22. veebruar 2016

Imemaitsev šokolaadibrownie

Vahest on hea end tükikese tummise šokolaadikoogiga premeerida. Seesama brownie retsept on üks hea eeskuju tõeliselt šokolaadisest, tummisest ja parajalt niisketäidisega šokolaadiahvatlusest. Ja üllatus-üllatus - see retsept valmib nii lihtsalt, et sobib valmistamiseks ka siis, kui ootamatult magusaisu peale tuleb. Kui sul sügavkülmas leidub veel pisut jäätist, siis oleks eriti hea, sest külma vanillijäätisega on tükike seda šokolaadikooki parim. Kui jäätist aga ei leidu, siis valmista endale üks tassike head kanget kohvi:)

Retsepti ilmus ka ajakirjas Naisteleht (10.02)


150 g võid
125 g tumedat šokolaadi
2 dl suhkrut
2 muna
2 sl jahu
0,25 tl soola

Pane tükeldatud või ja šokolaaditükid kaussi ning sulata need vesivannis ühtlaseks massiks. Seejärel sega sulanud segu läbi ning lase 5 minutit jahtuda. Lisa segades juurde suhkur. Vahusta munad kergelt läbi ning lisa koos ülejäänud ainetega šokolaadimassi. Sega kergelt ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (24x18 cm). Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.


71 kommentaari :

  1. Tere! Kahjuks ei küpsenud mul kook ära, ka peale 1 h ahjus olemist. Kas tegin midagi ise totaalselt valesti või kogused ei ole õiged.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen seda kooki paar korda teinud antud retseptis olevate kogustega ning kook küpseb ilusti. See kook jääb seest pisut niiske, aga see ongi selle küpsetise võlu. Vedelaks ei tohi kindlasti jääda. Kas muutsid retseptis miskit? Läksid kogused ikka nii nagu märgitud?

      Kustuta
    2. Mul küpses ka kauem ja jäi veidi liiga niiske. Korrutaksin ka kogused kahega, sest liiga õhuke jäi ikka see ruuduke. Ning jahu paneks ka kohe mitu korda rohkem. Minu tulemus oli liiga magus ja liiga lagunev kook.
      Panin jahu 40g, kuid kui vaatasin sarnaste kogustega teisi brownie retsepte, siis seal jahukogus 140-150g, seega 2sl asemel peaks olema 2dl.

      Kustuta
    3. Ma brownie puhul üldiselt just liialt palju jahu ei pane. Pigem minimaalselt, et jääks just ülimalt šokolaadine. Kui lagunes, siis muna aitab seda olukorda parandada. Magusus oleneb aga suuresti sellest, milline šokolaad kasutusel oli ja kui suure kakaosisaldusega:)

      Kustuta
  2. Tere! Tegin seda kooki täna ja jäi samuti täiesti vedel. Ei tea kas tegin ka midagi valesti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kaua kook ahjus oli? Kui see kook vedelaks jäi, siis oleks pisut rohkem küpsetamist tahtnud. See kook peab ahjust välja võttes ikka tahke olema:)

      Kustuta
  3. Tegin samuti seda browniet - maitse oli imeline, aga tõepoolest, koos ta ei seisnud ja serveerida tuli kuhjana. Huvitav oleks teada küll, mis valesti läks, aga igatahes teen seda veel, ka siis kui pean lusikaga vormist sööma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas sõid kooki koheselt võid lasid külmkapis eelnevalt ikka taheneda? Minu sõbranna valmistas seda hiljuti sünnipäevaks ning kook püsis ilusti koos, ainult et ta mainis, et samal päeval serveerituna oleks ehk liialt pehme olnud.

      Kustuta
    2. Tõepoolest, ta oli soe, kui sööma hakkasime. Proovin varem valis teha.

      Kustuta
  4. Aitä suurepärase retsepti eest! Mina korrutasin kõik koostisosad kahega ja tegin suurema koogi. Kõik külalised kiitsid! Koogi tegin valmis eelneval õhtul ja konsistents jäi super! Väga soovitan proovida ;)

    VastaKustuta
  5. Nii lihtne teha ja tuli väga väga maitsev! kõik kiitsid :)
    Äkki eelnevad kommenteerijad ei pannud piisavalt jahu? Mina lisasin 2 kuhjaga supilusikatäit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud tagasiside eest:) Ehk tõesti lisatakse jahu liialt vähe? Minul on see kenasti välja tulnud alati - jääb küll selline šokolaadiselt pehme, aga nii ongi õige~!

      Kustuta
  6. tere,
    mitmele inimesele see retsept on mõeldud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miskipärast on mulle paari kommentaari märguanne alles nüüd meilile tulnud. Aga parem hilja kui mitte kunagi:)

      Koogist jagub umbes 8-10le sööjale.

      Kustuta
  7. Eile sai just too kook järgi proovitud ja jagada oskan ainult kiidusõnu! :) lisasin küll kõiki koostisosi veidi rohkem, et kogus suurem tuleks aga minul püsis kook ilusti koos, eriti peale kerget jahtumist. Kellel kook vedel on jäänud siis tasub lisada veidi rohkem jahu ;) Aga absoluutselt supermaitsev ja lihtne kook mida kiirelt perele/tuttavatele valmistada, soovitan! :)

    VastaKustuta
  8. Aitäh, väga, väga hea brownie retsept - võiks isegi öelda et PERFECT. Olen väga kaua otsinud ja katsetanud brownie retsepti mis sarnaneks Tallinnas ühe pagari poolt tehtava brownie´ga ja woilaaaaaa siin see ongi :):) Suured tänud Ragne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ooo, no tore kuulda:) Ma kusjuures sain ka ükspäev sedasama küpsetist ühel koosviibimisel maitsta ning mõtlesin, et pean kodus ka uuesti seda valmistama:) Šokolaadisõltlastele kohustuslik!

      Kustuta
  9. Tegin topelt koguse, et saaks suure plaaditâie aga jäi rohkem nagu kypsis. Kas suure plaadi jaoks peaksin tegema 3x koguse et jäâks paksem ja niiskem?

    VastaKustuta
  10. Mina olen teinud nii originaalkogustega, kui ka 25% suuremaga, et saaks paksem. Igat pidi on tulnud mõnusalt niiske, püsib ilusti koos ja on niiiiiiii hea :)

    VastaKustuta
  11. Väga huvitav, tegin ka täpselt retsepti järgi ja kook peale 30 minutit keskelt täiesti vedel. Panin uuesti ahju, eks näeb kas vajab lihtsalt kauem küpsemist. Näen, et ma pole ainuke, kellel probleem, ei tea mis me valesti teeme.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahjud on oma võimsuselt erinevad ning soovitan kindlasti ka vaadata, et kui liialt vedel, siis kindlasti edasi küpsetada. Soovitan ka sellist nippi selle koogi juures - kui küpsemisaeg on täis ning kook veel pisut pehme või vedel, siis lülitada ahi välja, aga koogil lasta veel ahjus (suletud ahjuuksega) järelküpseda!

      Kustuta
  12. Kui tegin täpselt retsepti järgi ja mõõtsin mõõtelusikaga jahu, siis jäi liiga vedel ega püsinud koos ka peale jahtumist. Järgmisel korral panin jahu kaks tavalist supilusikatäit ja kuhjaga, siis tuli välja küll.

    VastaKustuta
  13. Tere, mis tekstuuriga peaks see tainas jääma? Kui paks umbes?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nagu täiesti tavaline koogitainas - mitte üleliia paks ning samas ka mitte liiga vedel:)

      Kustuta
  14. Mul jäi tainas väga paks, lisasin siis veel ühe muna, kuid ahjust valja tulnud kook on kuiv ja pole üldse pehme. Kui tumedat šokolaadi kasutasite?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas jahu läks tainasse ikka 2 sl? Kas šokolaad sulas ilusti voolavaks massiks?

      Ise olen kasutanud erinevais tumedaid šokolaadi, kui üldiselt 70% või 82%.

      Kustuta
  15. Tere! Kas ahjuplaadi-suuruse koogi puhul peaks pigem kolmega kogused korrutama? Kas keegi on proovinud? Meil tuleb palju külalisi :)

    VastaKustuta
  16. Väga maitsev brownie. Esimest korda tehes arvasin ka, et jäi liiga vedel, kuid siis panin külmkappi jahtuma mitmeks tunniks ja kook läks tahkeks ja oli ülimaitsev. Kindlasti soovitan hoida külmikus jahedas enne serveerimist.

    VastaKustuta
  17. Vastused
    1. Tere, Vabandan viibinud vastuse pärast! Retseptiõpetuses on see kirjas ehk siis antud koguste järgi soovitan teha selle vormi suurusega 24x18cm :)

      Kustuta
  18. Olen selle retsepti järgi mitmeid kordi juba teinud ja mul on alati välja tulnud. Ei ole liiga vedel ega liiga paks. Täpselt õige ja nii nii maitsev!

    VastaKustuta
  19. Annan ka oma esimese kommentaari, sest tunnen, et pean midagi ütlema, eriti pärast seda kui oleme karantiiniajal just ahjust võtnud oma 10nda koogi! Mu 10 aastane poeg tahtis teha sokolaadikooki ja nii me selle retseptini jõudsime ja oleme seda teinud ülepäeva. Alati on õnnestunud ja alati on maitse pisut erinev, sõltub sokolaadist. Mõnikord paneme pähklitega sokolaadi, siis on jälle teistsugune. Sööme maasika toormoosiga. Kaalule laastav muidugi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õnnitlen esimese kommentaari puhul ning tänan toreda tagasiside eest. Rõõm on kuulda, et see retsept sobis ning lõpptulemus meeldib. Olen täiesti nõus, et olenevalt šokolaadist võib tulemus erinev tulla:)
      Ja šokolaad on ju hea lohutus ning teada-tuntud tujutõstja, seega võib selle koogi üsnagi kasulikuks nimetada:)

      Kustuta
  20. Millise firma šokolaadi oleks kõige parem kasutada? Kas pähklitega šokolaad sobiks ka?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pähklitega šokolaad sobib suurepäraselt! Kindlasti ei soovita kasutada marjalisanditega tumedat šokolaadi, kuna selle maitse ei jää koogis üldse hea. Mina olen kasutanud tihti Fazeri tumedat šokolaadi või siis Kalevi Bitterit!

      Kustuta
  21. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  22. Tere! koogitegemisel hakkas ahjus lahtikäiva vormi vahelt või eralduma ning seda päris suures koguses. Mis läks valesti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus,

      Kas või segunes ikka ilusti ülejäänud tainaga ning või kogus oli õige? Või peab ilusti segunema. Lisaks võib ka see põhjuseks olla, et tainas seises enne ahjupanekut toatemperatuuril liiga kaua.

      Kustuta
  23. Tegin täpselt retsepti järgi ja kook jäi super mõnus :)

    VastaKustuta
  24. Tere! Kas suhkur peaks šokolaadisegusse segades ära sulama? Mul jääb teraline see mass, kas peabki nii olema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väikene teralisus ei tee halba, see sulab küpsemisel ära:)

      Kustuta
  25. Väga hea retsept, millele hea endale sobiv brownie üles ehitada! Teen enam-vähem selle retsepti järgi (šokolaadi panen rohkem ja kolm muna kahe asemel), viimati lisasin ka purustatud külmutatud vaarikaid, mis annavad mahlasust juurde, seekord panin ka valge šokolaadi tükke. Suhkrut panen tunde järgi ja üsna vähe – šokolaad on niigi magus. Olen täheldanud, et koogi mahlasus sõltub suuresti ahju režiimist ja ka vormi suurusest ja kujust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Tänud tagasiside eest! Tõepoolest sõltub küpsusaste nii vormist kui ka ahjurežiimist. Näiteks pöördõhuga küpsetades peaks ahjutemperatuur olema ca 20 kraadi madalam kui tavarežiimil küpsetades:)

      Kustuta
  26. Olen küll meesterahvas,aga sain ilusti hakkama kuigi muutsin natuke retsepti.Panin 200g tumedat shokolaadi,175g võid,3sp jahu,150g suhkurt,3 muna ja soola üldse ei pannud.sai hästi münus ja mitte liiga magus. Väga maitsev 😋

    VastaKustuta
  27. Ragne, ehk juhtud seda küsimust siin märkama :)
    Oskad sa öelda, kas see brownie kannataks kenasti ka külmutamist? Mõtlesin proovida cakesicles pulgakooke teha, sisuks just see brownie ja toorjuustukiht.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Ikka märkan:) Kusjuures, seda kooki saab küll väga edukalt külmutada!

      Kustuta
  28. Kahjuks ei tulnud välja kook. See ei tulnud isegi ligilähedale sellele, mis peaks. Ainult mullitas ahjus kõvasti :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Teen hetkel seda kooki ja TÄPSELT SAMA, mullitab ja vahutab ahjus. Uskumatu... kusjuures olen seda mõned korrad varem ka teinud, esimesel korral tuli ideaalne, teisel korral jäi kook täiesti pudisev ja saime ainult nö koogipuru süüa. Aru ma ei saa. 😀 Kas vahustatud munale tuleks jahu sisse segada ja siis need koos valada ülejäänud taigna hulka või enne vahustatud muna ära valada taignasse ja siis veel lisada eraldi jahu ja sool? Äkki sellest olen valesti aru saanud. Tänud vastuse eest juba ette!

      Kustuta
    2. Tegin nüüd uuesti seda kooki, panin kogused veidi suuremad, kuna mul suurem ahjuvorm, panin ka ühe muna rohkem ja jahu poole rohkem ning küpsetuspulbrit. Kook tuli maitselt väga hea aga pudiseb ikka korralikult ja kätte võtta ei saa. Midagi on vaja veel timmida vist, et kook ka koos püsiks 😄

      Kustuta
    3. Temperatuuri peaks pisut madalamaks siis kruttima. Vahustatud muna ja jahu+sool tuleks eraldi lisada:)

      Kustuta
  29. Kahjuks minul hakkas ka mullitama ahjus ja lagunes ära ehk kahjuks süüa seda kooki ei saanudki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nime ei mäleta, see oli Soomest toodud šokolaad, põhimõtteliselt nagu Bitter

      Kustuta
  30. Minu 13 aastane tütar ja 11 aastane naabritüruk küpsetasid täna iseseisvalt selle retsepti järgi. Kuna lugesin eelnavalt kommentaare, siis soovitasin neil lisada kuhjaga supilusikatäied jahu. Tulemus oli ideaalne! Väljast krõbe, seest pehme ja mahlane!!!

    VastaKustuta
  31. Olen kooki juba pea 3 aastat teinud ning kõik armastavad seda ja ütlevad et parim brownie mida nad proovinud:) soovitan väga proovida!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lisasin 2 spl jahu juurde ja lasin seista 30min midagi ei lagunenud!

      Kustuta
  32. Imehea tuli, olen juba mitu korda teinud. Panen ööseks külmikusse ja järgmisel päeval super. Ei jää kunagi vedel!

    VastaKustuta
  33. Minul tuli ime hea brownie välja, polnud absoluutselt vedel aga mina lasin esimesed 20 minutit 150 kraadi peal ja viimasel 10 minutit 200 kraadi peal

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails