15. jaanuar 2016

Kreemine juustukook kirsikompotiga

Ma tunnistan nüüd ausalt - see juustukook on üks minu viimase aja kõige suurimaid lemmikuid ning olen teinud seda küpsetist kahel viimasel kuul vähemalt 5-6 korda. Selles on koogis on kõike - selles on uskumatut kreemisust, selles domineerivad meeldivalt lihtsad ja puhtad maitsed ning selles on kirsiks tordil veel meeldivalt värskendust pakkuv kirsikompott. Kõiki maitseid on täpselt parajalt ning miskit ei ole puudu ega ka üleliia palju.


Muidugi meeldib mulle selle koogi juures kõige rohkem selle ülimalt kreemjas konsistents, mis on saavutatud tänu koogi küpsetamisele ahjus koos veeauruga. Kindlasti jälgi, et kook üle ei küpseks, sest siis on kreemisest ja mahlasest juustukoogist järgi vaid selle koogile omane värvus. Kook peab peale küpsemisaja lõppu keskelt kergelt võbelema, siis on õige aeg ahi välja lülitada ning peale veidikest toatemperatuuril kohanemist see külmkappi jahtuma ja maitseid koguma pista. Jah, see kook lausa sulab suus, kui see on õigesti valmistatud! Retsept ilmus ka Naistelehes 13.01.16

PS! Pane tähele, et see kook on kõige parem külmkapikülmalt järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval peale küpsetamist!
Kogus: 12 viilu
Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g võid


Täidis:
200 g suhkrut
2 sl maisitärklist
1,5 tl vanillisuhkrut
800 g toasooja toorjuustu
200 g kohupiimapastat
4 muna
0,5 apelsini riivitud koort
0,5 apelsinist pressitud mahla


Kirsikompott:
4 dl kirsikompotti (koos kirssidea ja vedelikuga)
0,5 dl vett
2 sl maisitärklist
1 sl suhkrut

Purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või ning sega kokku küpsisepuruga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi (Ø22cm) põhjale. Kuumuta ahi 200 kraadini.

Täidise jaoks sega kuivained omavahel. Mikserda toorjuust vahule, lisa kohupiim ning mikserda kiiresti ühtlaseks. Seejärel lisa suhkrusegu ja munad ning sega lusikaga ühtlaseks. Kõige viimasena lisa segades juurde apelsinikoor ja  -mahl. Vala täidis vormi. Aseta ahju alumisele siinile veega täidetud ahjuplaat. Seejärel pane keskmisele siinile juustukook, langeta ahjutemperatuur koheselt 150 kraadile ning küpseta kooki 1 tund ja 30 minutit.

Kuumuta kirsikompott potis keemiseni. Sega vesi ja tärklis omavahel ning lisa segades kompotile. Sega juurde suhkur ning kuumuta segu, kuni see pakseneb. Seejärel tõsta pott pliidilt ning lase jahtuda. Külmakapis jahtunud kook kata kirsikompotiga.



37 kommentaari :

  1. Vastused
    1. Oleneb muidugi maitsest, aga mulle just meeldib, et see juustukook jääb meeldivalt kõrge. Tänu oma kõrgusele küpseb ideaalselt just selliseks kreemiseks:)

      Kustuta
    2. Aga kui sooviksin teha madalama koogi, kas siis peaksin küpsetusaega ja/või -temperatuuri ka muutma?

      Kustuta
    3. Tere

      Temperatuur võib jääda samaks, aga kindlasti peaks muutma küpsetusaega väiksemaks:) Oleneb, kui madalat kooki teha, aga küpsusastet saab ka jooksvalt kontrollida koogi küpsemisel:)

      Kustuta
  2. Aitäh, väga maitsev ja kreemine tuli, kuigi tegin ilma veeauruta ja ka vorm oli 24 cm. Serveerisin metsmaasika toormoosiga.

    VastaKustuta
  3. Tere. Millist toorjuustu ja kohupiimapastat kasutad :) ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle koogi tegemisel olen kasutanud nii Farmi toorjuustu kui ka Philadelphiat. Mõlemaga jääb tulemus väga mõnus. Farmi toorjuust on kilohinnana aga odavam:) Kohupiimapasta suhtes kindlaid eelistusi ei ole. Sobib nii Valio, Alma, kui ka Farmi toode:)

      Kustuta
  4. Tere! Kas see on normaalne,et kook ahjus natuke kerkib?
    Ette tänades,

    E.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ja see kook kerkib ahjus pisut:)

      Küll aga ei tohiks praguneda, kui koogile tekivad küpsemisel praod, siis on ahjutemperatuur liiga kõrge!

      Kustuta
  5. Tere! Uudishimust küsin, mille poolest erineb kartulitärklis maisitärklisest ja kas need söögis/koogis käituvad/maitsevad teineteisest erinevalt? Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühe võib asendada tegelikult teisega. Nende ainuke erinevus on aga see, et maisitärklist tuleb peale vedelikule lisamist veel keeta. Kartulitärklist aga keeta ei tohi (tõmbub tükki), seepärast võib seda kuumutada vaid keemiseni.
      Maisitärklist kasutan ma alati näiteks kisselli valmistamisel ja seda just põhjusel, et see talub ka keetmist;)

      Kustuta
    2. Aitäh vastamast! Minu jaoks uus ja huvitav info.

      Kustuta
  6. Kas kirsikompott peaks olema serveerimisel soe või sobib ka varem valmis tehtuna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem olekski hea, kui see oleks varem valmis tehtud ning koogile juba jahtununa pandud:)

      Kustuta
  7. Vägaväga maitsev kook, tervele perele maitses :)

    VastaKustuta
  8. Tere. Tegin ka eile seda kooki, et siis suurel pühal külalistele maiust pakkuda :) Kirsisegu paistab sul selline ilus ja säravpunane, kuid minul jäi pigem selline hägune. Samuti kirsisegu jäi pigem hästi paks, moosi moodi, ei voola. Kas keetsin segu liiga kaua? Või panin äkki liiga vähe vedelikku? Selline hästi paks kirsisegu jäi. Ei teagi, kas julgen koogi peale panna. Kas keeta uuesti kirsisegu ja panna kirsikompoti vedelikku veel juurde, et oleks vedelam või kuidas veel olukorda päästa annaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus,

      Tundub, et vedelikku oli liialt vähe ning kui hägune jäi, siis sai tärklist pisut liiga palju. Kuumuta segu uuesti, lisa vedelikku juurde ning kuumuta seejärel madalal kuumusel seni, kuni segu pakseneb (aga mitte liialt, et liialt kõva jääks). Kate peab jääma ikka voolav:) Tärklist ära rohkem juurde lisa:)

      Kustuta
    2. Tänan hea nõuande eest. Proovin :)

      Kustuta
    3. Hoian pöialt, et kõik ilusti õnnestuks:)

      Kustuta
  9. Tegin koogi kaks päeva varem valmis. Kirsikompott tuli algul väga paks, kuid siis sai uuesti keedetud ja vedelikku juurde lisatud. Kuna ma ei olnud kindel, kas uuesti soojendamine kirsikompotti parandab, siis igaks juhuks võtsin valmis ka maasika toormoosi. Proovisin kooki mõlemaga. Maasika toormoosiga kadus maasikas koogi sisse nii ära, et jäi minu jaoks liiga neutraalseks. Kirss andis just hea nüansi juurde. Kook ise oli väga hea, seest mõnusalt pehme ja suus sulav. Kõigile maitses. Tänan hea retsepti eest.

    VastaKustuta
  10. Tere, Ragne!
    Kas kohupiimapasta asendamisel toorjuustuga(v. vahukoore v. kondenspiimaga) muutub oluliselt ka koogi tekstuur? Siin, kus mina elan, pole kohupiima poest saada.
    Tervitades,
    Annika

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas hapukoort või Skyri on saadaval? Soovitaks pigem neid.. või siis Kreeka jogurtit:)

      Kustuta
    2. Aitäh :)!Kõiki kolme on saadaval. Valin siis endale meelepärase!

      Kustuta
  11. Tere Ragne,
    Mul jäi üks väike asi arusaamatuks :)
    Tegin koogi eile valmis, kirsisegu hetkel tegemisel.
    Ma nüüd ikka kahtlen kas lisada kirsisegu koogile õhtul, vahetult enne söömist või siis ikka varem. Juhul kui lisan palju varem, kas kook siis liialt läbi ei ligune?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Kirsikompotiga tuleb kook katta vahetult enne serveerimist:) Muidu läheb jah asi pisut lödiseks:)

      Kustuta
  12. Tere:) Küsin-milleks see veega täidetud plaat ahjus hea on? Lihtsalt omale teadmiseks soovin teada:)Ja olen katsetamas seda kooki esimest korda-tegin retsepti järgi kõik ja vormgi oli 22cm.Ahjus olles kerkis kook päris palju aga välja võttes ja jahtuma pannes vajus alla tagasi.Keskelt nagu eriti veel-koogi ääred nagu kõrgemad ja keskel nagu lohk-millest see nii huvitav?Et ei jäänud selline ühtlaselt sile?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänu veeaurule jääb kook kreemisem ja mahlasem. Veeaur ei lase koogil kuivada, mis on juustukoogi puhul eriti oluline. Kusjuures, kirjutasin mõni aeg tagasi Naistelehte juustukoogi valmistamisest pika loo, kus tõin välja ka põhilised murekohad, nipid ja soovitused. Juustukoogi lohku vajumine tekib paljudel. Põhjuseks:

      • Kooki on küpsetatud liialt kõrgel kuumusel või siis liiga pikalt!
      • Täidist on koogivormis liiga palju (küpsemisel paisub);
      • Juustukoogi servad ei ole lahti tõmmatud! Peale küpsemist tõmba noaga koogi servad lahti. Nii ei jää koogi ääred vormi külge ega tekita pragunemist ja lohku.
      • Temperatuuride äkiline kõikumine.

      Kustuta
    2. Tere

      Soovin ka enda harimiseks teada:
      Kas nt see veerežiimiga küpsetusprogramm pole piisav, st on ikka veega täidetud ahjuplaati vaja?
      Ja miks osadel juustukoogiretseptidel (sh Sinu blogi omadel) pole vaja veega täidetud ahjuplaati ja kook tuleb ikkagi kenasti välja?

      Kustuta
    3. Tere

      Veereežimiga küpsetusprogrammi kasutades pole veega täidetud ahjuplaati vaja. Juustukoogid on erinevad - tekstuuri, kõrguse ja komponentide poolest ja vastavalt sellele toimin ka küpsetamisel:)

      Kustuta
  13. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  14. Tere. Millist ahjuprogrammi on toorjuustukookide küpsetamiseks kõige õigem kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Üldjuhul kasutan ma tavalist, ülalt-alt režiimi. Kui on soov, et juustukook tuleks veel eriti kreemjas, siis lisan ahju ka veevanni. See aitab säilitada koogi mahlasust ning jätab küpsetise eriti kreemjaks:)

      Kustuta
  15. Aitäh! Olen alati küpsetanud pöördõhurežiimiga ja kasutanud veevanni. Maitse ja konsistents jäävad alati väga head, aga koogid kipuvad lõhki küpsema ja veidi lohku vajama, mistõttu kannatab välimus. Ei tea, kas põhjus on vale ahjurežiim või siis toorjuustu üle vahustamine või mõlemad? Kusagilt lugesin, et ka toorjuustu liigne vahustamine võib olla lõhki küpsemise põhjuseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina süüdistan esmalt (mis on see kõige levinum põhjus) üleliia kõrget ahjutemperatuuri. Samuti võib põhjuseks olla see, kui kooki vahepeal vormis raputada! Näiteks koogi küpsemisel liigutatakse vormi, et näha, kuidas täidis küpsenud on. See võib põhjustada lõhenemist. Kas kook vajub lohku pärast seda, kui see on ahjust võetud? Kui jah, siis on süüdi liialt suur temperatuuride vahe:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails