10. märts 2017

Midagi head: soolakaramelliga kohv ning küpsetamata Snickersi kook

Kuidas on Teil lood kohvi ja magusaga? Minul on kohv viimasel ajal lausa asendamatuks kaaslaseks. Hommikukohv on minu jaoks kõige olulisem ning siis pühendan ma selle valmistamisele kõige rohkem aega. Siis peab see olema kõige ideaalsem, et päev saaks korralikult alata. Loomulikult ei piirdu ma ühe kohviga. Kuna ma igapäevaselt lapsega päris pikalt jalutan, siis soetasin hiljuti vankrile kohvitopsihoidja ning nüüd on mul lausa nagu (meeldiv) kohustus kohvitops alati kaasa võtta! Siis joon veel õhtuti kohvi ja päeva peale suudan veel endale tassikese teha. Joon kohvi kindlasti ilma suhkruta, kuid alati piimaga. Eelistan viimasel ajal sojapiima, kuna piimavahustajaga läheb see lihtsalt nii isuäratavalt vahule. Kui kapis leidub mandli- või kookospiima, siis kasutan neid. India pähkli piimaga on samuti hea ning tavapiima kasutan ka. Kui vahustatud piimaga aga kohvi teen, siis kasutan üldiselt sojapiima. tavalist piima või siis India pähkli piima. Nendega läheb piim lihtsalt kõige paremini vahtu.



Piimavahustamiseks on mul 2 instrumenti (siinkohal juhatan teid kaup24.ee lehele) - selline lihtne ja vähe ruumi nõudev piimavahustaja ning siis natuke tõsisem vahustaja, mille mõni aeg tagasi kingiks sain. Viimast kasutan enamasti just siis, kui vaja mitmele kohvile piima vahustada. Kohvi valmistamiseks on mul kapselkohvimasin (ei võta palju ruumi), kuid poes müüdavaid kohvikapsleid ma poest ei osta. Olen soetanud endale hoopis ülihea hinnaga kapslitooriku, kuhu jahvatatud kohvipuru ise sisse panen. Lõpptulemus on mõnusalt vahuse pealispinnaga kohv, mis valmistatud just sinu lemmikubadega.


Kui mul kapis (keedetud) kondenspiima juhtub olema (seda juhtub ikka olema:)), siis kostitan tavaliselt õhtust kohvi sellega. Lõpptulemus on justkui magustoit ... Selle retsepti jagangi ma alljärgnevalt, mis on justkui preemia ning igati sobiv päeva lõpetamiseks.


No ja kui on juba hea kohv, siis võiks ju ka ühe koogikese juurde teha, eks? Ma tunnistan, et mulle endale meeldib kooke rohkem teha ja katsetada, kui neid süüa. Samas head kooki proovin ikka, kuid üle ühe tüki väga süüa ei jõua. Kui sööjaid oleks, siis valmistaks päevas kohe mitu kooki:) Aasta aega tagasi kirjutasin ma oma küpsetamata kookide raamatut (mis muide on osutunud väga populaarseks, aitäh selle eest:)). Tundub, et sellest lainest ma välja pääsenud ei ole ning valmistan ka praegu väga tihti just küpsetamata koogikesi. Selle koogiga olen ma ülimalt rahul ning mõtteis rihtisin pisut Snickersi šokolaadile sarnast koogikest. Väga mööda ei pannud, kuid ühtset koopiat sellele šokolaadile siit otsida ei tasu. Loomulikult on siin koogis olemas soolapähklid, karamelline kondenspiim, šokolaadist kate ning pisut kreemjat täidist, mis üsna sarnane just sellele kurikuulsale šokolaadile. Seda kooki valmistan ma kindlasti veel, sest mulle meeldis selle kreemjas sisu, mis sai saavutatud tänu vahukoore, hapukoore ja Ekströms vaniljekastmepulbri segule. Pähklid ja karamelline kondenspiim sobisid ka ülimalt hästi ning kuigi ma kartsin, et kook tuleb üleliia magus, siis tegelikult selline täpselt paraja magususega koogike sai:)
Aitäb nüüd jutust, retseptid järgnevalt:

SOOLAKARAMELLIGA KOHV
Kogus: kahele

1 dl (soja)piima
2 tl keedetud kondenspiima
näpuotsatäis soola
kanget kohvi

Pane piim, kondenspiim ja sool potti ning kuumuta segu segades seni, kuni kondenspiim on enam-vähem lahustunud (ära keema lase). Seejärel vahusta piima piimavahustajaga. Valmista tassidesse kange kohv (pool tassi) ning selle peale pane piimavaht. Serveeri koheselt.

KÜPSETAMATA SNICKERSI KOOK
Kogus: umbes 10le

30 tk kandilist küpsist šokolaadiga
sooja piima (immutamiseks)
125 g keedetud kondenspiima
50-75 g soolapähkleid, peeneks hakituna
1 dl vahukoort
200 g hapukoort
25 g Ekströms vaniljekastmepulbrit

Šokolaadikate:
1 dl vahukoort
75 g tumedat šokolaadi

Laota alusele 5x2küpsist, neid eelnevalt korraks sooja piima sisse kastes. Määri küpsistele kondenspiim ning raputa sellele soolapähklid. Vahusta koor vahule, lisa seejärel hapukoor ja vaniljekastmepulber ning sega lusikaga ühtlaseks massiks. Määri pool segust soolapähklitele. Kata seejärel taas eelnevalt piima sisse kastetud 10 küpsisega. Määri peale ülejäänud segu ning laota peale järelejäänud (piimaga immutatud) 10 küpsist.

Šokolaadikatte jaoks kuumuta koor keemiseni, tõsta tulelt. Lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Sega seejärel lusikaga korralikult ühtlaseks. Lase glasuuril pisut jahtuda ning seejärel kata kook šokolaadiglasuuriga. Lase koogil jahedas maitsestuda üleöö.


Postitus valmis koostöös kaup24-ga.

20 kommentaari :

  1. Kõik on nii isuäratav! Kindlasti tuleb järele proovida.
    Pakkus huvi ka kapslitoorik, kust neid võimalik soetada on?

    Päikest

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tellin neid aliexpressist. Pane otsingusse Dolce Gusto Capsule (minul Dolce Gusto kohvimasin). Vaata näiteks siia: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20170310075321&SearchText=capsules

      Kasutan igapäevaselt. Ühte kapslit saab kasutada ca 3-4 kuud:)

      Kustuta
  2. Kas tavaline Jaani kondenspiim suhkruga sobib selle snickersi tegemiseks? Mul on 190g tops ostetud. Või pean ma seda keetma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tavaline kondenspiim on liiga vedel ning valgub koogi vahel välja, seetõttu ei sobi. Jaani pakub oma tootevalikus ka keedetud kondenspiima, mida ka ise kasutasin:)

      Kustuta
  3. Kas see peab siis karamelli(seeritud) kondenspiim olema?

    VastaKustuta
  4. Sobib Jaani karamelliga kondenspiim (see on sellise paksema tekstuuriga), kui ka isekeedetud kondenspiim. Samuti on müügil plekkpurgina juba keedetud kondenspiimad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuidas ma seda topsis kondenspiima keedan? 🤔 Pole kunagi keetnud... tops ei ole ju plekkpurk ning peal on paksem foolium mitte kaan...

      Kustuta
    2. Seda topsis toodet ei saa keeta - tuleb lihtsalt kogu sisu paksupõhjalisse potti valada ning siis madalal kuumusel kuumutada seni, kuni värvus hakkab juba karamellist jume omandama.

      Kustuta
    3. Läksin lihtsama vastupanu teed ja ostsin poest Jaani karamelli kondenspiima. Eks see tavaline jääb kapis oma aega ootama... 😉 Aga meie perele väga maitses see Snickersi kook. 😊

      Kustuta
    4. Läksin lihtsama vastupanu teed ja ostsin poest Jaani karamelli kondenspiima. Eks see tavaline jääb kapis oma aega ootama... 😉 Aga meie perele väga maitses see Snickersi kook. 😊

      Kustuta
    5. :) Sellest järgijäänud kondenspiimast võib ju ühe jäätise kokku suristada:) http://www.kokkama.ee/2009/10/jaatis-koige-kreemjam-ja-ahvatlevam.html

      Kustuta
  5. Kui sooviksin teha seda kooki 3x5 küpsisega, siis mitmega peaksin täidise koguse korrutama? :)

    VastaKustuta
  6. Lihtsalt pole sõnu! Niii hea kook!! See retsept jääb mu kullavaramusse!

    VastaKustuta
  7. Tegin isale sünnipäevaks seda kooki , lihtne teha ja imemaitsev. Meeldis nii lastele kui täiskasvanutele. Tütre sünnipäevaks peab tegema ikka palju suurema.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails