väga. Mul on kujunenud välja omad lemmikud ning muidugi eelistan ma võimalusel ikka ise tehtud jäätist. Nii põnev on kodus erinevate maitsetega katsetada. Loomulikult on hetkel üheks põhiteemaks piparkoogid  ning seetõttu pean kiitma piparkoogijäätis piparkoogitainatükkide kardemoni ja kaneeliga. Oma katsetuste tulemusel aga jõudsin ma ka sellesama oliiviõlijäätiseni. Teate, see maitseb ülimalt hästi! Loomulikult ei ole see seesugune jäätis, mida kuhjad ohtralt kaussi ning siis lased lusikal oma tööd teha. See on selline jäätis, mille jäätisepallike on ideaalseks kaaslaseks šokolaadikoogi kõrval, pudru peal või siis näiteks koos ahjus küpsetatud õunapoolikutega. Tegelikult üks jäätisepall lihtsalt niisama on ka hea ning piisav, et magusa- ja jäätiseisu peletada!  


Aga ega oliiviõlijäätisest üksi ei piisa. Selleks, et asja veelgi üle võlli ajada, raputasin jäätisele peale pisut soolahelbeid, mis tekitas imepärase soolakas-magusa koosluse... teinekordki! 

Muidugi on selle retsepti üks olulisi võtmesõnu kvaliteetne oliiviõli. Minul on kujunenud lemmikuks ISUL ekstra neitsioliiviõli. Kui ma varakevadel esmakordselt seda oliiviõli maitsesin, siis mu maitsemeeled olid ausalt öeldes positiivselt üllatunud. See maitses nii ehedalt, puhtalt, samas maitseküllaselt ja selgelt. Jah, oliiviõlil ja oliiviõlil on vahe! Üldjuhul kasutan ma seda oliiviõli hommikusel pudrul või siis piserdan helde käega ciabattale. Suvel õnnestus mul ühel üritusel kohtuda ka selle oliiviõli valmisajatega. Isul oliiviõli tootjaks on pereettevõte, kelle südameasjaks on keskkonnasõbralik tootmine, seega valmistatakse ainult ühte sorti oliiviõli – orgaanilist ekstra neitsioliiviõli. Pere alustas oma unistuste elluviimisega 1996. aastal, mil pandi alus Arbequina oliiviistanduse loomisele La Rioja piirkonnas, Alfaro külas Kindlasti soovitan teil seda oliiviõli proovida ning võib-olla isegi degusteerida seda koos poes müüdavate sarnaste toodetega. Maitsevahe on suur, uskuge mind!


NB! Kui selle toote vastu tekkis huvi, siis isul.ee veebipoest on võimalik soetada seda oliiviõli -10% soodsamalt, kui märgite ostmisel sooduskoodina ära "RAGNE".

125 g suhkrut
2 dl täispiima
1,5 dl vahukoort
4 munakollast
1 dl kvaliteetset ekstra neitsioliiviõli

Serveerimiseks:
soolahelbeid

Pane potti suhkur, piim ja 1 dl vahukoort ning kuumuta segu segades seni, kuni suhkur on sulanud. Vahusta munakollased heledamaks vahuks ning nirista ettevaatlikult juurde piimasegu. Seejärel kuumuta segu segades madalal kuumusel seni, kuni see pakseneb. Seejärel jahuta segu külmkapis täielikult! Vahetult enne jäätise valmistamist sega juurde oliiviõli ja ülejäänud 0,5 dl vahukoort ning valmista jäätisemasinas jäätis.

*Selle jäätise valmimiseks jäätisemasinas kulub minul ca 30 minutit.
*Soovi korral võid jäätisesegue lisada ka värsket hakitud tüümiani (2-3 sl). Ürdid lisa jäätisesegule piima-munasegu kuumutamisel.

Lisaks mõned soovitused, kui valmistad jäätisemasinaga jäätist:
*  Munakollastele lisa piimasegu hästi rahulikult, ise samal ajal korralikult vispeldades;
* Jäätisesegu peab enne jäätisemasinasse panemist olema täielikult jahtunud (juhul, kui kasutad retsepti, kus vaja jäätisesegu kuumutada)!  
* Korralikult jahutamata jäätisesegu puhul ei valmi lõpptulemusena sobiva tekstuuriga jäätist (katsetatud ja proovitud:));
* Võimalusel hoia jäätisesegu külmkapis ööpäev, nii on kindel, et segu on korralikult jahtunud ning sobiv jäätiseteoks!
* Minul on kodus jäätisemasin, mida peab enne jäätise valmistamist hoidma eelnevalt sügavkülmas  - mida kauem seda parem. Mina soovitan seda eelnevalt hoida sügavkülmas vähemalt24 tundi;
* Kui sügavkülmas on ruumi, siis seda anumat võibki sügavkülmas hoida, sest jäätiseisu korral on koheselt anum võtta:)
* Alati enne söömist lase sügavkülmas olnud jäätisel 3-4 minutit toatemperatuuril seista. 
* Isetehtud jäätist söö ära vähemalt nädala jooksul, see on siis kõige värskem ning maitserikkam.
* Loomulikult on jäätis parim koheselt peale valmimist;)


2 kommentaari:

  1. Tundub imeline!😊
    Kas antud jäätis on võimalik teha ka ilma masinata?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jäätiste retseptide juures on alati soovitus, kuidas valmistada külma maiust ilma jäätisemasinata. Mina pole seda aga lisanud, kuna on äärmiselt suur vahe, kuidas lõpptulemusena maitseb masinaga ja ilma selleta valmistatud jäätis. Masinaga tehtult jääb jäätis nii õhuline, kohev, ilma jäätisekristallideta ja meeldivalt pehme.

      Ilma masinata tehes peaks segu panema karbiga sügavkülma ning seda peaks siis 3-4 korda külmumise ajal mikserdama. Niimoodi tehes aga ei jää jäätis selline sametine, nagu peaks:)

      Kustuta