15. veebruar 2017

Nostalgilised Kreeka pähkli küpsised keedetud kondenspiima, maapähklivõi ja šokolaadiga

Umbes aastajagu tagasi jagasin nendesamade nostalgiliste küpsiste retsepti köögitoimetajana toimetades Naistelehe köögilehekülgedel. Oi-oi, kui palju ma peale nende küpsiste retsepti avaldamist küsimusi sain, et kus kohast seesuguseid vorme leida võiks. Tõenäoliselt on Teil vedanud, kui te olete esivanemate kappidest leidnud taolise küpsisevormi või siis olete leidnud selle mõnest taaskasutuskeskusest või vanavara kauplusest.  Kui sellist leidu nimetatud kohtadest aga leidnud ei ole, siis avastasin hiljuti, et on veel oluliselt lihtsam variant. Kuskil sobrama ei pea ning mööda poode pole vaja riiulitelt seda vormi otsida, sest kaup24.ee lehel on seesugused vormid täiesti olemas. 


Minul on need vormid juba ammu. Ei saa öelda, et ma nende küpsiste väga sagedane valmistaja olen, kuid kord paari kuu jooksul võtan ikka nende küpsiste valmistamise ette. Tõsi, algselt võib nende küpsetamine pisut raske olla, kuid mida rohkem katsetada, siis seda paremaks muutub ka lõpptulemus. Tean, seda omast käest. Võrdleksin tegelikult nende küpsiste küpsetamist makroonide valmistamisega. Makroonide puhul on täpselt samamoodi, et kui juba kord oled nende õhuliste maiuste valmistamise salanipid käe sisse saanud, siis õnnestuvad küpsised alati. Ma mäletan, et alguses Kreeka pähkli küpsiseid tehes, kõrbes tainas ära või siis ei tahtnud see hoopis vormist välja tulla, või siis oli tainast süvendite jaoks liiga palju või siis vastupidi.  Üldiselt panen vormi umbes 6 grammise tainapalli, mis on sobiv ilusa pähklipooliku tekkimiseks. Tuleb tunnistada, et ka minul valmib selliseid pähklipoolikuid, mis kriitikat ei kannata, kuid need saabki niisama ilma täidiseta suhu pista:)

Need klassikalised küpsised täidetakse tavaliselt keedetud kondenspiimaga, mina lisasin aga ühele poole maapähklivõid, mis natuke magusust vähendab ning tegelikult imehästi kondenspiimaga sobitub. Lisaks on mul jagada üks salajane nipp: selleks et pähklipoolikud paremini kokku jääks,  määrin ma ühele poolele täidisele kergelt sulatatud šokolaadi, see taheneb kiiresti ning poolikud jäävad omavahel kindlalt kokku!

Kogus: umbes 30-35 küpsist

Tainas:
100 g toasooja võid
45 g suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit


Täidis:
keedetud kondenspiima
maapähklivõid
tumedat šokolaadi

Taina valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga vahule. Lisa vahustamist jätkates muna. Sega kuivained omavahel ning lisa segades tainasse. Lase tainal 20-30 minutit külmkapis seista.

Seejärel määri pähkliraua pesad korralikult õliga kokku ning pista igasse auku pisike tainapall (sobiva suurusega pallike võiks olla ca 6g) ning suru siis pähklirauad kinni. Aseta pähklirauad pliidile* ning küpseta seni, kuni küpsised on pealt kuldpruunid (piilu küpsemise ajal nende värvust). Seejärel eemalda küpsised vormist** ning toimi samamoodi ka ülejäänud tainaga.

Lase küpsisepoolikutel täielikult jahtuda, seejärel täida pooled küpsised keedetud kondenspiimaga ning ülejäänud maapähklivõiga.  Määri maapähklivõiga täidetud küpsisepoolikule peale kergelt sulatatud šokolaadi ning seejärel suru karamellitäidisega täidetud küpsisepoolikuga kokku.

 
*Mina kasutan nende küpsiste küpsetamiseks puuküttega pliiti, kuid küpsised valmivad hästi ka tavaliselt elektri- või gaasipliidil. Mul sõbranna on valmistanud neid keraamilise pliidi peal - sai ka ilusti hakkama. Tean, et osad pööravad vormi küpsiste küpsemise ajal, ise ei pööra, kuna ei näe sellel vajadust.

**Tee seda võimalikult kiiresti, kuna küpsised tahenevad ruttu ning nii on neid halb vormist kätte saada.

Postitus valmis koostöös kaup24-ga.

20 kommentaari :

  1. Mmm! Kreeka pähkli küpsised on lemmikud! Sain mõned aastad tagasi vanaema käest ka ühed vanad rauad, mis aga peale oma vanuse muud köögiväärtust ei omanud - olid liiga roostes, et nendega küpsiseid oleks saanud teha ja pidin nad kahjuks ära viskama. Nüüd hoian alati sekkarites/kaltsukates ka köögiosakonnal silma peal, et uued rauad leida. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures mul üks uttav leidis need pähklirauad ka kuskilt teise ringi poest ja olid mingi ulmehinnaga. Kui ma ei eksi siis 30 euri kandis. Paar auku olevat roostes ka olnud, mida ei saanudki kasutada.

      Kustuta
  2. Kas neid vorme mida kaup24.ee lehel müüakse, võib kasutada ka klaasist kattega pliidil? Mõtlen, et kas saan enda pliidil ikka neid kasutada. Väga tahaks küll pähkleid teha, need on imehead ja meenutavad lapsepõlve. ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul sõbranna on keraamilisel pliidil neid teinud ning miskit ei juhtunud. Küsisin veel igaks juhuks üle! Keraamiline plaat jäi terveks ja vorm ka:) Ise proovinud ei ole ning oma kogemustest rääkida ei oska. Ise teen puupliidil ning õnnestuvad ülihästi.

      Kustuta
    2. tere mina ei tahtnud oma keraamilist pliiti rikkuda ,proovisin ühel pliidil teha ja rohkem ei taha ,siiski rikub pinda ,aga kuna elekter on küll ulmelise hinnaga ,siis siiski soetasin ka elektriküpsetusaparaadi 25 tk korraga ,täna katsetan esimest korda ,päikest Teile

      Kustuta
  3. Ka mul on see 5 rublane vorm täitsa olemas. Keraamilisel pliidil pole julgenud küpsetada, olen selle vormi jaoks ostnud eraldi 1 plaadiga el.pliidi :) Aga nüüd, kuu aega tagasi tellisin endale elektrilise vormi. Supermugav !!! Ja tellisin siit:
    https://holt.ee/shop/kuhnja/oreshnitsy/oreshnitsa-holt-ht-nm-001/ Soovitan soojalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Polnud enne sellist elektrilist vormi näinudki. Kuidas nendega tegemine on. Kas rasvainet tuleb panna? Vormidest tulevad küpsenuna ilusti välja?

      Kustuta
  4. Tellisin teie soovitusel elektrilise küpsetaja. Nüüd ootan kättesaamist ja siis küpsetama. Kardan, et võin jääda neist sõltuvusse. :)

    VastaKustuta
  5. Head Eesti Vabariigi sünnipäeva!
    Sain enda tellitud Holti küpsetaja kätte ja kohe proovisin järgi. Küpsetaja küpsetab hästi, pähkli värvust saab küpsetada nii heledamat, kui tumedamat. Kuna kasutasin võiga muretaigent, siis ma vorme ei määrinud enne ja väga hästi sain küpsise pooled kätte. Nii, et küpsetajat soovitan minagi.
    Kuid kõik muu läks mul metsa. Kuna mõtlesin, et lähen kergemat vastupanu teed, siis ostsin poest võiga magusa muretaigna ning täidiseks kondenspiima karamelli.
    Küpsised on taigna poole pealt maitsetud. Ning see kondenspiima karamell pol vist parim täidiseks. Jäi vedel ning voolab välja.
    Järgmine kord teen, Ragne teie retsepti järgi taigna. Ragne, kaua te kondenspiima keedate täidiseks?
    Soovin, et järgmine kord tuleksid suurepärased pähklid. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud pika tagasiside eest. Vot, seepärast mina sulatatud šokolaadi kasutasingi:)
      Kasutasin samuti juba poes müüdavat keedetud kondenspiima (Jaani) ning seepärast, et see välja ei voolaks, määrisin keskelt kergelt sulatatud tumeda šokolaadiga. See taheneb kiiresti ning seob pähklipoolikud ilusti omavahel kokku, samas ei lase ka täidisel välja voolata:)

      Kustuta
  6. Hei! Ma ei jätnud jonni ning küpsetasin uued pähklid. Seekord Ragne Sinu retsepti järgi. Loodan, et võib Sinatada. :) Panin natuke soola ka taignale juurde ja mu pähklid on väga maitsvad. Kondenspiim veel keeb, keedan siis valmis kondenspiima purgis ja siis jääb veel täitmise vaev. Seekord olin ikka juba parem pähklite küpsetaja, teadsin palju panna taigent. :)
    Suurimad tänud hea taigna retsepti eest! :) Harjutamine teeb meistriks. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi võib sinatada:)
      Nende küpsiste puhul teeb harjutamine tõepoolest meistriks. Loodetavasti täidis nüüd küpsiste vahel plehku ei pane! Soovitan tõesti šokolaadiga pähklipoolikud nö kokku kleepida.

      Kustuta
    2. Tere!
      Tekkis mõte, et kas neid saaks teha ka muu täidisega, näiteks soolase suupistena?

      Kustuta
    3. eks ikka saab. Pähklite valmistamisel tuleks siis suhkrut vaid näpuotsaga lisada. Täita võib ju näiteks pasteediga, suitsukanakreemiga või mikserdada miskit kalast kokku:)

      Kustuta
  7. Kas on vahet kas kasutada võid või küpsetusmargariini?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole vahet! Margariin annab lihtsalt pisut teise maitse:)

      Kustuta
  8. Väga head pähklid tulevad. Kasutasin küpsetamisek BROCK võileivakrilli, millel vahetatavad plaadid- ühed pähklite tegemiseks. Täidise osas tegin omaloomingut.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selline vahetavate plaatidega masin on väga nutikas abimees! Täidise osas võib tõesti lisada seda, mis kodus parasjagu sobilikku olemas on:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails