5. aprill 2016

Apelsini-kaneelikohupiimakook

Kui ma selle koogikese ahjust välja võtsin siis need küpsetuslõhnad lummasid mind koheselt. Loomulikult oli selles süüdi kaneel, mida ma eelnevalt helde käega kohupiimasegusse lisasin ning mis nüüd oma meedivat võlu jagas. Jätsin koogi veidikeseks jahtuma ning püüdsin mõneks ajaks selle isuäratavaid lõhnu unustada. See õnnestus ning alles õhtul, tassikese aurava tee kõrvale, sai rohke kohupiimatäidisega koogikest serveeritud. Selles koogis on meeldivalt kaneeli, piisavas koguses apelsinimekki ning ka rohkelt kohupiima. Maitsetest tungivad meeltesse koheselt lihtsus ja kodusus. Jah, selline see kook ongi, tulvil lihtsatest ja kõige parematest maitsetest, millele lisab pisut luksuslikkust kergelt hapukas apelsinivõie.



See apelsinivõie on juba teine maitsepahvatus sel koogil. On tunda, et see kaste on rammus ning võiga ei ole siin koonerdatud. Siiski mõjub sel lihtsalt kohupiimakoogil nii hästi - natuke hapukalt ja kelmikalt, sobitudes suurepäraselt kaneelimaitsega. Tõsi, seda apelsinivõiet tuleb valmistades pisut rohkem, kui kook ennast ehtida jõuab, aga nii vist ongi parem. Hommikused röstsaiad saavad siis ka oma osa apelsinivõide imeheadest maitsetest!
NB! Kook on kõige parem külmkapikülmalt päev peale valmistamist!


Põhi:
1 dl šokolaadimüslit
75 g võid, sulatatuna
100 g küpsiseid, peenestatuna


Täidis:
600 g vaniljekohupiima
1 dl rõõska koort (10%)
3 muna
3 sl mannat
1,5 sl kaneelisuhkrut (Dansukker)
1 väiksema apelsini riivitud koor ja mahl


Apelsinivõie:
3 munakollast
35 g suhkrut
1 väikese apelsini riivitud koor ja mahl
70 g võid

Rösti pannil müsli kergelt läbi (kui segus leidub suuremaid müslitükke, siis suru need puulabidaga lahti). Lisa pannile sulatatud või ja küpsisepuru ning sega kõik kiiresti ühtlaseks massiks. Laota segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale. Sega täidise ained omavahel ühtlaseks ning vala põhjale. Küpseta kooki 170 kraadi juures 35-40 minutit. 

Täidise valmistamiseks vahusta potis kergelt munakollased suhkruga lahti. Lisa apelsinikoor ja –mahl. Kuumuta pliidil segu segades hästi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu silmnähtavalt pakseneb. Tõsta pott pliidilt, lisa või ja lase kreemi hulka sulada. Lase kreemil jahtuda ning kata sellega kook vahetult enne serveerimist.


Retsept valmis koostöös Dansukkeriga.

3 kommentaari :

  1. Huvitav, mida võiks manna asemel kasutada? Tundub väga isuäratav kook olevat, kuid kolme lusikatäie pärast ei tahaks ka tervet pakki ostma hakata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui mannat kodus ei ole, siis võid lisada ka tavalist jahu (ca 2 sl). Teise variandina (kui kodus leidumas) võid lisada kamajahu:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails