22. november 2016

Mahlane Brita kook ehk pisipreili Mia sai 4-kuuseks


Nüüd on siis 4 kuud möödas pisikese Mia sünnist. See pisike rõõmurull on suur uudistaja, maailmaavastaja ja kilkaja, kuid samas ka kõige suurem unekott, keda tean. Nagu eelnevatel kuudel, siis loomulikult saab ka nüüd kooki, täpsemalt mahlast Brita kooki, mille magusate kihtide vahel laiutab õhuline vahukoore-toorjuustukreem. See kook on nii hea, kuid nagu ikka, ei saa alguses kuidagi selle koogi valmistamise lainele, hiljem aga arutlen endamisi igakord, et miks ma seda kooki tihedamini ei tee. Kuigi retsept on pikk, siis valmistamisaeg on lühike ning valmistamine ise samuti lihtsamast lihtsam. Lisaboonusena on see kook meeltmööda vist enamustele magusasõpradele.


Selle koogi valmistasin ma 20cm läbimõõduga koogivormi. Kuna mul leidub kodus vaid üks sellises mõõdus vorm, siis küpsetasin koogipõhjasid üksteise järel. Kahe vormiga on loomulikult lihtsam ning ka ajakulu väiksem, sest nii pistad ühekorraga mõlemad koogipõhjad ahju. Koogile kaunistuseks panin kohupiimaga täidetud tuuletaskud, mis kaetud sulatatud valge šokolaadi ja pisikeste pärlitega.Numbri voolisin suhkrumassist.
NB! Mõned selle koogi valmistamisega seotud soovitused on selle retsepti allosas.


Põhi:
125 g toasooja võid

1 dl suhkrut 2 munakollast
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
50 g hapukoort


Besee:
2 munavalget
1 dl suhkrut
peotäis mandlilaaste


Täidis:
200 g toasooja toorjuustu
2 sl suhkrut
2 dl vahukoort
peotäis marju (kasutasin külmutatud vaarikaid)

Põhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Lisa munakollased, sega. Lisa omavahel segatud kuivained ning seejärel lisa segades juurde hapukoor. Pane pool valminud tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale ning määri see vormis laiali.

Besee valmistamiseks vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist jätkates lisa niristades juurde suhkur. Vahusta seni kuni segu on ühtlane ja läikiv. Laota pool beseesegust vormi (taina peale) ning silu ühtlaseks. Raputa peale mandlilaaste ning küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit. Seejärel valmista samas koogivormis samamoodi ka teine koogipõhi.

Täidise jaoks vahusta toasoe toorjuust suhkruga. Vahusta koor ning lisa segades toorjuustule. Vahetult enne täidise panemist koogipõhjade vahele, lisa (segades) kreemile marjad.
Valminud koogivormidel lase enne täidise lisamist täielikult jahtuda. Seejärel ehita kook koogivormi: määri alumisele koogipõhjale toorjuustusegu (tõstsin 2 sl täidisest kõrvale, et hiljem tuuletaskuid sellega kinnitada). Seejärel aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Seejärel lase koogil külmkapis ööpäev taheneda.

Enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt. Mina pistsin koogile peale kohupiimaga täidetud ja valge šoolaadiga kaetud tuuletaskud. Raputasin peale veel pisut riivitud šokolaadi ning loomulikult lõikasin suhkrumassist välja number nelja:)!

Soovitused:
-Enne küpsetamist pane põhjaks minev tainas ja beseetainas vormi tupsudena ning seejärel määri ühtlase kihina laiali. Nii on lihtsalt mugavam tainast vormis laiali määrida;
-Meisterda see kook kindlasti koogivormi, sest nii püsib rohke täidis ilusti koogipõhjade vahel;
-Kuna koogipõhjad on värskelt küpsenud, siis aseta ülemine koogiketas hästi ettevaatlikult täidisele!
-Osadele meeldib seda kooki süüa juba samal päeval. Minule meeldib siiski, kui kook on ööpäevakese seisnud, siis on maitsed täienenud ning ka täidis parajalt tahenenud, et ei pane koogipõhjade vahelt plehku;
-See kook on valmistatud 20cm läbimõõduga vormi. Kui soovid kooki valmistada suuremasse vormi, siis toimi jrgnevalt:
                22 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,2ga
                24 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,4ga



13 kommentaari :

  1. Palju õnne pisipiigale ja tublile emmele ka! Kooki proovin kindlasti jõulude paiku küpsetada.

    Meeli

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh:) Kindlasti soovitan proovida, nii hea kook oli, et sai liigagi kiirelt otsa:)

      Kustuta
  2. Kas Brita kooki võiks ka külmutatud sõstardega teha? Kas peaksin marjad vahele panema külmununa või peaksin need hoopis üles sulanuna panema? Kas peaksin ka need tärklise vms segama enne koogi vahele panemist?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult võib ka külmutatud marjadega teha. Marju ära kindlasti eelnevalt üles sulata, sest sulanud marjadest tulev mahl teeb koogi pehmeks. Külmutatud marjad aga säilitavad ilusti oma olemuse ning seeõttu ei ole vaja neid eelnevaöt ka tärklise või jahuga segada:)

      Kustuta
  3. Tere
    Kas suhkru võib asendada agaavisiirupiga? Või jääb täidis sellisel juhul liiga vedel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem ei soovita selles koogis agaavisiirupit kasutada:)

      Kustuta
  4. Hei! Kas beseekiht on mõlemal koogipõhjal?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen segadus, retsepti tegevuskäigus jääb mulhe, et mõlemal kihil on besee... või ma saan valesti aru?

      Kustuta
    2. Nii ongi - besee on mõlemal kihil:)

      Kustuta
  5. Kas selle koogil võib kihid ka nt kaks päeva varem valmis teha? Jahutada täielikult ning kile sisse pakkida ja külmkapis hoida? Nt reedel teen põhjad valmis, laupäeval panen koogi kokku ja pühapäeval saaks sünnipäeval süüa :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ma tunnistan, et ma ei ole niimoodi koogi tegemisega venitanud, kuid mulle tundub, et niimoodi ei tohiks koogiga lõpptulemusena küll miskit juhtuda:)

      Kustuta
  6. Muidu maitselt väga heakook, ma panin rohkem vaarikaid ja põhja teeksin järgmine kord biskviitpõhja.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails