28. detsember 2016

Väga mõnus kookospiimajäätis (laktoosi- ja gluteenivaba, paleo)

Selle aasta jõulud möödusid meie peres küll teisiti, kui algselt plaanisime. Nagu igal aastal, siis jõululaupäeval peame pühasid Pärnus - on rohkelt traditsioonilist pühadesööki, tore seltskond ning laste rõõmuks jõuluvana. Esimese jõulupüha hommikul pakime aga asjad ning sõidame Tallinna: käime surnuaias ning siis tähistame jõule minu vanemate, venna pere ja sugulastega. Haigused aga ei hüüa tulles ning lõpptulemusena jäime vahetult enne külla minekut jõululaupäeval kõik haigeks (täiesti ootamatult nö jalapealt) ning seetõttu mööduvad meie "pidustused" siiamaani neljakesi koduseinte vahel. See on see tobe viirus, mis hetkel väga paljusid laastamas on. 

Ma isegi ei hakka rääkima, kui kahju on mul neist toitudest ja küpsetistest, mis mul pühade jaoks valmistatud olid ..... Pole aga miskit parata - haigusi oma ajagraafikusse sobivalt paigutada ei ole võimalik ning õnneks oleme juba tasapisi paranemas. Siiski ei väsi ma taas kiitmast oma uut imemasinat Nutribulletit (rääkisin sellest masinast varem ka SIINSES postituses), mis haiguse ajal meile suureks abimeheks oli. Söögiisu eriti ei olnud, rääkimata soovist miskit keerukat valmistada. Nõude koristamisega ka ei taha haiguse ajal pikalt jännata, kuigi koristamata köök teeb mulle kordi halvema enesetunde. Seetõttu valmisid meil Nutribulleti abil erinevad smuutid justkui imeväel. Kiirelt valmis, maitsvalt kõhtu ning vähe nõusid - ideaalne! Smuutijoogid olidki meie peres haiguse ajal ainukeseks toiduks.... ja ma ei kurda! (Kel huvi, siis vaatasin, et seesama pisike imemasin on hetkel veelgi soodsama hinnaga. Kui huvi, siis piiluge SIIA).

Eile aga hakkasin taas köögi poole piiluma ning otsustasin kiirelt kokku suristada ühe jäätise, ikka Nutribulleti abiga. Lõpptulemus sai ootamatult hea, sest isegi ilma jäätisemasinata oli jäätis mõnusalt pehme, kreemine, siidine. Mulle meeldis ning teistele testijatele ka. See jäätis koosneb kookospiimast, lisaks veel magusust andvatest datlitest ja banaanist (see lisab ka pisut tekstuuri) ning maitset jagavatest India pähklitest. Viimased röstisin ära, mistõttu on nende kohalolekut selles külmas maiuses veelgi paremini tunda. 



kolmele-neljale

1 prk (400ml) kookospiima
50-75 g kuivatatud datleid*

50 g India pähkleid1 banaan

Pane datlid kookospiima sisse likku vähemalt 15 minutiks. Rösti pähklid kuival kuumal pannil seni, kuni need omandavad kergelt pruunika jume. Seejärel püreesta kõik komponendid omavahel ühtlaseks seguks. Vala saadud mass säilituskarpi (võimalusel laiapõhjalisse) ning lase segul kergelt ära külmuda. Seejärel mikserda kogu segu veelkord läbi ning lase veel vähemalt tunnijagu külmuda. Nüüd on aeg maiustama hakata!

*Kogus oleneb sellest, kui magusat jäätist soovid. Mina kasutasin 75g datleid.

2 kommentaari :

  1. Kas siin on mõeldud seda tetrapakis koorest kookost v6i purgis, kus peal on vesine kiht ja all paksem

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib kasutada nii üht kui ka teist. Mina kasutasin purgis olevat kookospiima. Õnneks juhtus selline purk, kus kogu mass oli ühtlane ning paksemat kihti tekkinud ei olnud. Kui aga kihid on eraldunud, siis tuleks need eelnevalt potis taas ühtlaseks kuumutada.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails