10. august 2016

Teistmoodi pirni-beseerull ehk imehea retsept, mis Lia retseptisahtlist plehku pani:)


See retseptipostitus on pühendatud ühele väga-väga maitsvale beseerullile. Selline õhuline magus amps on alati justkui killuke kõige maitsvamat headust ning lisaks saab see valmis  uskumatu kiirusega. Seesuguseid magusaid küpsetisi olen ma valmistanud rohkelt, kuid alati kasutanud seda klassikalist retsepti, kus lisaks munadele ja suhkrule lisan tainasse veel tärklist ning sidrunimahla. Alljärgnevalt aga õhuline beseerull, mille täidises ja besee valmistamisel on kasutatud hoopis vanillikastmepulbrit (teate ehk seda Ekströms vanillikastmepulbrit, mis on lihtsasti leitav mis tahes toidukauplusest). See retsept jõudis minuni tegelikult tänu minu heale tuttavale Lia Virkusele, kes ka selle omanikuks on - aitäh:)


Ausalt öeldes vaimustusin ma sellest retseptist koheselt. Antud besee valmistamine on tunduvalt lollikindlam ja ka selle rulli keeramine lihtsam. Ja tänu vanillikastmepulbri kasutamisele täidises muutub vahukooresegu märgatavalt paksemaks, mistõttu on seda mugavam koos beseega rulli keerata, kuna miskit ei valgu kuskilt välja;) Seesama kastmepulber annab ka mõnusat vanillimaitset! Ühesõnaga üks kiiduväärt retsept, mis jääb kindlasti ka minu retseptivaramusse. Beseerull, nagu ikka, on kõige parem valmistamise päeval, aga sobib hästi ka järgmisel päeval maiustamiseks.

Mida teha sellest retseptist järelejäänud munakollastega? Mina valmistasin kahest munakollasest majoneesi ning ülejäänud neli läksid vanillikastme valmistamiseks! 

Besee:
6 munavalget
4 dl suhkrut
0,5 kotti (ehk 25g) (Ekströms) vanillikastmepulbrit

Täidis:
4 dl vahukoort
300 g kohupiimapastat
ülejäänud pool kotti (ehk 25g) vanillikastmepulbrit
1-2 küpset pirni, koorituna (või erinevaid marju)

Vahusta munavalged korralikult kõvaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa neljas osas suhkur. Kõige viimasena lisa vahustades juurde vanillikastmepulber. Seejärel laota saadud segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 175 kraadi juures ca 18 minutit. 

Seejärel kummuta besee  tuhksuhkruga ülepuistatud teisele küpsetuspaberile. Eemalda beseelt küpsetuspaber ning lase pisut jahtuda.

Täidise valmistamiseks vahusta koor, lisa segades juurde kohupiim ja vanillikastmepulber. Määri segu terves ulatuses beseele. Alumisele osale laota pirnitükid. Keera besee küpsetuspaberi abil ettevaatlikult rulli. Hoia kuni serveerimiseni külmkapis! 



20 kommentaari:

  1. Tere.Tahaks proovida,aga mitu grammi seda pulbrit peab panema?Neid vaniljekastme pakke on erineva suurusega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu teada on pakid erineva suurusega, aga seal sees o levad kotikesed ühesuurused. Ühesõnaga on kokku vaja ~50g, millest siis pool läheb täidisesse ja pool besee valmistamiseks:)

      Kustuta
  2. Tere! Aitäh retsepti jagamast! :) Mul praegu besee ahjus ja panin nagu ülal kirjas pool pakki Ekströmsi vanillikastmepulbrit, teise poole jätan vahukoore jaoks. Pakk on 364g. Lugedes eelmist postitust tekkis kahtlus, et kas panin liiga palju.

    VastaKustuta
  3. Tere.Sellepärast küsisingi,et uuemad pakid on 364 g.Vanasti oli vist seal sees väiksemad pakikesed.
    Viimast korda ostes oli vaid üks suur pakk.Tänud vastuse eest.Läheb proovimiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ostsin alles üleeile Ekströms vanillikastmepulbrit ja see oli ikka seesama - ühes karbis oli sees 2 kotikest ning ühes kotis ca 50g sees (+/-3g). Kas see 364 grammine oligi siis suuremas pakendis ja vaid ühes kotis? Mis poest sellist leidub? Kas ka eskröms? Ühesõnaga on seda liialt palju, ka täidisesse panemiseks piisab 25 grammist täiesti, kuna juba selle koguse juures tarretud vahukoorevaht ilusti. Lisan retsepti ka täpse koguse, juhuks kui keegi samuti seda suuremat pakendit poest ostab.

      Kustuta
  4. Just nii. See sai eile Tallinnas Sadama Rimist ostetud. Ja vahukoore sisse see kõik ei "mahtunudki" :) läks juba liialt paksuks. Mul ei ole selle kastmega varasemaid kogemusi. Netist leidsin pakendi pildi sellelt lehelt: http://www.netimarket.ee/et/a/ekstroms-magus-vaniljekaste-364g
    Just lõikasin lahti ja sai ikka tihkem kui tavaliselt beseerull :) Vanilliin on kuidagi lahtunud ja kannatab täitsa süüa. Lapsed söövad rõõmuga, aga mees ei olnud eriti vaimustuses, kes harjunud paremate paladega :)
    Tore, et saime kiirelt jaole :)
    Kõike head!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle tootega ma kursis ei olnud. Olen alati ostnud Ekströmi kastmepulbrit nii, et paki sees on pisikesed kotikesed. Märkisin retsepti ka nüüd selle täpse koguse, sest jah see 364 g on veidi liiast:)

      Kustuta
  5. Aitäh, hea see maitseb, aga besee tegemises tunnen end väga ebakindlalt. Palun, kas oskad kommenteerida, miks peale vaniljekastmepulbri lisamist munavalgevaht taas tunduvalt vedelamaks muutus? Kas õigem oleks kastmepulber vaid õrnalt sisse segada ja mitte vahustamist jätkata? Mis on nõksud, et kuidas küps besee kõige valutumalt paberi küljest lahti saada? Kas kuumalt või jahtunult on kergem? Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Kas munavalgevaht läks peale pulbri lisamist kohe märgatavalt vedelamaks? Kas enne suhkru lisamist olid munavalged ikka korralikult tugevaks vahustatud? Ja milline oli vaht peale suhkru lisamist? Tegelikult ei tohiks peale pulbri lisamist kogu segu väga vedelaks muutuda. Pigem läheb pisut tihkemaks.

      Selle retsepti järgi ei ole väga raske beseed paberi küljest lahti saada. Kohe peale ahjust võtmist on see veel kergelt pehme, mistõttu eemaldub küpsetuspaber ilma suurema vaevata:) Muidugi võib noa ots alati abiks olla, et kõik küpsetuspaberi küljest korralikult eemalduks:)

      Kustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Mulle meeldivad väga Teie toidu-fotod - mõnus kodune stiil. Aga rulli proovin ka kindlasti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh:) Ja seda beseerulli soovitan kindlasti proovida!

      Kustuta
  8. Tavaliselt käib besee sisse ka tärklis, kas seekord ei pea seda vaniljekastme pärast panema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just täpselt nii:) Kastmepulber teeb besee ilusti nö vetruvaks:)

      Kustuta
  9. Mitu tükki umbes ühest rullist saab? :)

    VastaKustuta
  10. Kas tavalise munavalge asemel on okei kasutada poes müüdavat munavalget?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole väga kursis nende toodetega. Kui need sisaldavad puhast munavalget, siis loomulikult võib kasutada:)

      Kustuta
  11. Väga maitsev ja lihtsa vaevaga valmiv küpsetis. Avastasin, et vanillikastmepulbri kotikese kaal on nüüd 45,5g.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole hullu, kui mõned grammid seda pulbrit vähem läheb:) Või siis lisada ka teisest kotist kastmepulbrit nii, et kogus tuleb nii nagu retseptis:)

      Kustuta