30. september 2017

Metspähkli-juustukook blogi sünnipäevaks! 10 aastat toidublogimist!


See on ikka uskumatu, et täpselt kümme aastat tagasi kirjutasin ma selle blogi esimese retseptipostituse (väikese otsingu tulemusena tuli välja, et esimeseks postituseks oli röstitud suvikõrvitsarull.) Tegemist on minu jaoks korraliku juubeliga ning peab ütlema, et need 10 aastat on nüüd küll ikka uskumatult kiiresti läinud. Seetõttu ma arvan, et on üsna sobilik tähistada seda juubelit ühe korraliku koogikesega. Mul oli juba ammu isu tummise juustukoogi järele, millel on katteks peal ohtralt küpsetatud juustutäidist. Niisiis saigi just seesugune küpsetis tänaseks sünnipäevakoogiks. Lisasin täiendavalt nii põhjale, täidisesse kui ka kattele pähkleid, mis juustukoogile nii tekstuuri, kui ka maitset jagasid. Ühesõnaga valmis sai üks parajalt rammus ja oma nime vääriv juustukook! 
Täiesti juhuslikult juhtus nii, et kui olin selle koogi pildistamiseks lauale asetanud, siis saabus minuni kast mahefüüsalitega, mida kasvatatakse siinsamas Pärnumaal (uuri Segasumma talust www.segasumma.ee). Minu jaoks oli see nii tore ja üllatav leid. Maitsevad imehästi ning sobituvad modelliks ka imehästi...


Kui mõelda, siis olen ma selle kümne aastaga jõudnud uskumatult lahedaid projekte teha. Täpsemalt siis toiduteemalisi projekte, millest blogiga alustades ei osanud unistadagi. Muidugi pean ma enda suurimateks saavutusteks enda kokaraamatuid, mida on hetkeseisuga 6, kuid millele lisandub juba järgmisel nädalal veel üks uus kokaraamat … sellest juba täpsemalt järgmisel nädalal, kui trükisoe raamat on minuni jõudnud:) Olen igastahes elevil!  Nendest kuuest kokaraamatust nii mõnedki kannavad juba silti „läbi müüdud” ning selle üle on mul siiralt rõõmus meel! 

10 aastat blogimist = 6 (peaaegu 7) kokaraamatut:

Ja nüüd sünnipäevakoogist:



Põhi:
50 g metspähkleid
100 g Digestive-küpsiseid
0,25 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
500 g toasooja toorjuustu
200 g toasooja sulatatud juustu
100 g suhkrut
4 muna
100 g hapukoort
100 g valget šokolaadi
75 g metspähkleid
50 g Digestive-küpsiseid

Kate:
5 batoonikese kommi (näiteks Pilveke)
75 g hapukoort
1 tl vanillisuhkrut
25 g metspähkleid, hakituna
1 Digestive-küpsis, purustatuna
0,25 tl kaneeli

Põhi: jahvata pähklid peeneks puruks. Purusta ka küpsised peeneks ning sega kokku jahvatatud pähklite ja kaneeliga. Kõige viimasena lisa või ning sega ühtlaseks tainaks. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhjale (pane pisut rohkem äärtele kui keskele).

Täidise jaoks sega retsepti 3 esimest komponenti omavahel ühtlaseks. Lisa segades juurde munad ja hapukoor. Sulata šokolaaditükid vesivannil ning sega toorjuustusegusse. Seejärel jahvata pähklid peeneks jahuks ning lisa samuti toorjuustusegule. Kõige viimasena murra küpsised käte vahel tükkideks ning sega täidisesse. Vala täidis vormi* ning küpseta kooki 160 kraadi juures 50-60 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil (suletud ahjuuksega) järelküpseda umbes tunnijagu. Seejärel lase jahtuda ning aseta siis külmkappi maitsestuma ööpäevaks. 

Jahtunud koogile valmista peale kate: haki kommid väikesteks tükkideks ning hõõru need hapukoore ja vanillisuhkruga enam-vähem ühtlaseks massiks. Kata seguga kook. Raputa peale hakitud pähklid, küpsisepuru ja kaneel. Lase kattel enne söömist külmas vähemalt tunnijagu taheneda.

*Minu koogivorm täitus peaaegu täielikult toorjuustuseguga. Lihtsalt hoiatuseks neile, kel on madalamate äärtega koogivorm.


12 kommentaari :

  1. Aitäh isuäratavate ja inspireerivate postituste eest. Rõõme ja leidmisi sulle su armsa pere kõrval. Maitsvat uut blogiaastat! :) Ja imelised pildid on sul ka....

    VastaKustuta
  2. Tere! Palun täpsustust, sulatatud juust on siis tavaline merevaik vms?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, Merevaigu sulatatud juust sobib hästi või mis tahes seesugune sulatatud juust:)

      Kustuta
  3. Palju õnne tagantjärele! Olen kõik need kümme aastat sinu blogi jälginud, lugematul hulgal häid ideid saanud ja väga palju retsepte järele proovinud. Nende hulgast on tekkinud palju lemmikuid, mida ikka ja jälle valmistan. Mitmed eelpool näidatud kokaraamatud on läbi loetud ja ootan põnevusega uut!
    Inspiratsiooni uuteks retseptiideedeks ja palju suurepäraseid, põnevaid maitseelamusi!!

    VastaKustuta
  4. Palju õnne tagantjärgi!

    Just sirvin sinu blogi algusaastate postitusi ja selline nostalgiline tunne tuleb peale :) Isegi olin ju alguses hingega blogimise juures, aga sinu järjekindlus on lihtsalt imetlusväärne!
    Sa oled nii tubli ja töökas ja seda arengut, mis 10 aastaga on toimunud, on nii äge vaadata.

    Aitäh sulle põnevate retseptide, imeilusate fotode ja inspiratsiooni eest!
    Koogilõhna ja särinat pannile ka järgmiseteks aastateks!

    VastaKustuta
  5. Kui on soov teha kooki 24 cm läbimõõduga vormis, siis kuidas pean koguseid ümber arvestama?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails