9. veebruar 2017

Lapsed köögis: Imelihtsad lehttainavahvlid karamellitäidisega. Samm-sammult!

Millal Te viimati vahvleid meisterdasite? Mina võtan koos lapsega vahvlite küpsetamise õhtuid üsna tihti ette. On ju tore miskit koos meisterdada ning seesuguse töö vilju hiljem koos nautida.  Meie vahvlimenüüs on lisaks klassikalistele õhukestele (nostalgia)vahvlitele ka paksemat sorti vahvlid. Kui esimesi sööme tavaliselt vaniljejäätisega, siis  paksemat sorti vahvleid aga just täpselt selliste lisanditega, mille järele parasjagu isu on. Üldjuhul on väga populaarsed lisandid marjad, kondenspiim, jäätis, šokolaadipuru, banaaniviilud ning karamellikaste.  Retsepte ja meetodeid, kuidas selliseid pontsakaid vahvleid teha on tegelikult hulganisti. Nõuab see muidugi ka spetsiaalset vahvlimasinat. Meil on siiani kasutuses olnud selline tüüpiline südamekujukestega vahvlimasin (vaata SIIT täpsemalt). Pikemat aega on aga meile mõlemale silma jäänud erinevatest blogidest just need õiged vahvlimasinad, mis paksudele vahvlitele just selle õige Belgia vahvlitele omase näo ja olemuse annavad.  Nii sattuski mulle kaup24.ee lehel ette just seesugune vahvlimasin. Seal lehel on neid kusjuures väga laias  valikus ning ka väga rahakotisõbraliku hinnaga. 



Miskeid keerulisi oskusi see masin kasutamiseks ei nõua ning kui laps on pisut suurem, siis saab ta selle käsitlemisega ideaalselt ka iseseisvalt hakkama. Vähemalt minul on kodus üks tubli kaheksa aastane, kes silmade särades vahvleid heameelega ise valmistab.  Klassikalist retsepti ma seekord siin postituses ei jaga (kuigi see masin on meil olnud nüüd viimased 3 õhtut pidevalt kasutuses ja iga päev proovimiseks uus retsept). Läksime lapsega esmalt veelgi lihtsamat teed ning valmistasime lehttainast vahvleid, millel täidiseks parajas koguses iiriskomme ning mandlilaaste.
Selleks, et lapsed ise köögis toimetada saaksid, siis alljärgnevalt samm-sammuline õpetus vahvlite meisterdamisest. Kasutasin külmutatud pärmi-lehttainast, mille pakendis oli täpselt sobivas suuruses 5 tainaristkülikut. Niisiis rullida ja mõõta vaja ei olnud. Ainukeseks „vaevaks” oli  ristküliku pooleks lõikamine. 

Kogus: 5 toitvat vahvliruudukest

500 g pärmi-lehttainast

Täidis*:
iiriskomme (iga vahvli vahele u 4 kommi)
mandlilaaste (iga vahvli vahele u 1 tl)
suhkrut (iga vahvli vahele mõned näpuotsatäied)
tuhksuhkrut, jäätist (serveerimiseks)

1. Lõika sulanud tainast ruudud (vajadusel rulli eelnevalt tainas õhemaks ja sobivaks ristkülikuks).
2. Lõika kommid pooleks. Aseta ühele ruudupoolele täidis. Oluline on, et paned täidise vaid keskele, mitte ei laota seda tainaruudul laiali. Laialilaotatud täidis võib kergelt tainaruutude vahelt välja voolata!
3. Aseta peale teine tainaruut.
4. Kuumuta vahvlimasin kuumaks ning aseta sellele tainaruudud.  Aseta peale kaas (Oluline on, et sa sellele liialt peale ei suruks. Kõige parem on, kui hoiad vahvliraudu KERGELT pinge all, et tainas küpseks, samaks ei voolaks äärtest välja). Küpseta vahvlid kuldpruuniks, meil kulus selleks ca 9 minutit.  Serveeri vahvleid jäätise ja tuhksuhkruga.
Kõige paremini maitsevad need vahvlid koheselt! 

*Vahvlitäidise võimalusi on rohkelt, meie katsetasime veel:
Kommitükid+kaneel+Kreeka pähklid
Maapähklivõi+mandlilaastud
Banaaniviilud+kaneel+martsipan

Postitus valmis koostöös kaup24-ga.


11 kommentaari :

  1. Proovisin järgi. Uskumatult lihtne ja kaval võimalus vahvlite tegemiseks ja tulemus oli nii maitsev, et pidin ennast lõhki sööma!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mind ohustas ka nende vahvlite liigtarbimine:) Ja täidiseid saab lisada vastavalt oma maitsemeeltele. Lisaks magusatele vahvlitele soovitan proovida ka soolaste lisanditega!

      Kustuta
  2. Seoses selle retseptiga tuli mõte teha lehtaignast rulle iirisekommidega. Nagu kaneelirull, aga vahele lõiguksin siis hoopis iiriskomme. Ei tea, kas võiks õnnestuda? kas võiks kommid otse tainale lõikuda või peaks ehk iirised võiga sulatama ja saadud massi tainale määrima. Oled sa ehk midagi sellist proovinud või oskad kaasa mõelda?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise mõtlesin kusjuures nende vahvlite tegemisel just kaneelirullide peale:) Ma arvan, et kaneelirullide tegemine õnnestuks, aga iiriskommidega vist väga hästi mitte. Iiriskommid sulavad sealt rullitud taina vahelt välja vahvlimasina plaadile ning hakkavad seal hoopis küpsema-sulama-kõrbema. Kaneelirulle tehes peaks ka võid vahele minimaalselt lisama, et see väga suures koguses vahvliraudadele ei voolaks.

      Kustuta
    2. Ei-ei, küpsetaksin ikka ahjus, muffinipanni pesades. Mõtlen just et kuidas see iiris seal käituks, äkki jääb sai kuiv või sulab iiris ühtlaselt. Ja kui soojalt kõik otsa ei saa, kas siis läheb äkki iiris liiga kõvaks, sellepärast äkki võid ka pisut lisada

      Kustuta
    3. Muffinivormipesades teen ma tihtipeale selliseid vorme. Iirisega pole veel proovinud, aga kommid, martsipan, halvaa, moos jne on proovitud. Niiimoodi tehes õnnestub hästi ning arvan, et ka iiriskommidega toimib. Pisut küll sulab põhjale täidist, kuid see jääb lõpptulemusena siiski saiakestega:)

      Kustuta
  3. *mitte vorme, saiakesi mõtlesin selel all:)

    VastaKustuta
  4. Tere! Kas võiks toimida ka võileivagrilliga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tean, et sellega on tehtud ja edukalt:) Nii, et toimib!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails