30. detsember 2016

Jäine banaanikreem - selle aasta viimane retseptipostitus!

Üsna kindlasti on see postitus selle aasta viimane. Taas on üks aasta läbi saamas, et teha teed uuele. See aasta oli minu jaoks kohe kindlasti täis rohkelt sündmusi ja põnevaid ettevõtmisi. Loodetavasti tuleb uus samasugune, sest väga paremat ei oskakski tahta. Siin blogis kostitasin Teid 113 uue retseptipostitusega nii soolase, kui ka magusa vallast - üks korralik kokaraamat, eks:) Uuel aastal uuel hooga! Hiljuti tuletati mulle meelde, et 2017 aastal saab mul täis täpselt 10 aastat selle toidublogi pidamisest. Hirmuäratavalt suur number ning ausalt öeldes poleks uskunudki alguses, et ka kümme aastat hiljem jätkan selle virtuaalse toidugblogi täitmist erinevate postitustega. See on aga puhas rõõm ja hobi ning aitäh, et siia ikka ja jälle tee tagasi leiate:)

Nüüd aga selle retsepti juurde. Tänu haigusele olen ma viimastel päevadel olnud kergema toitumise režiimil... ehk siis erinevad kohupiimad, kodujuustud, smuutid ja muu taoline on hetkelemmikute hulgas. See banaanikreem on imehea - natuke nagu jäätis, samas pisut nagu puding. Lisaboonusena on see veel ääretult toitev. See magustoit on magus, kuid sellest puudub üleliigne suhkur. See magustoit on justkui kreemjas jäätis, kuid sellest puudub sellele iseloomulik koorejäätis. Siin retseptis kasutasin ma külmutatud banaaniviile, mis selle magustoidu tekstuuri soovitult paksuks ja kreemjaks muudavad. Selles magustoidus on veel üks üllatus, mis siin kreemis viirudena asetseb ning maiusele kergelt soolakat varjundit annab. 

Valmistasin selle skyr´ist, mis mulle nii meeldib - suure valgusisalduse ja madala rasvasisaldusega toode, mis on sarnane kohupiimale. Kasutan seda hapukoore asemel ning magustoitude valmistamisel. Poeriiulitelt võib leida juba päris mitmete tootjate poolt pakutavaid skyr variante, mina kasutan Farmi märgi all müüdavat. 


Kogus: kahele – kolmele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

2 suurt banaani
400 g Skyr proteiinidesserti
4 tl maapähklivõid
kaneeli, soolapähkleid (peale raputamiseks)

Lõika banaan viiludeks ning pane sügavkülma seni,kuni banaaniviilud on kergelt külmunud. Sega 4 sl skyr´i maapähklivõiga. Ülejäänud skyr püreesta külmutatud banaaniviiludega ühtlaseks. Lisa lohakalt segades juurde maapähklivõisegu. Serveeri koheselt üleraputatud kaneeli ja pähklitega.


28. detsember 2016

Väga mõnus kookospiimajäätis (laktoosi- ja gluteenivaba, paleo)

Selle aasta jõulud möödusid meie peres küll teisiti, kui algselt plaanisime. Nagu igal aastal, siis jõululaupäeval peame pühasid Pärnus - on rohkelt traditsioonilist pühadesööki, tore seltskond ning laste rõõmuks jõuluvana. Esimese jõulupüha hommikul pakime aga asjad ning sõidame Tallinna: käime surnuaias ning siis tähistame jõule minu vanemate, venna pere ja sugulastega. Haigused aga ei hüüa tulles ning lõpptulemusena jäime vahetult enne külla minekut jõululaupäeval kõik haigeks (täiesti ootamatult nö jalapealt) ning seetõttu mööduvad meie "pidustused" siiamaani neljakesi koduseinte vahel. See on see tobe viirus, mis hetkel väga paljusid laastamas on. 

Ma isegi ei hakka rääkima, kui kahju on mul neist toitudest ja küpsetistest, mis mul pühade jaoks valmistatud olid ..... Pole aga miskit parata - haigusi oma ajagraafikusse sobivalt paigutada ei ole võimalik ning õnneks oleme juba tasapisi paranemas. Siiski ei väsi ma taas kiitmast oma uut imemasinat Nutribulletit (rääkisin sellest masinast varem ka SIINSES postituses), mis haiguse ajal meile suureks abimeheks oli. Söögiisu eriti ei olnud, rääkimata soovist miskit keerukat valmistada. Nõude koristamisega ka ei taha haiguse ajal pikalt jännata, kuigi koristamata köök teeb mulle kordi halvema enesetunde. Seetõttu valmisid meil Nutribulleti abil erinevad smuutid justkui imeväel. Kiirelt valmis, maitsvalt kõhtu ning vähe nõusid - ideaalne! Smuutijoogid olidki meie peres haiguse ajal ainukeseks toiduks.... ja ma ei kurda! (Kel huvi, siis vaatasin, et seesama pisike imemasin on hetkel veelgi soodsama hinnaga. Kui huvi, siis piiluge SIIA).

Eile aga hakkasin taas köögi poole piiluma ning otsustasin kiirelt kokku suristada ühe jäätise, ikka Nutribulleti abiga. Lõpptulemus sai ootamatult hea, sest isegi ilma jäätisemasinata oli jäätis mõnusalt pehme, kreemine, siidine. Mulle meeldis ning teistele testijatele ka. See jäätis koosneb kookospiimast, lisaks veel magusust andvatest datlitest ja banaanist (see lisab ka pisut tekstuuri) ning maitset jagavatest India pähklitest. Viimased röstisin ära, mistõttu on nende kohalolekut selles külmas maiuses veelgi paremini tunda. 



kolmele-neljale

1 prk (400ml) kookospiima
50-75 g kuivatatud datleid*

50 g India pähkleid1 banaan

Pane datlid kookospiima sisse likku vähemalt 15 minutiks. Rösti pähklid kuival kuumal pannil seni, kuni need omandavad kergelt pruunika jume. Seejärel püreesta kõik komponendid omavahel ühtlaseks seguks. Vala saadud mass säilituskarpi (võimalusel laiapõhjalisse) ning lase segul kergelt ära külmuda. Seejärel mikserda kogu segu veelkord läbi ning lase veel vähemalt tunnijagu külmuda. Nüüd on aeg maiustama hakata!

*Kogus oleneb sellest, kui magusat jäätist soovid. Mina kasutasin 75g datleid.

23. detsember 2016

Kohupiimastritsel Kreeka jogurtiga

Jõulud on juba väga-väga lähedal ning tundub, et kõikidel on koduköökides miskit valmimas. Minul möödus eilne päev näiteks süldi keetmise tähe all ning täna juba ootan põnevusega, et saaks selle talve esimest sülti süüa. Tegelikult juba salamisi piilusin eilset kätetööd ning tundub, et sain taas kenasti tarretunud ja selge olemusega süldi (minu alati õnnestuv retsept SIIN). Kindlasti on aga ka neid, kes küpsetamistoimetused viimase hetkele on jätnud või siis puuduvad veel ideed, millega pühade ajal maiustada. Minul läheb homme jõuluhommiku tervitamiseks lauale üks rohke täidisega kohupiimastritsel. Tavaliselt on jõululapäeva hommikuti meil pisikesed eelpäkapikud käinud ning siis selle küpsetise saatel on lausa rõõm kingitusi avada, hommikusööki nautida ning meie pere traditsioonilist jõulufilmi vaadata.

Ma ei tee seda stritslit kindlasti mitte esimest korda. Pigem on see selline kiirelt valmiv, maitsev ning kindlapeale õnnestuv küpsetis, mille retsept mul siit blogist veel puudus. Selle küpsetise puhul aga siiski üks tähelepanek - see on nii täidiserohke, et pigem soovitan seda süüa järgmisel päeval. Siis on maitsed ühtlustunud ning ka täidis tahenenud nii, et saab ilusti sellest viilud lõigata. Värskena püsib see küpsetis kohe mitu head päeva, seetõttu saab seda terve pühade aja süüa, kui muidugi miskit järele jääb. 

Häid pühi, pikk pai ning kelmikas kniks!


500 g pärmi-lehttainast (kasuta võimalusel juba lahtirullitud tainast)
muna (peale määrimiseks)

Täidis:
50 g võid
400 g kohupiima 5% (kandilises pakis)
300 g Farmi Kreeka jogurtit
175 g suhkrut
1 kotike (ca 47-50 g) Ekströms vaniljekastmepulbrit

Sulata või. Sega kokku täidise 4 esimest komponenti. Kõige viimasena sega juurde vaniljekastmepulber. Rulli (lahtirullitud) tainas pisut laiemaks, seejärel laota pikuti keskele täidis. Seejärel lõika täidiseta tainaäärtesse mõlemale poolele 1 cm paksused ribad ja voldi need ribad kordamööda paremalt ja vasakult täidise peale keskele kokku. Määri stritsel pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta pöördõhuga režiimil 180 kraadi juures 30-40 minutit. 

22. detsember 2016

Juustukoogitäidisega porgandikook ehk järjekordne sünnipäevakook Miale


Järjekordne kuu on möödas ning seetõttu on aeg seda blogi kostitada taas ühe sünnipäevakoogiga. Seekordse koogi märksõnaks oli jõuluhõng. Olgugi, et kook ise jõuluste maitsetega nii väga ei hiilga, siis on pigem välimus see, mis pühademeeleolu tekitab. Viis kuud, viis piparkooki ning üks kõrge koogike, mis valmis taas 20 cm läbimõõduga koogivormi. Tänu oma kõrgusele saab koogist rohkelt koogiviile lõigata ning seetõttu jagub sellest küpsetisest vabalt 12-14le. Selle koogi sisuks on mahlane porgandi-ananassikook (algne retsept muudetud kujul siin blogis: Mummutort) ning täidiseks eraldi küpsetatud juustukook sulatatud juustuga. Kes selle koogiga pühade ajal aga mässata ei viitsi, siis soovitan valmistada niisama porgandi-ananassikooki, sest see jääb tõesti mõnusalt mahalne, piisavalt magus ning sobib praegusesse aega justkui valatult.


Ega tegelikult ka seda sünnipäevakooki keeruline valmistada ei ole. Vaja vaid 2 kooki valmis teha ning need siis omavahel ühendada nö ühte kuhja. Ümbriseks vahukoorest ja šokolaadist koosnev glasuur ning kaunistuseks pisut piparkooke, rosmariinioksi ja marju...


Juustukoogitäidis:
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl suhkrut
2 spl kartulitärklist
400 g Merevaigu (naturaalset) sulatatud juustu
4 muna
pisut sidrunist pressitud mahla


Täidise valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa sulatatud juust ning sega korralikult. Lisa munad ning maitsesta sidrunist pressitud mahlaga, sega ühtlaseks. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (Ø 20cm) ning küpseta 175 kraadi juures 35-40 minutit. Poole küpsemise ajal, kata kook pealt küpsetuspaberiga, et küpsetis liialt ei pruunistuks. Peale küpsemist lase koogil ahjus avatud uksega seista pool tunnikest. Hoia kooki külmkapis kasutamiseni. 

Porgandi-ananassikook:

250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
4 muna
75 g toiduõli
200 g suhkrut
200 g riivitud porgandit
200 g konservananassi, peeneks hakituna (pressi mahl välja)
75 g india pähkleid (peeneks hakituna)
piima (koogi immutamiseks)
 

Sega kuivained omavahel. Vahusta munad, õli ja suhkur kohevaks ning lisa kuivainetele. Lisa segades ülejäänud ained. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning küpseta 150 kraadi juures 1 tund 10 minutit (ehk seni, kui kooki torgatud puutikk jääb puhtaks:)) Lase ahjus avatud ahjuuksega jahtuda. Täielikult jahtunud kook lõika horisontaalselt pooleks (kui kook on pealt pisut kõrgemale küpsenud, siis lõika see ilusti ühtlaseks) ning immuta lõikepinnad kergelt piimaga. 

Kreem koogivahele ja peale:
300 g toorjuustu, toasooja
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 sl hapukoort

Sega kreemi komponendid omavahel korralikult ühtlaseks. Määri pool segust porgandikoogi lõikepooltele. Seejärel kinnita alumisele koogipõhjale küpsetatud juustukook ning kata ülemise porgandikoogiga. 

Šokolaadikreem:
1,5 dl vahukoort
150 g tumedat šokolaadi

Kuumuta koor potis keemiseni. Tõsta tulelt ning lisa šokolaaditükid. Lase šokolaadil sulada ning sega siis kreem ühtlaseks. Kata sellega koogi ääred ning pealne.

Kaunistuseks:
soolakringleid
pool toorjuustukreemist
piparkooke
külmutatud marju
rosmariinioksi

Kinnita koogi äärtele koheselt peale šokolaadikatte lisamist soolakringlid. Pritsi koogile toorjuustutupsud ning pista sellesse piparkoogid. Äärista kook rosmariinioksadega ja puista peale marju. Hoia kooki serveerimiseni jahedas.



20. detsember 2016

Detsembrikuu populaarsemad retseptid siinses blogis

Iga aasta detsembrikuus on siin blogis alati sagimist, nii ka sel aastal. Tähelepanu saavad loomulikult erinevad küpsetised, mis jõuluaega sobivad. Seetõttu mõtlesin, et toon selles postitused välja selle kuu külastatumad retseptid (ajaperiood 1-19.12.2016). Oodatult olid esireas ikka need traditsioonilised jõuluküpsetised. Lihtne juustukook Domino küpsistega on ka esikümnes, kuid see figureerib populaarsemate retseptide hulgas (koos lihtsa ja maitsva õunakoogiga) aastaringselt. Pole ka ime, sest selle kiirelt valmiva koogiga saavad hakkama ka kõige köögivõõramad inimesed. Leib on ka selle blogi väga menukas retsept juba pikka aega ning jõululauale või -kingiks sobib isetehtud leib kõige paremini. 
Esikümme selline (link aktiivne retsepti nimele vajutades):

  1. Piparkoogid; 
  2. Kõrvitsasalat; 
  3. Jõulukeeks rohkete puuviljadega;
  4. Pehme piparkook; 
  5. Patuselt hea juustukook Domino küpsistega; 
  6. Krõbedad vahvlid; 
  7. Lihtne ja maitsev õunakook; 
  8. Imemaitsev šokolaadibrownie;  
  9. Ahjusoe leib; 
  10. Pehmed kaneelirullid - minu lemmikretsept! 
Selline see esikümme ongi.

17. detsember 2016

Vürtsikas piimajook (Tumeric latte)

Minu igapäevasesse kavva kuulub kindlasti paaritunnine jalutuskäik lapsega õues. Vahest on õues nii külm... Öeldakse ju, et ei ole halba ilma ning on vaid valesti valitud riietus. Aga siiski, kui külm pisut näpistama hakkab, siis on ju suurepärane lahendus võtta pisike lonks termosesse kaasatehtud enda valmistatud kuuma jooki. Üks minu viimase aja lemmikuteks on seesama vürtsikas piimajook, mida vist väga paljud viimasel ajal valmistavad. Vähemalt olen ma kuulnud mitmete tuttavate käest kiitvaid sõnu selle joogi kohta. Tegelikult ongi ainult kiidusõnad, sest see jook üllatab oma talviselt vürtsikate maitsete poolest ning on samal ajal nii soojendav joogike, kui ka magustoit. Mina pistan selle joogi sisse pisut ka teravust andvat cayenne´i pipart, see on nagu kirsiks tordil, tekitades soojust kui juba külm näpistama hakkab. 

Kindlasti soovitan kasutada isetehtud kookospiima (retsept mul siin blogis täiesti olemas), sest poe toodanguga on lõpptulemus ebameeldiva järelmekiga. Kuidagi rasvane ning mitte see, mis olema peaks. Mandlipiimaga tehes (poest ostetud) sellist järelmekki ei ole, aga just kookospiimaga on maitsevahe tuntav. Ja muidugi, kes igasugustele pähklipiimadele viltu vaatavad, siis alati saab ka täiesti tavalise piimaga. Enne oma joogitermossesse valamist, vahustan selle joogi veel kergelt vahtu. Mul on kodus see kõige tavalisem piimavahustaja, ei midagi uhket ja kallist, aga selle-eest pisike ja väga usin. Tavalise piimaga saab muidugi kõige rohkem joogi vahtu, aga taimsed piimad lähevad ka meeldivalt puhevile. Kindlasti valmistage joogike oma maitsemeelte järgi, sest kui tundub, et joogike jääb liiga tugeva maitsega või siis otsevastupidi liialt ühemaitseline, siis kohendage vürtside lisamist nii, nagu teile meeldib. Minule sobib alljärgnevalt:


Kogus: ühele

2,5 dl kookospiima (sobib ka mandlipiim või tavaline piim)
0,5 tl kurkumit
0,5 tl mett
0,5 tl värsket riivitud ingverit
näpuotsatäis kaneeli
näpuotsatäis kardemoni
näpuotsatäis muskaatpähklit
näpuotsatäis cayenne´i pipart (soovi korral)


Pane kõik komponendid potti ning kuumuta soojaks (ära keema lase). Serveeri koheselt või vahusta enne klaasi valamist jook piimavahustajaga kohevaks

16. detsember 2016

Keiserschmarrn ehk Austria rebitud pannkoogid rummirosinate, pirnide ja pudinguga


Pannkoogid nädalavahetuse hommikuteks on minu suur armastus ja kindel traditsioon - kiiret kuhugi ei ole ning seetõttu saab korralikult kaetud laua taga pikalt hommikusööki nautida, kohvi juua ning niisama pere seltsis aega veeta. Talvel on mõnus soojas toas õues oleva pakase eest peidus olla. Suvel on aga on nii nauditavad maahommikud värskes õhus, kaaslaseks ikka pannkoogid!


Miks ma sellest räägin? Minu selle aasta üheks pisiprojektiks oli mõelda valmis ja pildistada pannkoogiretseptid Farmi Piimatööstuse järgmise aasta kalendrisse. Tegelikkuses minule väga lihtne ülesanne, sest nädalavahetuse pannkoogihommikutest on sahtlisse nii mõnedki lemmikud kogunenud. Nii valmiski lauakalender, mille lõpptulemusega igati rahul olen. Kalendrit kuskilt küll kaubandusest osta ei saa (uuri Farmi FB-lehte, sest seal on just käimas selle kalendri auhinnamäng), kuid selle eest jagan ma siin blogis üht oma lemmikut retsepti - rebitud pannkook rummirosinate, pirnide ja pudinguga. Kes Austrias või Saksamaaal käinud teavad, et selle hästi maitsva roa võtmesõnaks on rohkelt lisandeid. Mina kuhjan tavaliselt nendele rebitud pannkookidele peale ohtralt pudingut, röstitud mandleid ning pirni- või banaaniviile. Jäätis, piimakissell, šokolaadikreem või kondenspiim lisandina ei tee ka kunagi halba, aga tundub, et meie peres läheb kõige paremini peale just pudinguga variant. Ühesõnaga selline mõnus pannkook, mida saab serveerida ühel taldrikud, et kõik siis endale meelepärase koguse saaksid enda taldrikusse kuhjata. 


Kogus: neljale sööjale

4 muna
näpuotsatäis soola
1 dl suhkrut
2 dl piima
2,5 dl jahu


Lisandid:
100 g rosinaid
rummi (immutamiseks)
1-2 küpset pirni
(Farmi) vanilje- ja šokolaadipudingut
kuival pannil röstitud mandlilaaste
tuhksuhkrut, kaneeli

Pane rosinad rummi sisse likku vähemalt paariks tunniks, nõruta.
Eralda munakollased –valgetest. Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks. Vahusta munakollased suhkruga, lisa segades juurde piim ning jahu. Kõige viimasena sega ettevaatlikult juurde munavalgevaht, lisa ka rummirosinad. Sega, kuni saad ühtlase taina. 

Kuumuta pannil õli ning vala tainas pannile. Kuumuta madalal kuumusel, ise küpsemise ajal pidevalt kergelt hüübinud pannkoogiääri pannilabidaga keskele lükates (nii saad kindel olla, et pannkook ühtlaselt küpseb). Lase madalal kuumusel küpseda veidi ning seejärel lõika pannilabidaga pannkoogist tükid. Pööra need tükid ümber ning küpseta ka teiselt poolt seni, kuni kuldpruun. Pane pannkoogitükid alusele, aseta peale pirnitükid ning laota üle pudinguga. Kõige peale raputa mandlilaaste, tuhksuhkrut ja kaneeli.

 
Soovitus:
* Kõige parema maitse saavad rosinad siis, kui lased neil rummis maitsestuda üleöö!
* Lastesõbralikum variant: rummi asemel võid kasutada leotamiseks ka apelsinimahla.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails