1. juuli 2017

Kodused mandlikreemiga sarvesaiad

Tere suvi! Selliste vihmaste ilmadega nagu viimastel päevadel, lihtsalt peab ahju sisse lülitama ning endale miskit head tegema. Paar päeva tagasi (siis kui ilmad veel pisut ilusamad olid) meisterdasin ma kodus ohtra täidisega mandlisaiakesi. Need on ilmatuma head - maitsevad imehästi ning valmivad lihtsalt. Tegelikult on selle omaloomingulise retseptipostituse inspiratsiooniallikaks samanimelised kurikuulsad küpsetised (almond croissants), mille valmistamisel kasutatakse pisut tahkemaid eelmise päeva croissant´e. Niisiis, kui teil juhtub selliseid saiakesi järgi jääma, siis kohe-kohe tuleb siit üks hea retsept. Kuigi ma muidugi ei oskagi tegelikult öelda, mis põhjusel peaks üldse võiseid, krõbedaid ja üleüldse imemaitsvaid sarvesaiakesi üle jääma ...

 
Mina kasutasin nende maiuste valmistamisel täiesti värskeid saiakesi, nii et saab ka niimoodi. Vaja on siis 4 pehmet croissant´i, mis täituvad isevalmistatud kreemiga ning mis saavad katteks tainapuru ja mandlilaaste. Ühesõnaga, valmivad selles retseptipostituses ühed ülimalt rammusad ja üdini patused mandlisaiakesed, milles on priiskavalt täidist ning uhkeldavalt purust katet. Kõike on nii palju, et ühest saiast saab kõhu ikka korralikult täis. Isegi nii täis, et mõne aja pärast saad aru, et parem oleks olnud vist jagada;) Niisiis sobib üks mandlisaiake ideaalselt kahele. Umbes taolisi saiakesi saab maitsta ka Katharinenthali kohvikus Tallinnas, kus need maitsevad samuti hästi, kuid loomulikult on kodus valmistatud saiakeste eelistuseks see, et täidist võib sarvesaiakeste vahele panna nii palju kui soovid ... või siis seni, kuni kauss tühjaks saab. Selle retsepti puhul aga kuskilt otsast kokku ei ole hoitud - kõike on ohtralt ja kuhjaga!


4 sarvesaiakest ehk croissant´i (kõige klassikalisemad on kõige paremad)

Täidis:
100 g martsipani*
100 g toorjuustu, toasooja
4 sl suhkrut
50 g võid, toasooja

Purukate:
1 dl jahu
0,5 dl suhkrut
0,5 tl kaneeli
25 g võid
25 g toorjuustu

Täidise jaoks tükelda martsipan ning sega kokku toorjuustuga. Lase segul seista vähemalt pool tundi, et martsipan ilusti toorjuustumassi sulaks (vahepeal võid segamas käia). Seejärel lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks. Pole hullu, kui mõned martsipanitükid täielikult ära ei sula!

Katte jaoks sega kuivained omavahel. Lisa ülejäänud 2 komponenti ning näpi tainas purutaoliseks massiks (ära üle sega!). 

Tee sarvesaiakestele horisontaalselt sisselõige, kuid neid täielikult läbi lõikamata. Täida saiakesed kreemiga, aga jäta õigepisut ka peale määrimiseks. Seejärel aseta sarvesaiad ahjuplaadile (tihedasti kõrvuti) ja määri neile peale õhukese kihina täidist (nii kinnitub kate paremini). Raputa peale tainapuru ning küpseta seejärel pöördõhuga režiimil 180 kraadi juures 7-10 minutit. 
Maitsevad kõige paremini pisut jahtununa!

*Tavaline martsipan oli poest otsas, seega kasutasin šokolaadiglasuuriga martsipani - sobis isegi paremini!



2 kommentaari :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails