15. juuni 2016

Sufleekook ehk üks suurepärane kook kolmest komponendist. Pisut juttu ka Eesti Blogiauhindadest.

See on nüüd üks maitsvalt magus koogipostitus! Väheste komponentidega koogid tekitavad ikka huvi, et kas tõepoolest saab nii vähestest komponentidest valmida miskit head. See kook sai küll väga maitsev ning olen seda nüüdseks teinud juba päris mitu korda. Ka lapse üheks sünnipäevatordikeseks valmis seesama magus amps, kuid siis sai muidugi koogike kaunistuseks vahvlitorbiku ning kelmika šokolaadiga kaetud rummipallist "jäätisepalli", mis väiksemate sööjate tähelepanu koheselt pälvis.


Taolised koogid on tegelikult juba ammu hullutanud erinevaid välismaiseid retseptilehti. Pole ka ime, sest see kook jääb imemaitsev, mis kõige parem kindlasti külmkapikülmalt järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval. Sellesse kooki tekib kergelt saiasem ülemine kiht ning siis rohkelt hästi kreemjat ja õhulist alumist kihti. Kook ei ole üleliia magus, kuid samas ei puudu sellest ka miskit. Tunda on kondenspiima mekki ja kreemjat toorjuustu ja nende omavahelist sobivust. Tegelikult tahaks selle koogi headusest kirjutada veelgi, aga kuidagi ei oskagi miskit öelda... Ühesõnaga on tegemist ülimalt hea koogiga, mis sobib serveerimiseks koos hooajaliste marjade või muu meelepärasega - vastavalt vajadusele! 
Kuna viimasel ajal on juhtunud meie peres külalistega nii, et eelistatakse pigem soolaseid toite, siis pisike koogike (diameetriga 20cm) on enam kui küll väikeseks magusalaksuks kohvi kõrvale. Ühe soovitusena ütlen veel, et selle koogi valmistamise üks olulisi võtmesõnu on kindlasti korralik vahustamine;)

Selle koogipostitusega tähistan pisut ka väikest võitu. Nimelt toimus nädalavahetusel Eesti Blogiauhindade jagamise üritus. Ma küll ei tea, kes minu toidublogi sinna kandideerima pani, kuid pühapäeva hommikul tuli minuni teade, et minu kokkama.ee blogi sai Aasta toidublogi kategoorias esimese koha! Kuna meie perre on juulikuus pisike preili sündimas, siis on rohkelt teisi asju millele keskenduda ning seetõttu paraku ma blogiauhindade hääletamisprotsessiga kursis ei olnud. Loomulikult on mul aga võidu üle väga hea meel. Kellel siis ei oleks? Eriti veel siis, kui nädalavahetuse hommikul pannkooki süües ootamatult selliseid võidu-uudiseid kuuled:) Ühesõnaga suured tänud kõikidele hääletajatele ning kõikidele blogikülastajatele, kes te ikka siin käite. Ja kuna plaanin oma töödesse ja erinevatesse toiduprojektidesse pisikese pausi teha seoses uue pereliikme sünniga, siis olen kindel, et siin blogis saab sel ajal näha senisest rohkem erinevaid retseptipostitusi:)


Rohkem pikka juttu ei tee - on aeg jagada selle maitsva koogi retsepti!!

5 toasooja muna
225 g toasooja toorjuustu
400 g kondenspiima

Eralda munakollased- valgetest. Viimased vahusta kausis tugevaks vahuks. Seejärel vahusta toorjuust kausis lahti, lisa vahustamist jätkates kondenspiim ning vahusta umbes 2 minutit. Seejärel lisa munakollased ning vahusta veel paar minutit. Sega lusikaga ettevaatlikult juurde pool muvavalgevahust ning seejärel ülejäänud kogus. 

Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20 cm) ning küpseta 160 kraadi juures 45 minutit. Lisa küpsetamise alguses ahju alumisele siinile ka ahjuplaat veega, sest nii säilitab kook oma mahlasuse. Peale küpsetamist lülita ahi välja, kuid lase suletud ahjuuksega koogil ahjus seista veel u 30 minutit. Seejärel tõsta kook ahjust, aita noaga koogiääred lahti ning aseta kook külmkappi vähemalt 4 tunniks. Serveeri kooki meelepäraste lisanditega! 
 
 

39 kommentaari :

  1. Palju õnne!
    Minu vaieldamatult lemmikuim toidublogi, mille peale saab iga ilmaga kindel olla ;)

    VastaKustuta
  2. Palju õnne, Ragne! Igati õige tuelemus toidublogide kategoorias :) Sul on minu arust tõeliselt hästi läbi mõeldud ja terviklik toidublogi. Rääkimata kaunitest toidufotodest!

    Kook on väga suursugune! Ma ise ikka ka katsetan hea meelega neid "kahe koostisosa", "10 minutiga valmivaid", "vaid kokkusegamist vajavaid" jms retsepte. On hea, kui paar sellist lihtsat ideed alati kohe võtta on. Kangesti oleks tahtnud küll näha ristlõiget, et kas tegemist sellise õhulise suflee-laadse sisu või tihkema juustukoogi tekstuuriga.. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud Olga. Kusjuures, ma ise pilte töödeldes arvasin, et tegin koogiviilust ka pilti, aga selgus, et ikka ei teinud:) Ma pildistasin samal ajal veel paari teist kooki ning ju vist ununes. Kooki süües jääb tunne, justkui oleks õhuline küpsetis, aga koogike näeb välja selline tihke ja kreemjas.

      Kustuta
  3. Palju õnne kõikide toredate elusündmuste puhul!

    VastaKustuta
  4. Oi palju õnne! Esimese koha ja juuli heade uudiste puhul ka! :)

    Ka mulle meeldivad need paari komponendi retseptid väga! Hea lihtne põhi, mida vajadusel mõne maitsega à la apelsinikoor vms huvitavamaks muuta.

    Ja Olga küsimusele vastust, millise tekstuuriga kook jäi, ootan ka huviga! :)

    K.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Vastasin Olga kommentaari all:) Kook ise on pigem õhulisem (mitte tüüpiline juustukooks), aga välja näeb selline tihkem!

      Kustuta
  5. Õnne iga elusündmuse puhul ღஐ✿Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ✿ஐღ Blogi on väga vahva ja kindel. Mittemidagi ei ole veel ebaõnnestunud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh ja rõõm kuulda, kui retseptid on sobinud. Püüan jätkata samas vaimus:)

      Kustuta
  6. Kook sai väga maitsev, vaatamata sellele, et pisut vist vajus kokku. Munavalged vahustasin tugevaks vahuks, kuid selle kokkusegamisel teiste ainetega jäid ikka sellised munavalgevahu tükikesed näha. Kas peaks kauem segama, et mass jääks ühtlane helekollane?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas lisasid munavalgevahu kõk ühekorraga? Mina lisasin meelega kahes jaos, et see vaht ilusti ülejäänud seguga korralikult seguneks. Ma soovitan järgmine kord siis kolmes või neljas osas munavalgevaht lisada - tükke ei tohi igastahes jääda ning koogitainas peaks jääma ühtlane:)!

      Kustuta
  7. Hei, tundub ahvatlev! Kas toorjuust nii pikal vahustamisel nässu ei lähe? (nagu juhtub vahest nt tassikookide kattega,kui toorjuustu liiga kaua vahustada)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saan aru millest sa räägid:) Pigem on see tingitud toorjuustust. Ma olen mitu korda seda kooki teinud ning siiani pole toorjuust tükki läinud! Soovitan kasutada näiteks Philadelphiat. Farmi muutis hiljuti oma toorjuustu koostist ning uuendatud toorjuust pole ka tükki läinud.

      Kustuta
  8. Millised peaksid komponentide kogused olema,juhul kui koogivorm on 26cm läbimõõduga(lahtikäiv)? Aitäh ette

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui soovid sama kõrget kooki, siis peaksid kogused korrutama 1,7ga. Samuti soovitan suurema vormi kasutamisel suurendada ka küpsetamisaega ca 15-25 minuti võrra:)

      Kustuta
  9. Olin mõned aastad tagasi sinu blogi suur austaja, aga mind häirib väga, et postituste lõpuni lugemiseks pead eraldi klõpsama "loe edasi" ja siis jälle tagasi minemiseks uuesti klõpsama. See on nii kohutavalt tüütu ja sellepärast olen ma juba tükk aega hoopis Tuuli blogi püsilugeja. Kas need topeltklõpsud on millekski vajalikud või lihtsalt kogud oma blogile rohkem klikke?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Suured tänud tagasiside eest. Väga hea on saada tagasisidet, mis vajaks parandamist ja mis mitte. Kindlasti ei ole minu eesmärk siit blogist inimesi eemale peletada ning kirjutan seda blogi ikka oma hobi eesmärgil. Mõni aasta tagasi eemaldasin oma blogist näiteks nüüd ettehüppavad reklaamid, kuna need lihtsalt segasid blogi külastajaid siinsete retseptide otsingul.
      Retseptipostituste lühendamisega klikke ei kogu, kuna blogis puudub selline reklaam, mis vajaks klikkide kogumist. Minule endale tundub, et niimoodi poolitades on pealehel lihtsalt retseptirida parajalt lühike, sest retseptid tervikuna venitavad selle pealehe riba kole pikaks. Kindlasti aga hoian seda meeles ning et kõikidele ikka mugav oleks teha retsetpid tervikuna lugemiseks:)

      Kustuta
  10. Millest koosneb see sokolaadikiht koogil?Kas see on lihtsalt sulatatud sokolaad või midagi ganache taolist?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Ursula,

      Kate on valmistatud võrdses koguses rõõsast koorest (35%) ning šokolaadist. Täpsemalt siis:

      100 g tumedat ja/või piimašokolaadi
      1 dl rõõska koort (35%)

      Sulata šokolaad vesivannil. Kuumuta potis koor keemiseni ning lisa segades sulatatud šokolaadile. Sega seni, kuni saavutad ühtlase segu. Nirista see koogile.

      Kustuta
    2. Aitäh!Plaanin teha oma esmaspäevaseks sünnipäevaks seda kooki 24cm vormiga,loodan,et õnnestub .

      Kustuta
    3. Kas teed koogi suuremasse vormi samade kogustega, mis retseptis? Või suurendad? Igaks juhuks mainin, et kui teed koogi 24cm läbimõõduga vormi ja soovid sama kõrget kooki, siis tuleb kogused korrutada 1,4ga. Lisaks suurenda küpsetamisaega:)

      Kustuta
  11. Väga maitsev kook. Olen 2 x katsetanud aga iga kord on kook ikka päris madal tulnud. Avastasin muidugi, et ka koogivormi mõõt on 22 cm läbimõõduga. Esimene kord tegin juhiste järgi ja kasutasin ahju pöördeõhu (ei ole kindel kas nii nimetatakse) programmi, hoidsin ka ahjus 30 minutit, ikka vajus kokku. Teisel korral kasutasin siis pealt ja alt küpsetavat programmi. Eriti ei kerkinud aga maitse oli väga hea. Ilmselt ei suutnud ka väga hästi munavalget taignasse saada nagu eelpool kirjutati.Kavatsen veelkord proovida meie pisipreili katsikuteks ülehomme. Milline ahjuprogramm siis õigem oleks, või ei määra see midagi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Soovitan kasutada sama suurusega koogivormi, kui soovid valmistada sama kõrget vormi. Kui Sul on 22cm läbimõõduga vorm, siis suurenda koguseid lihtsalt, korrutades algretseptis olevad komponendid 1,2ga. Kindlasti kasuta tavalist ahjureziimi ning pane ahju ka veega täidetud plaat, mis koogi mahlakust säilitada aitab. Pöördõhu kasutamisel vähenda ahjutemperatuuri 20 kraadi võrra.

      Munavalge peaks ilusti segunema segusse. Selleks, et see paremini toimiks võib alguses pisut tainasegu munavalgesegusse segada ning seejärel lisada see siis segades (ettevaatlikult) ülejäänud tainasse:)

      Ehk on pisut abi, et kook paremini õnnestuks:) Edu!

      Kustuta
    2. Tervitus! Soovitan kasutada sama suurusega koogivormi, kui soovid valmistada sama kõrget vormi. Kui Sul on 22cm läbimõõduga vorm, siis suurenda koguseid lihtsalt, korrutades algretseptis olevad komponendid 1,2ga. Kindlasti kasuta tavalist ahjureziimi ning pane ahju ka veega täidetud plaat, mis koogi mahlakust säilitada aitab. Pöördõhu kasutamisel vähenda ahjutemperatuuri 20 kraadi võrra.

      Munavalge peaks ilusti segunema segusse. Selleks, et see paremini toimiks võib alguses pisut tainasegu munavalgesegusse segada ning seejärel lisada see siis segades (ettevaatlikult) ülejäänud tainasse:)

      Ehk on pisut abi, et kook paremini õnnestuks:) Edu!

      Kustuta
    3. Tervitus! Soovitan kasutada sama suurusega koogivormi, kui soovid valmistada sama kõrget vormi. Kui Sul on 22cm läbimõõduga vorm, siis suurenda koguseid lihtsalt, korrutades algretseptis olevad komponendid 1,2ga. Kindlasti kasuta tavalist ahjureziimi ning pane ahju ka veega täidetud plaat, mis koogi mahlakust säilitada aitab. Pöördõhu kasutamisel vähenda ahjutemperatuuri 20 kraadi võrra.

      Munavalge peaks ilusti segunema segusse. Selleks, et see paremini toimiks võib alguses pisut tainasegu munavalgesegusse segada ning seejärel lisada see siis segades (ettevaatlikult) ülejäänud tainasse:)

      Ehk on pisut abi, et kook paremini õnnestuks:) Edu!

      Kustuta
  12. Tegin 24cm tordivormiga ja 1,4ga korrutasin kogused,kuid minu kook ei kerkinud ka nii ilusaks kõrgeks.Vahustasin päris kella järgi toorjuustu ja kondentspiima 3min.ja siis koos munakollastega veel 3min,tundus küll,et munavalgevaht on segunenud,aga ju siis ei olnud.Või on oluline ka toorjuustu firma-mina kasutasin Otto toorjuustu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja temperatuur oli ka sama? Otto toorjuust sobib igati hästi. Olen ka ise sellega sedasama kooki teinud:)

      Kustuta
    2. Ja temperatuur oli ka sama? Otto toorjuust sobib igati hästi. Olen ka ise sellega sedasama kooki teinud:)

      Kustuta
    3. Kas siis kook vajus kokku või jäigi madal? Kas veega täidetud ahjuplaat oli ka ikka ahjus:) Uurin seetõttu, kuna endal ilusti see kook mitu korda õnnestunud!

      Kustuta
  13. Palju õnne blogiauhinna ja selle veel erilisema auhinna puhul! Meie juuli preili sai täna kolme aastaseks ja kust mujalt ma kookide tetsepti otsima lähen, kui mitte siit! :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh:) ... ja õnnitlused pisikesele preilile ka!

      Kustuta
  14. Tänan õnnitluste eest. Minul tuli kook ilusti välja, imehea oli! Vorm on küll pigem 18 cm aga seest oli ilusti küpsenud ja samas parajalt mahlakas. Mul on pöördõhuga gaasiahi, seega juba tean, et pean madalama temperatuuriga küpsetama ja aega kulub ka vähem. Eile tegin jälle, seekord siis nö järgimise päeva versioon, õhtul saab teada kuidas seekord õnnestus, tundus, et pealt sai liiga pruun aga loodan, et seest ei kuivanud liiga ära....Aga ühesõnaga, super hea kook ja väga lihtne teha kokkuvõttes :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka tulnud see kook üks kord pealt ehmatavalt tume, aga mahlasus seepärast ei kannatanud üldse ... õnneks:)

      Kustuta
  15. Sai ka nädalavahetusel isadepäevaks katsetatud ja ei saanud aru, mis valesti läks. Ajasin retseptist näpuga järge ja vorm on ka õige suurusega. Jälgisin täpselt ka küpsetusaega. Esimene vormitäis voolas küpsemise käigus lihtsalt vormist välja. Sellest ma end häirida ei lasknud ja panin kähku uue koogi hakkama. Seekord panin koogivormi küpsetuspaberi alla ka kile ja kook püsis vähemalt vormis ja tõmbus pealt ilusaks pruunikaks. Küll aga jäi seest tõenäoliselt tooreks. Kui pärast külmkapis seisnist koogi lahti lõikasime, polnud see üldse koogina tõstetav. Maitse oli küll hea, aga välimuselt meenutas pigem saia-muna segu. Õnneks olime vaid oma perega ja pereringis antakse ikka sellised äpardused andeks :D Ennast jäi aga ikkagi vaevama, mis valesti läks. Kas selle koogi puhul saab tikuga küpsust kontrollida? Mõni kook peabki algul ju vedelam jääma ja pidasin seda kooki üheks selliseks. Kas tuleks lihtsalt kauem ahjus hoida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen seda kooki päris mitmel korral teinud ning sellist asja juhtunud ei ole. Lahtikäivavormi vahelt see koogitainas välja ei tohi valguda - ehk on Teie vorm pisut vigastada saanud, et tainas välja valgus? Tundub, et ka kook jäi seest ikka väga tooreks ning sai vähe küpsemist. Kook peab peale küpsemist ja ahjus seismist keskelt kergelt võbelema ning peale külmkapis olemist peab kook olema täielikult tahenenud ning ideaalselt lõigatav. Soovitan järgmine kord kauem küpsetada, kuid mitte kuumust tõsta:)

      Kustuta
  16. Tere! Tegin kõik täpipealt nagu kirjas oli, aga kook vajus väga lössi ja oli lõpus ainutl umbes 2 cm kõrgune. Oskate öelda, milles võisin eksida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus,

      Kaks peamist põhjust, miks kook võis lössi vajuda on see, et munavalged ei olnud korralikult vahus või siis, et ahjutemperatuur liialt kõrge ning peale küpsemist temperatuuride vahe toatemperatuurile tõstes liialt suur. See kook ei tohi küpseda liialt suure ja äkilise temperatuuriga.

      Tervitan,
      Ragne

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails