7. jaanuar 2016

Üleöö ahjus küpsenud pardikoivad

Meil on kodus puuküttega ahi ja ma olen selle üle väga õnnelik. Miks? Sellepärast, et talvisel ajal saab seal valmistada maailma parimaid liharoogasid. Tavaliselt teeme suurde puuahju õhtul tule, mina valmistan sel ajal liha ja juurikad ette ning kui ahjus juba söed hõõguvad, tuleb ahjulõõr kinni panna. Siis umbes tunnike ootamist (selleks, et kuumad söed pisut rahuneksid) ning seejärel on aeg malmpotiga liha ahju pista. Järgmise päeva lõunaks on justkui imeväel roog valmis küpsenud. Liha on nii pehme, et ikka ja aina pane üllatama. Ühesõnaga on niimoodi ahjus valmistatud liharoad kiiduväärselt maitsvad ja kel samuti puuahi kodus, siis üks maitsev retsept alljärgnevalt: 


4 pardikoiba
soola
1 sl vedelat mett
1 sl konjakit
1 sl mahedat sinepit
vett
kimbuke tillivarsi
kartuleid

Aseta kooritud kartulid malpoti põhjale (nii palju, et põhi oleks ilusti kaetud) ning laota peale tillivarred. Maitsesta pardikoivad julgelt soolaga ning pane need ahjuvormi. Nirista peale mesi. Sega konjak ja sinep omavahel ning hõõru kergelt pardikoibadele. Seejärel vala vormi vett niipalju, et vesi kataks kartulid ning ulatuks umbes poolenisti koibadele. Aseta peale kaas. 

Kui toas on ahi köetud, söed hõõguvad ning lõõr kinni, siis oota umbes tunnike, et söed pisut „rahuneksid”. Seejärel pista malpott ahju süte juurde ning pane ahi kinni. Hoia pardikoibasid ahjus umbes 12 tundi.

Mõned soovitused liha küpsetamiseks puuahjus:
  • Puuküttega ahjus liha küpsetamisel on üks parim omadus – see on hea laisa inimese toiduvalmistamise roog. Paned asjad lihtsalt malmpotti ning “unustad” siis roa ahju. Minuti pealt kella jälgima ei pea. Tavaliselt on roog ahjus umbes 12 tundi – vahel rohkem, vahel vähem. Hommikuks on pardikoivad pehmed.
  • Kasuta liha küpsetamiseks malmpotti. Pane liha ahju hõõguvate süte vahele, mis küpsemise ajal tugevust/särtsu kaotavad.
  • Kasuta küpsetamisel rasvasemat liha. Kalkun ja broiler sellisel viisil valmistamiseks ei sobi. Pardilihas on rohkem rasva, mistõttu ei kõrbe liha vedelikus küpsetades ära. Pardiliha muutub ahjus haududes mõnusalt pehmeks. Sealiha ja näiteks -ribid väärivad samuti proovimist!
  • Elektripliidiga seda rooga valmistades sama tulemust ei saavuta. Puuahjus toidu valmistamisele vastast ei ole. Sellel on lihtsalt juures see miski – maitse, mis lihtsalt võlub kõik sööjad ära. Loomulikult saab ka elektriahjus seda toitu valmistada, aga lõpptulemus on erinev nagu öö ja päev – või nagu delikatess-sink ja vorst. Ahjus küpseta pardikoibasid tavaliselt 150 kraadi juures umbes 3-4 tundi.


2 kommentaari :

  1. Kui palju kauem neid maksimaalselt hoida võib? Näiteks kui panen eelmine õhtu kell kaheksa või üheksa poti ahju, aga ei taha seda veel hommikul kell üheksa süüa, vaid lõunasöögiks, kas see on ka ok? Siis ta oleks ahjus kuskil 16-17 tundi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja see on igati ok. Tegelikult ega hommikul ahjus see kuumus enam nii soe ju ei ole ning küpsemisprotsess lõppenud - siis juba pigem hoiab ahi rooga soojana. Oluline on lihtsalt see, et kohe peale lõõri kinni panemist malmpotti ahju ei paneks. Söed on siis nii äkilised, et võib liha ära kuivatada. Tunnike ootamist ja siis ahju, hommikul võib kauem vabalt ahjus olla:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails