8. august 2016

Keedetud suhkur ehk nostalgilised suhkrukommid

Kuna meie hommikusöögiaeg langeb enamasti ajale, kui televiisorist tulevad Maahommiku kordussaated, siis üldjuhul möödubki hommikusöök ja seesama saade käsikäes. Niisiis tehti seal umbes nädal aega tagasi ühes saatelõigus keedetud suhkrut. See äratas huvi, arvestades veel sellega, et erinevalt oma abikaasast, tundus mulle esmapilgul, et ma polnud sellest miskit kuulnud. Tegelikult on asi lihtne ning maius sarnaneb suuresti kondenspiima valmistamisele. Kuna saates otseselt retsepti ei jagatud, siis otsisin välja oma vanad kokaraamatud, et sealt pisut infot otsida. Keedetud suhkru retsepte leidsin mitmeid, kuid kõik erinesid üksteisest suures osas juust piimatoo(de)te koguste poolest. Seetõttu läksin kuldset keskteed ning mugavdasin retsepte pisut endale loogilisemaks ning lõpptulemus on alljärnev.


Tegemist on kergelt iirisemekiga suhkrukommiga. Tänu magususele sobib see eelkõige pisikeseks ampsuks kange kohvi kõrvale. Palju sellega maiustada ei saa, kuid uskuge mind - see väike ampsuke kohvi kõrvale on ideaalne. Lisaks säilib see kaua, mistõttu on hea see säilituskarbiga jahedasse pista ning ootamatute külaliste puhul, siis pakkumiseks lauale panna. Mis kommi valmistamisse puutub, siis see väga keeruline ei ole, peab lihtsalt jälgime õiget hetke, mil segu valmis saab. Ühesõnaga on reegel selline, et mida kauem segu potis kuumutada, seda rabedam on lõpptulemus. Mida vähem, seda pehmem ja venivam see jääb. Olen proovinud mitut varianti, kuid abikaasa sõnade kohaselt on see "kõige õigem" just selline, mis on pigem pisut kõvem ja muredam, kuid seest siiski pisut pehme. Ühesõnaga on oluline jälgida, et segu ei keeks pliidil liialt kaua, muidu on lõpptulemuseks liialt kõva ja suhkrune maius. Soovituste kohaselt võiks õige segu olla hapukoorepaksune ning äratuntavalt beežika tooniga. Kui näed, et segusse juba üleliigseid tükke tekib, siis eemalda pott pliidilt koheselt, vastasel juhul keedad lihtsalt kogu kupatuse üle. Kommide tahenemine kaua aega ei võta ning seepärast saad üsna kiiresti isetehtud komme maitsta...



500 g suhkrut
1 dl piima (2,5%)
1 dl rõõska koort (10%)
2 sl võid


Pane suhkur, piim ja rõõsk koor suuremasse potti. Kuumuta segades seni, kuni vedelik on suhkrusse imendunud. Lisa segades juurde või ning lase kogu segul hetkeks keema tõusta. Seejärel kuumuta segu madalal kuumusel nii, et see õrnalt podiseks (ise kuumutasin 9 skaala jaotuse puhul segu 1-2 juures). Selleks, et segu sobiva paksusega saaks kulub umbes 50 min-1 tund, kindlasti ära unusta aeg-ajalt potis olevat segada! Seejärel vala kuum segu küpsetuspaberiga kaetud vormi ning lase toatemperatuuril või siis külmkapis taheneda maksimaalselt 30 minutit. Seejärel murra maius tükkideks ning maiusta.


4 kommentaari:

  1. Kuidas selle segu karamelli tooni saab?Minul jäi segu täiesti valgeks ja 40 minutit pliidil oli juba segule liig.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Madalal kuumusel segu kuumutades muutubki see selliseks, nagu pildil. Justnagu keedetud kondenspiim. Miks 40 minutit liig oli? Kas vahepeal aeg-ajalt segu sai segatud? Ega temperatuur liialt kürge ei olnud?

      Kustuta
    2. Elekripliidil tuli keedetud ja kuumus oli kõige väiksema peal.Segasin kogu keetmise aja.Peab järelikult veelkord proovima teha.

      Kustuta
    3. Soovitan jah, sest see segu peab keetes tooni muutma, see on justkui kooreiiriskommi valmistamine:)

      Kustuta