7. september 2017

Ahjupuder peedi ja kitsejuustuga


Kitsejuustuga haakub minul mõtteis koheselt peet. Muidugi ei ole siin miskit üllatuda, sest nende kahe kooslus on lihtsalt võrratu. Kui isegi püüda kitsejuustuga miskit muud sobituda, siis see hästi toimiv sõprus ei taha kuidagi meelest minna ning ka seetõttu on siin postituses peategelasteks loomulikult kitsejuust ja peet... ja seda ahjupudru koostises. Tegemist on soolase poole kaldu oleva toitva roaga, mis ei sobi mitte ainult hommikulauale, vaid on sobiv ka lõunasel ja õhtusel ajal. Lisaks pistsin sellele ahjuroale katteks peale veel kitsepiimast valmistatud valgehallitusjuustu, mis küpseb ahjus kuidagi eriskummaliselt mõnusalt ning sobib kogu roaga imehästi kokku.

Kasutusel olid mul Chavroux juustud (määrde- ja valgehallitusjuust), mis on valmistatud kitsepiimast ning millele on omane pigem mahedam mekk, kui intensiivne kitsejuustule omane maitse. Poodides on need juustud ka väga lihtsasti leitavad ning hinnaklassilt ka pigem sõbralikud. Minul kulub kodus igasugu juustu ikka väga palju. Neidsamu juustusid soovitan aga kasutada näiteks püreesuppides. Praegune hooaeg oma võluvate sügiandidega lausa soosib seesuguste suppide valmistamist ( kindlasti proovi peedisuppi koos pehme kitsejuustuga:)). Ka soolane hommikupuder mis tahes kujul võiks seesugust lisandit soovida.... Siis meenub mulle veel üks koogike, mida olen valmistanud ning milles pisut pehmet kitsejuustu on lausa kohustuslik. Õigemini koosneb kook pehmest kitsejuustust, munadest, meest ja veidikesest Kreeka jogurtist, mis siis ainete kokkusegamisel ahju rändab kolmveerand tunniks. Need mõlemad juustud sobivad lisamiseks ka omleti, pannkookide või tortiljatäidiseks. Samuti röstitud leivaviil ohtra kitsejuustu, munapudru ja rohelise salatiga on lihtne, aga väga maitsev algus päevale. Pistke ka kotletitainasse või siis lisage pehmesse kitsejuustu ohtralt ürte, pähkleid, kuivatatud puuvilju ning veeretage sellest pisikesed suupistepallikesed, mida serveerite koos oliiviõli ja värske saiaga. Ja siis veel grillitud köögiviljad või hoopis praetud seened kitsejuustuga?! Võimalusi igastahes jagub.

Selle roa valmistamiseks oleks hea, kui kasutatav tomat oleks kooritud. See ei ole kohustuslik, kuid siiski on lõpptulemus oluliselt parem, kui süües ei kohtuta vintske tomatikoorega, mis kuidagi teiste komponentidega sõbruneda ei soovi. Tomatikoore eemaldamine on äärmiselt lihtne ning selle pisikese vahekäigu võiks ette võtta kindlasti. Tomati koorimiseks tee esmalt selle alumisse otsa (mitte varrepoolsesse otsa) noaga ristikujuline sisselõige. Seejärel pista tomat keevasse vette umbes 10-15 sekundiks. Seejärel pista tomat korraks (jää)külma vette. Nüüd koori noaga lihtsa vaevaga tomatil nahk maha, alustades koorimist eelnevalt tehtud lõike kohast.



1 suurem tomat
200 g täistera kaerahelbeid
225 g riivitud peeti
2 sl tüümiani (lehti)
3,5 dl köögiviljapuljongit
soola
50 g pehmet kitsejuustu (määrdejuustuna)
30 g Kreeka pähkleid, hakituna
100 g kitsepiimast valgehallitusjuustu

Tükelda eelnevalt kooritud tomat väikesteks tükkideks. Sega kokku retsepti 4 esimest komponenti, vala juurde puljong. Sega ning lisa pisut maitseks soola. Laota segu ahjuvormi ning küpseta seda 180 kraadi juures 25 minutit. Seejärel lisa vormi väikeste tükikestena pehme kitsejuust ning sega see peedisegule sisse. Laota peale pähklid. Lõika valgehallitusjuust viiludeks ning tükelda käte vahel väiksemaks. Laota juustutükid vormi kõige peale. Pista vorm uuesti ahju ning küpseta ülemisel siinil grillrežiimil seni, kuni juust on sulanud. See võtab aega vaid hetk, nii et ära ahju juurest väga kaugele mine!




Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails