28. november 2016

Gluteenivabad piparkoogid

Jõuluasju meil kodus veel ei ole, kuusest rääkimata. Selle asemel aga säravad õhtusel ajal laual küünlad ning tuba on mandariinide ja kuuma jõulujoogi lõhna täis. Kui jõuluaeg saabuma hakkab ning salamisi hiilib ligi ka see kauaoodatud jõulutunne, siis esimese asjana valmistan ma alati meeldivalt suure koguse piparkoogitainast. See on meie peres selline esimene avapauk jõuluhooajale!


Kuna piparkoogitainas seistes aina valmib ning maitsestub, siis on hea, kui seda on alati külmkapist alati võtta - hea on ju kiirelt sellest piparkooke või jõulukooki küpsetada. Kasutan taina tegemisel alati seda suurepärast retsepti: Piparkoogid. Minult on tihtipeale küsitud aga ka pisut tervislikumate piparkookide retsepti, sest kes siis ei tahaks kõikide nende seapraadide, verivorsti ja muu taolise kõrval pisut tervislikumat jõulumaiust ampsata. Proovisin gluteenivaba piparkoogitainast meisterdada ning pean ütlema, et lõpptulemus tuli imehea. Aluseks võtsin sellesama retsepti, mille järgi ka tavalisi piparkooke teen, retsept sai aga uue näo teistsorti jahudega, jõuluvürtsidega ning meega, mis suhkrut ideaalselt asendab. Ja nii valmisidki lihtsa vaevaga jõulused piparkoogid, mis loomulikult erinevad oma tekstuurilt traditsioonilistest piparkookidest, kuid on oma teralise iseloomuga hea vaheldus.

Kindlasti soovitan valmistada sellest tainast piparkooke järgmisel päeval, sest siis on tainas oma olemuselt ühtlasem ning ka paremini rullitav. Samal päeval ei saa tainast väga ideaalselt lahti rullida ning kipub lihtsasti murenema. Järgmisel päeval seda muret ei ole, kuid soovitan taina rullida pisut paksema (mõõtsin isegi ära ning minu taina paksus oli ca 0,6-0,8cm). Hääd!


1 dl tumedat suhkrusiirupit
1 sl kaneeli
1 sl (triiki) jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud nelki
1 apelsini riivitud koor
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 sl (60g)mett
125 g võid
1 muna
1 dl tatrajahu
1 dl riisijahu
2 dl jahvatatud pähklijahu (kasutasin Kreeka pähkli jahu)
1 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta siirup koos jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta tulelt. Seejärel lisa mesi ja või-tükid ning sega seni, kuni sulanud. Klopi juurde muna ning omavahel segatud kuivained. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Enne piparkookide küpsetamist lase tainal jahedas seista vähemalt ööpäev.

14 kommentaari :

  1. Oh kui huvitav! Kas või võib asendada ka margariiniga, mis lehmapiima ei sisalda? Ma ei tohi lehmapiimatooteid hetkel tarbida, aga piparkooke tahaks küll!

    VastaKustuta
  2. Mul on paar rumalat küsimust :) Kas ka toortatrajahu sobib? Ja kust on võimalik saada pähklijahu? Kas ökopoodidest? Retsept tundub väga põnev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sobib ikka, aga kuna toortatrajahuga ei teinud, siis peab lihtsalt kogusena vaatama (imavad erinevalt vedelikku), kui palju seda panna.

      Pähklijahu soovitan jahvatada ise kas kohviveski või köögikombainiga - kõige lihtsam ja odavam variant:)

      Kustuta
  3. Tere taas! Kumb tatrajahu rohkem imab? Toortatrajahu tuleks siis rohkem panna? Palju sellest kogusest tainast tuleb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Toortatrajahu toimib tõepoolest teisiti. Tuleb tunde järgi vaadata, et tuleks samasuguse paksusega tainas, nagu klassikaline tainas. Koguseliselt tuleb ca 700-800g.

      Kustuta
  4. Super retsept! Sain oma taigna valmis ja see on suurepärane! Kasutasin toortatrajahu ning panin 2 spl piparkoogimaitseainet. Jahu panin sama palju nagu teil retseptis kirjas ja sellest piisas, tainas on ideaalne :) Aitäh imelise retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on rõõm kuulda:) Kaunist pühadeaega ja magusat nosimist!

      Kustuta
  5. Minu oma ei püsi koos, järgmisel päeval oli alles ainult puru. Mida ma valesti tegin :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      Äkki oli muna liiga väike või siis võid liialt vähe? Täiendav muna oleks olukorda parandanud!

      Kustuta
  6. Kui kasutada Santa Maria piparkoogimaitseainet, siis kui palju võiks seda lisada? Piparkoogitaigna tegemise kogemused endal kahjuks puuduvad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan seda lisada täiesti maitse järgi. Oleneb, kui tugevat vürtsi soovida. Santa Maria piparkoogimaitseaine puhul ma isiklikult lisaks esialgu 2 sl ja siis vaataks edasi, et kas pisut veel juurde vaja särtsakust:)

      Kustuta
  7. Kas hele suhkrusiirup ka sobiks? Pole kohe saada tumedat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saab ka heledaga. Tumedaga tuleb selline sügavam maitsevarjund juurde lihtsalt.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails