11. oktoober 2016

Suvikõrvitsabrownie (gluteenivaba, paleo)

Mulle tohutult meeldib see aeg, kui suvest hakkab tasapisi saama jahe sügis. Meeldivad veidi jahedamad ilmad ning isegi pimedad õhtud, sest koos sügisega muutub ka igapäevamenüü.Tekib isu tummiste, pisut soojendavate ning nö isetehtud lohutustoitude järele. Sellised lohutustoidud, mis teevad meele rõõmsaks, kui peale jalutuskäiku õues peitud tuppa, otsid üles kõige pehmema pleedi ning mõlgutad mõtteid, mida pimedate õhtutega peale hakata. Minu jaoks on sügishooaeg mõtete kogumise aeg ning aja mahavõtmine suvistest tegemistest. Teen endale heameelega õhtuti paar tassi suvel ürdipeenralt purki pistetud taimeteed ning luban endale midagi head... on see siis puuahjus öö läbi küpsenud liha, tükike tummist kooki või kausike ahjuputru. Igastahes on see roog, mis mõtted tööle aitab saada ning laseb sind täiel rinnal jahedat sügist nautida.


See suvikõrvitsabrownie on just praeguste ilmadega sobiv. Olgugi, et see on pisut tervislikum, kui jahust ja võist nõretavad sügisküpsetised, kuid sellegi eest on see hea maius tassikese kohvi või tee kõrvale. See on tummine, šokolaadist pakatav ja loomulikult tänu suvikõrvitsale meeldivalt mahlane koogike. Ja just täpselt üks sellistest kookidest, mis on sama mahlane nii küpsetamise päeval, kui ka sellele järgmisel ning ülejärgmisel päeval...


125 g suvikõrvitsat, puhastatud/kooritud
50 g võid
50 g tumedat šokolaadi
75 g (metsa)pähklijahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl kakaopulbrit
100 g (pehmet) mett
1 muna

Riivi suvikõrvits ja pigista üleliigne mahl välja. Sulata või koos šokolaadiga potis ühtlaseks. Sega kuivained omavahel, lisa juurde kõik ülejäänud ained ning sega ühtlaseks massiks. Laota saadud tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ning küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit.


21 kommentaari :

  1. Kas metsapähkli jahu on võimalik millegagi asendada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi! Võib kasutada nii mandli- või kookosjahu. Või siis mis tahes meelepärast pähklijahu:)

      Kustuta
    2. Tänan vastamast. Kasutan mandlijahu.

      Kustuta
    3. Tere, kas kookosjahu kasutades peaks lisama samuti 75g? Nisujahu ei saa kookosjahuga 1:1le asendada, kas pähklijahu saab 1:1le?

      Päikest,
      Aivi

      Kustuta
    4. Tere Aivi,

      Seda peab katsetama, aga kardan, et kookosjahu imab rohkem niiskust kui pähklijahu. Seega peaks kookosjahu pisut vähem lisama, kui retseptis ettenähtud kogus. Seda peab aga proovima ning seetõttu ei julge täpset kogust öelda. Proovi alguses lisada 50 g kookosjahu, kui tainas jääb liialt vedel, siis lisa pisut rohkem, kuid kipun arvama, et 50 grammist piisab:)

      Tervitustega,
      Ragne

      Kustuta
  2. Tere! Tegin kõik nii, kuis kirjas, aga no ei küpsenud läbi. Ahjus oli 45 minutit, sest 20 minuti peal täiesti võbeles veel. Lõikasin viilaka otsast lahti ja alt toores. Panin uuesti vormi ja ahju põhja. Aga ikka jäi pärast ca veel 20 minuti selline läbiküpsemata moega. Mis ma valesti võisin teha? :/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas tegid kõik ikka õigesti? See tainas tuleb küllaltki paks, et väga ei saa võbeleda vormis. Äkki olid suvikõrvitsad liiga vesised? Kas riivimisel eraldus palju mahla ning kas lisasid ka selle vedeliku koogile? Riivimisel tekkinud suvikõrvitsamahla ei tohiks koogitainasse lisada. Äkki võis põhjus selles olla...

      Kustuta
    2. Aitäh vastamast. Katsetan uuesti, sest maitse oli igatahes super :P pistsin üksi nahka kõik :P

      Kustuta
    3. Kindlasti proovi:) Mul sõbranna tegi seda eile just ning temal samuti ei jäänud tainas vedel.
      Kahtlustan, et äkki ei olnud pähklijahu nii peeneks jahvatatud...

      Kustuta
    4. Hei! Poleks arvanudki, et sellest riivitud massist nii palju vedelikku tulla võib. Pigistasin kuivaks ja kook tuli SUPER! Läheb kordusretseptide sekka :) aitäh!

      Kustuta
    5. Oh, suurepärane. Tänud tagasiside eest:)

      Kustuta
  3. Kas shokolaadi asemel saaks panna kakaopulbrit? Voi ikka ei tule sama?

    VastaKustuta
  4. Tegin just, topeltkoguse ja vaga maitsev! Ma pidin ka riivitud korvitsast vee valja pressima, muidu oleks liiga vedel jaanud :) Vaga hea tuli valja, aitahh sulle heade retseptide eest! :) Sain just su raamatu ka kingituseks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oi, nii tore:) Ja loodetavasti leiab ka raamat kasutamist. Kui saladus ei ole, siis millise raamatu kingiks said?

      Kustuta
  5. Ei ole saladus :)
    Paleo, patuvabad magustoidud ja koogid 2. See nv proovin Shokolaadi Peedibrownit teha.
    Super retseptid sul ja maitsvad ka! Elan Argentiinas, nii et siin katsetan :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Issand kui tore, et minu kirjutatud raamat nii kaugele on rännanud:) Loodetavasti on seal kõik vajalikud komponendid ikka poes olemas!

      Kustuta
    2. Jah, on ikka olemas, aga suht kallis on siin ja peab erinevates poodides kaima et koik asjad omale koju valmis varuda. Ainult datlitega on natuke raske. Igatsen mahlaseid ja varskeid datleid - eestis saab neid vist igast suuremast poest ostetud. Siin on jube kallid ja tavalistes poodides neid ei myyda. Tana ohtul teen jàlle seda brownit - mehele meeldis ka vaga, nii et sul on Argentiinas ka nò fànne ;)

      Kustuta
    3. Rõõm:) Mis datlitesse puutub, siis õnneks on mul raamatus kasutusele mitmetes retseptides just kuivatatud datlid.

      Kustuta
  6. Hei.

    Taaskord tänud suurepärase retsepti eest!

    Olen küpsetanud kooki kaks korda. Esmalt originaalretsepti järgi, see tuli tõeliselt mahlakas ja maitsev! Mul juhtus selline apsakas, et tegin topeltkoguse, kuid unustasin mee koguse suurendamata :) aga ta oli ikkagi magus ja hea. Õige mee kogusega oleks kindlasti veel parem olnud!

    Teist korda tahtsin proovida, kuidas tuleb kook välja, kui asendada pähklijahu riisi- ja kaerajahu seguga. Kasutan sellist kombot hästi sageli, kuna gluteeni mu näonahk ei talu ja pähklijahud mõjuvad sageli kõhule hästi raskelt. Seekord see asendus sama kogusega aga ei toiminud (sageli šokolaadikookides nii nisujahu kui ka mandlijahu asendades toimib väga hästi!), kook jäi liiga saiane ja mahlasus kadus üsna ära. Asi võis olla ka selles, et teisel küpsetuskorral oli mul natuke vanem suvikõrvits, mis juba ise oli veidi vähem mahlakas (esimesest suvikõrvitsast pidin vedeliku välja väänama).

    Kuna siin eespool ka uuriti jahu asendamise kohta, siis tahtsin oma kogemust jagada :)

    Mina pudistasin siis selle saiase brownie näppude vahel peenemaks ja segasin kookos-kondenspiimaga. Oi-oi, kui hea see oli!! :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Kadri,

      Suured tänud oma kogemusi jagamast. On mulle kasulikuks teadmiseks ning kindlasti teistele ka, kes erinevate jahudega proovida tahavad:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails