12. veebruar 2017

Keedukreemikook rukkileivapuruga (ei vaja küpsetamist!)

Selle aasta algusest võib minu retsepte näha Coop kauplustes. Täpsemini siis retseptilehtedel, mida poest niisama kaasa haarata saab (iga kuu jagan kahte uut retsepti). 
Selle kuu kook on igati veebruarikuu vääriline. Tegemist on mahlase keedukreemikoogiga, mille kihtideks on rukkileivapuru. Kook küpsetamist ei vaja ning sobib igati magusaks peaosaliseks pidulauale. See kook sai hästi mahlane, natuke üllatav ning meeldivalt mahe. Pisut meenutab minu suurt lemmikut Napoleoni kooki, aga pole ka üllatav, kui rukkileivakihtide vahel laiutab rohkelt keedukreemi. 
Magusat koogitegu ja maiustamist!


Rukkileivapuru:
225 g tumedat rukkileiba
150 g Digestive küpsiseid või kaeraküpsiseid
1 tl kaneeli
25 g võid, sulatatuna

Keedukreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna
4 sl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
50 g võid

Riivi leib jämeda riivipoolega. Jahvata küpsised peeneks puruks. Seejärel sega omavahel rukkileiva-, küpsepuru ning kaneel. Pane saadud segust 85 g teise kaussi ning sega sellele juurde sulatatud või. Laota see segu küpsetuspaberiga vooderdatud 20cm läbimõõduga koogivormi. 

Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil keemiseni. Mikserda munad jahu ja vanillisuhkruga ühtlaseks ning lisa peene nirena (ise samal ajal segades) piimasegule. Seejärel kuumuta segu segades madalal kuumusel seni, kuni see silmnähtavalt pakseneb. Lisa või ja jahuta.

Jaota kreem ja leivasegu silma järgi kolmeks. Laota vormi leivapõhjale esimene osa keedukreemi, raputa peale esimene osa leivapuru. Korda tegevust veel: keedukreem, leivapuru, keedukreem ning kõige viimaseks kihiks taas leivapuru. Lase koogil külmkapis taheneda vähemalt ööpäev (veel parem kui kaks). Kaunista meelepäraselt ning serveeri!


Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop


20 kommentaari :

  1. Tere.
    Millist rukkileiba soovitate kasutada antud retseptis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina kasutasin isetehtud leiba, aga selle koogi valmistamisel saab ilusti hakkama mis tahes tumeda rukkileivaga:)

      Kustuta
  2. Tere
    Kui suure vormi sisse see kook on tehtud?
    Ma juba kujutan ette kui hästi see maitseb :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maitseb tõesti hästi. Kook tehtud 20cm läbimõõduga vormi:)

      Kustuta
  3. Tere! Hakkan kohe-kohe seda kooki meisterdama :) Aga tahtsin küsida, kas siia sobiks mõni natuke hapukam moos ka? Näiteks kreegimoos? Keedukreem on ju üpriski magus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see oleneb täiesti maitsest. Klassikalise Napoleoni koogi austajad jagunevad ju ka kahte leeri - need kes eelistavad koogi vahel pisikest moosiriba ning need, kellele meeldib täidiseks vaid keedukreem. Mina kuulun nende viimaste hulka (juhul kui muidugi ei ole tegemist väga-väga hea napoleoni koogiga - sellisel juhul olen nõus moosi osas silma kinni pigistama:)) ning seetõttu moosi siia vahele ei pannud. Loomulikult võib selle ühe kihina lisada ning ma arvan, et kreegimoos võiks siia kooki suurepäraselt sobida:)

      Kustuta
  4. Oi Ragne, see on tõeliselt hää kook:) Aitäh Sulle:) Kahjuk taipasin liiga hilja koogitegemisega alustada, nii et enne pidulauale jõudmist sai külmas seista u 18 tundi ja jäi natukene pehme. Samuti jäi nö purust puudu ja viimase kihi jaoks tegin lisa ning ühe kihina lisasin kreegimoosi. Maitse oli supper. Ja viimame tükk mis seisis kaks päeva kapis oli veel eriti hea. No lihtsalt idealne kook: lihtne teha ja hea süüa:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda on tore kuulda. See kook vajab tõesti pisut kauem seismist ning kujutan ette, et see viimane kook oli oma pehmuselt ja mahlasuselt täpselt paras:)

      Kustuta
  5. Tere! Kas leib tuleb enne kuivatada voi on parem varske leib?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Leiba eelnevalt kuivatada ei pea. Valmistamiseks sobib nii värske leib, kui ka juba pisut kõvem leib, mida vaja lihtsalt ära kasutada:)

      Kustuta
  6. Tere! Aitäh, maitsva koogiretsepti eest.
    Kas sa ise riivid leiba käsitsi või kasutad köögikombaini? Käsitsi oli suhteliselt halb riivida, aga kuidagi sain ikka hakkama. Aga kook maitses tõesti hästi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise tegin ka käsitsi, kuna leib ei olnud mul nii kõva. Samas kõvemat leiba saab väga hästi köögikombainiga purustada!

      Kustuta
  7. Oi Ragne!
    Lihtsalt geniaalne retsept :) Mina lisasin veel keedukreemi sisse apelsinimahla- ja koort. Ja jätsin viimaseks kihiks keedukreemi ning lisasin serveerides apelsini-astelpajumoosi peale :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohhh, no nii tore, kui retsept inspiratsiooniks oli ja meeldis:)

      Kustuta
  8. sooviksin teha selle koogi ja 24.veebr.tööle minnes kaasa võtta,et kolleege kostitada,aga peaksin tegema 28cm vormi,millega koguseid korrutada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Esiteks pean mainima, et hea valik:) Sellisel juhul tuleb koguseid täpselt topelt võtta:)

      Kustuta
  9. Tere, Ragne! Sooviksin seda kooki valmistada, aga mul pole kodus nisujahu. Ei tahaks tervet pakki ka mõne spl pärast osta, kuna ma tavapäraselt nisujahu ei kasuta ja kardan, et see jääb lihtsalt kappi seisma. Kas keedukreemi võiks ka nt maisitärklisega valmistada? Kui palju seda siis võtta tuleks? Ilusat talve jätku :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus!
      Põhimõtteliselt saab asendada küll. Soovitan seda esialgu lisada 2 sl. Kreem peaks pisut paksenema, kui seda ei juhtu võib lisada veel 1 supilusikatäie.

      Kustuta
  10. Kook oli imemaitsev, aga mina järgmine kord teeksin selle nö pokaalidesse/kaussidesse kuna osaliselt ikkagi vajus natuke laiali, kuigi oli kapis olnud ca 24 tundi vähemalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selge pilt:) Võibolla oli kreemi natuke vähe keedetud? Või siis oleks pidanud rohkem seisma! Seistes see kook üha enam taheneb:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails