Täna on tõeliselt sobiv ilm grillimiseks. Enne aga, kui kõik oma toiduvalmistamistega õue grilli taha kolivad, siis järgnevalt üks kerge kanaroog, mis valmib ahjus. Isegi kui grillimishooaeg tõelise hoo sisse saab, siis kiireks õhtusöögiks sobib see toit valmistamiseks suurepäraselt. Vaja on vaid eelmisel päeval liha marinaadi pista ning järgmisel päeval siis lihtsalt kõik vajalik ahjuvormi pista ning küpsetada. Ahjus kulub selle toidu valmistamisele 30-35 minutit, mis on täpselt paras aeg, et laud katta ning sobivad lisandid selle toidu juurde valmistada.
▼
29. aprill 2016
26. aprill 2016
Pähklikoogi energiabatoon (paleo)
Minult on hästi tihti viimasel ajal küsitud lihtsaid
energibatoonide retsepte ning seetõttu on ka see retseptipostitus pisut sellest
tingitud. Erinevaid batoone, mis ei sisalda suhkrut, piimatooteid ja teravilju, on ju tegelikult nii lihtne ja mugav valmistada.
Mulle meenus üks seesugune retsept, mida jagasin ka oma Paleo 2 magusaraamatus
("Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid 2 ...jätkame
magusalainel".) ning heameelega jagan seda ka siin blogis. Tegelikult erilist retsepti ei olegi, sest antud pähklikoogi batoon
koosneb vaid kahest komponendist - datlitest ja pähklitest. Lõpptulemuseks on
aga ülimalt mõnus maius, mida hea ampsata siis, kui magusaisu ootamatult
ründama peaks.
24. aprill 2016
Pirnitäidisega kodune purukook ja hoidisteraamatu võitja...
Kookide
valmistamisest/küpsetamisest ei saa mul vist kunagi isu täis. Mulle
lihtsalt meeldib katsetada ja proovida ning seejärel ootusärevalt
magusat lõpptulemust oodata. Seetõttu jagan siin blogis taas ühte
koogiretsepti, mis jääb lõpptulemusena meeldivalt mure. Täpselt nii mure
ja purune, et see tekitab pisut sõltuvustki. Selline tekstuur on
saavutatud tänu retseptis kasutatud täisteranisujahule ning kindlasti
ära kasuta selle asemel tavalist nisujahu. Täidisena annab selles
küpsetises aga siduvust tainasse segatud hapukoor, muna ja pirnitükid.
Viimast võid lisada tegelikult isegi helde käega rohkem, sest kes
kurdaks ikka selle üle, et koogis on liialt palju mahlaseid ja magusaid
pirnitükke?!?!
Niisiis on tegemist taas hästi lihtsalt valmiva koduse purukoogiga, mille vahel laiutab mõnus kaneeli-pirnimaiguline täidis. Nagu paljude kookide puhul, siis see küpsetis on taas kõige parem jahtunult ning kui jaksad oodata järgmise päevani, siis on maitsed veelgi ühtlustunud ja kook oma parimas vormis valmis söömiseks. Kui aga kannatust ei ole, siis valmista endale tassike teed (või kohvi või otsi külmkapist välja piimakann) ning alusta ühe koogiviiluga maiustamist.
Ahjaa, suured tänud kõikidele, kes jagasid oma lemmikumaid hoidiseid siin blogis hoidisteraamatu postituses. Kuulutasin välja võitja ka nimetatud postituse all. Nii, et Emilia Elizabeth Chochia - palun saada mulle oma kontaktid ragne_m@hotmail.com või ragnem@gmail.com ;)
21. aprill 2016
Kanapirukas kuskussi, pärlsibulate ja juustuga
Olgugi, et kevadised ilmad paitavad põski ning menüü muutub aina
värskemaks ja kergemaks, siis seekord on retseptipostitus ühest
pirukast. Küpsetisest, mille täidises on ohtralt mahlast kanatäidist
ning mida katab krõbedalt õhuline tainaümbris. See pirukas sobib
söömiseks ahjusoojalt, kuid samahästi nosimiseks ka jahtununa, mistõttu
võib seda pirukat kaasa pista piknikukorvi või mõnele väljasõidule, kui
värskest õhust ootamatult kõht tühjaks muutub.
20. aprill 2016
Toorjuustu-kondenspiima purukook
Minule meenub purukoogiga kohe see klassikaline
moositäidisega purukook. Siiski on purukoogi retseptide maailm ju nii lai ja mitmekesine.
Kuigi ma viimasel ajal väga suur koogisõber ei ole, siis selle-eest ma lihtsalt
naudin katsetada ja valmistada igasugu erinevaid kooke ja teisi magusaid
küpsetisi. On ju põnev segada kokku miskit, mis ideeliselt su enda mõtetes on
toimiv ning see ka siis reaalselt kohe koduköögis ära katsetada. Selle koogi puhul läks peas küpsenud mõte ja
valminud kook väga õnnestunult kokku.
Selles koogis on mõnus pähklit sisaldav purune
kate, vahel aga kreemjas täidis, mis saavutatud tänu toorjuustu ja kondenspiima
imeheale koostööle. Niisiis maitseb see küpsetis ülimalt hästi ning on minu arvates
kõige parem jahtunult järgmisel päeval. Selleks ajaks on toorjuustutäidis koogis
ilusti maitseid täiustanud.
18. aprill 2016
Uus raamat "Hoidistaja salaraamat. Häid maitseid kogu aastaks" ... ja loomulikult raamatuloos!
Umbes viimased 10-11 kuud on mul möödunud tõelise töö tähe
all. Selle aja jooksul olen tegelenud, alustanud ning lõpetanud mitmeid toiduprojekte,
Ühe suure töö võin ka hetkel õnnelikult lõppenuks kuulutada, kuna on ilmunud
üks äärmiselt põnev hoidistest ja toiduretseptidest tulvil uus kokaraamat "Hoidistaja salaraamat. Häid maitseid
kogu aastaks" (Andra Kalda /Ragne Värk). Raamatut saad pisut lehitseda ka Rahva Raamatu kodulehel: www.rahvaraamat.ee
Nagu nimigi ütleb, siis see on raamat, kuhu on kokku kogutud
rohkelt erinevaid hoidisteretsepte: moose, marmelaade, siiupeid, kastmeid,
marjavõideid, tšatnisid, supihoidiseid, pestosid, salatihoidiseid, marinaadi,
napsi- ja kompotiretsepte. Ühesõnaga laiutab 260 leheküljel hulgaliselt
põnevaid retseptiideid! Sellel raamatul on aga lisaks veel üks lisandväärtus.
Pistsime Andraga siia raamatusse ka rohkelt mitmesuguseid soolaseid ja magusaid
toiduretsepte, kus hoidiseid kasutada võiks. Tihti on ju nii, et kui hoidised
on valmis meisterdatud, siis kasutatakse neid vaid pannkookidega maiustamiseks
või siis näiteks liha kõrvalisena. Seetõttu leiavad lugejad sellest raamatust
lisaks veel rohkelt põnevaid muffinite, kookide, küpsetiste, magustoitude,
hommiku- ja õhtusöökide ja teisi põnevaid retsepte!
Seda raamatut meisterdasime me Andraga täpselt 3 aastat ning
ikka selleks, et kokku saaks kogutud meie kõige paremad hoidistamisretseptid. Kuna meile mõlemale Andraga meeldib hoidistada ning
valmistada nii traditsioonilisi, kui ka kiiksuga hoidiseretsepte, siis see
raamat ongi üks suur kogumik, millest leiate lisaks meie retseptidele veel ka meie sõprade, vanemate ja
esivanemate parimaid retsepte ja nippe.
Paljud küsivad meilt, et kas hoidistamisraamatu jaoks ajaliselt pisut vara ei ole! Raamatust leiab retsepte igaks hooajaks. Kogu hoidistamine algab ju tegelikult juba kevadel, kui esimesed naadid, rabarberid ja karulaugud oma lehed mullast välja pistavad, nii et praegu on selle raamatu ilmumiseks ainuõige aeg! Ja, kes soovivad Andra ja minu autogrammi ja soovidega raamatut, siis paljudes Rahva Raamatu kauplustest üle Eesti on see leitav;)
Kui Sul tekkis selle raamatu vastu huvi ning soovid seda raamatut ka endale, siis loosin juba sel reedel (22.04.2016) välja ühe Hoidistaja salaraamatu;) Osalemiseks anna siinsamas postituses kommentaariga märku, milline on sinu lemmikhoidis (ei pea olema konkreetne retsept, piisab ideest/nimest).
14. aprill 2016
Kiire seesamipasta
Paar head ja imekiiresti valmivat retsepti lihtsalt peavad
igaühel köögisahtlis peituma. Lihtsalt juhuks, kui lõuna- või õhtusöögi
valmistamine liiga viimasele minutile jääb. Täpselt selline on ka alljärgnev
retsept. mis valmib hetkega ja sobib viimase-hetke-retseptiks suurepäraselt.
Sellel on parajalt aasiapärast mekki tänu kastmele, mis spagettidega kokkusegatult
hästi mõjule pääseb.
12. aprill 2016
Rikkalik lõhe-juustupirukas
Ma jagan Teiega üht head kalapirukaretsepti, mis minule
isiklikult on vägagi meeltmööda. Selles on rohkelt kalatäidist, õhuke tainapõhi ning
maitsev kate, mis seda pirukat maitsvalt ühtseks seob. Ühesõnaga selline lihtne
pirukas, milles ei ole rohkelt komponente, aga need vähesed olemasolevad ained mõjuvad
piisavalt hästi. Kui tavaliselt eelistan ahjusoojasid pirukaid, siis mulle
meeldis see küpsetis enim pisut jahtunult või isegi järgmisel päeval külmalt.
Samas eks ole see alati maitse asi;)
Ikka hääd!
10. aprill 2016
Kodune kodujuustukeeks
Mul on keekside vastu mingi omamoodi nõrkus. Esiteks meeldib
mulle neid valmistada ning teiseks need lõhnad, mis küpsemisel kööki tekivad on
lihtsalt äraseletamatult oivalised. Kõige paremad on muidugi need klassikalised keeksid, kuhu
ei ole lisatud täidisena harjumatuid kreeme või mõnda muud lisandit, mis
klassikalise keeksida üldsegi kokku ei käi. Siiski meeldib mulle katsetada
erinevate komponentidega, mis traditsioonilise keeksimaitsele
laastavalt ei mõju. Vahel õnnestub hästi, vahel aga veelgi paremini ning selle
tõestuseks on ka alljärgnev keeksiretsept, sisaldades kodujuustu, mis
lõpptulemuse õhuliseks ja kergeks muudab. Aga nagu enamus keekse, siis maitseb
see kõige paremini ja mahlasemalt järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval peale
valmistamist. Nii, et varuge pisut kannatust peale keeksi küpsemist ning
maitske seda alles vähemalt päev hiljem.
Üks soovitus ka - jälgi, et püreestad kodujuustu enne
tainasse lisamist ikka korralikult ära. Keegi ju ei soovi ebameeldivaid
kodujuustutükke oma keeksiviilus näha;)
5. aprill 2016
Apelsini-kaneelikohupiimakook
Kui ma selle koogikese ahjust välja võtsin siis need küpsetuslõhnad
lummasid mind koheselt. Loomulikult oli selles süüdi kaneel, mida ma
eelnevalt helde käega kohupiimasegusse lisasin ning mis nüüd oma
meedivat võlu jagas. Jätsin koogi veidikeseks jahtuma ning püüdsin
mõneks ajaks selle isuäratavaid lõhnu unustada. See õnnestus ning alles
õhtul, tassikese aurava tee kõrvale, sai rohke kohupiimatäidisega
koogikest serveeritud. Selles koogis on meeldivalt kaneeli, piisavas
koguses apelsinimekki ning ka rohkelt kohupiima. Maitsetest tungivad
meeltesse koheselt lihtsus ja kodusus. Jah, selline see kook ongi,
tulvil lihtsatest ja kõige parematest maitsetest, millele lisab pisut
luksuslikkust kergelt hapukas apelsinivõie.
See apelsinivõie on juba teine maitsepahvatus sel koogil. On tunda, et see kaste on rammus ning võiga ei ole siin koonerdatud. Siiski mõjub sel lihtsalt kohupiimakoogil nii hästi - natuke hapukalt ja kelmikalt, sobitudes suurepäraselt kaneelimaitsega. Tõsi, seda apelsinivõiet tuleb valmistades pisut rohkem, kui kook ennast ehtida jõuab, aga nii vist ongi parem. Hommikused röstsaiad saavad siis ka oma osa apelsinivõide imeheadest maitsetest!
NB! Kook on kõige parem külmkapikülmalt päev peale
valmistamist!
Põhi:
1 dl šokolaadimüslit
75 g võid, sulatatuna
100 g küpsiseid, peenestatuna
1 dl šokolaadimüslit
75 g võid, sulatatuna
100 g küpsiseid, peenestatuna
Täidis:
600 g vaniljekohupiima
1 dl rõõska koort (10%)
3 muna
3 sl mannat
1,5 sl kaneelisuhkrut (Dansukker)
1 väiksema apelsini riivitud koor ja mahl
600 g vaniljekohupiima
1 dl rõõska koort (10%)
3 muna
3 sl mannat
1,5 sl kaneelisuhkrut (Dansukker)
1 väiksema apelsini riivitud koor ja mahl
Apelsinivõie:
3 munakollast
35 g suhkrut
1 väikese apelsini riivitud koor ja mahl
70 g võid
3 munakollast
35 g suhkrut
1 väikese apelsini riivitud koor ja mahl
70 g võid
Rösti pannil müsli kergelt läbi (kui segus leidub suuremaid
müslitükke, siis suru need puulabidaga lahti). Lisa pannile sulatatud või ja
küpsisepuru ning sega kõik kiiresti ühtlaseks massiks. Laota segu
küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale. Sega täidise ained
omavahel ühtlaseks ning vala põhjale. Küpseta kooki 170 kraadi juures 35-40
minutit.
Täidise valmistamiseks vahusta potis kergelt munakollased
suhkruga lahti. Lisa apelsinikoor ja –mahl. Kuumuta pliidil segu segades hästi
madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu silmnähtavalt pakseneb. Tõsta pott
pliidilt, lisa või ja lase kreemi hulka sulada. Lase kreemil jahtuda ning kata
sellega kook vahetult enne serveerimist.
Retsept valmis koostöös Dansukkeriga.
3. aprill 2016
Gluteenivaba seeneburger
See retseptipostitus on mõeldud eeskätt naispoolele, sest
ma olen üsnagi kindel, et enamik mehi vaataks seda burgerit kerge
muigega nagu ilmaime... puuduvad ju paksud ja kohevad burgerit
ümbritsevad saiakuklid! Tegelikult on selline burger suurepärane asendus
siis, kui soovid seesugust toitu süüa ilma suure saiakuhjata. Lisaks on
see roog gluteenivaba, mis on kindlasti paljudele rõõmsaks
lisaboonuseks. Ütleme nii, et kui oled seenesõber, siis tasub seesuguse
burgeri valmistamine kindlasti ette võtta - küpsetatud seened, isetehtud
hakklihapihv, marineeritud kurgiviilud, mahe sinep ja praemuna on ju
täiesti sobiv maitsekooslus:)