18. jaanuar 2016

Hõrk singi-juustustritsel

Eelmise nädala Naistelehes (13.01.16) ilmus minu 2 lemmikküpsetist. Ühte retsepti jagasin juba paar päeva tagasi (kreemine juustukook) ning teine on nüüd siinsamas Teie ees. Otseloomulikult on see pehme ja mahlane singi-juustustritsel, mida tihtipeale just tähtpäevadel teen. Sünnipäevad ei ole ju ilma magusa kringli või soolase stritslita need õiged sünnipäevad:) Kindlasti meeldib see retsept ka Teile - täidist on selles meeldivalt parajas koguses ning ka pärmitainas ise on minu alati-toimiv-retsept.


Tainas:
25g pärmi
2 sl suhkrut
1 tl soola
2,5 dl piima
u 500 g jahu
100 g toasooja võid



Täidis:
200 g sulatatud juustu (soovitavalt maitserohelisega)
150 g sinki
4 sl peeneks hakitud tilli
200 g riivitud juustu

1 lahtiklopitid muna (peale määrimiseks)

Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi) ning vala see segades pärmile. Lisa  segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. 

Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale sulatatud juust. Haki sink väikesteks tükkideks ning laota see sulatatud juustule. Lisa ka hakitud till ja 150 g riivitud juustu. Rulli tainast pikemast servast kokku, seejärel lõika rull pikuti pooleks ning põimi küpsetis kokku, ettevaatlikult rulle üksteisest üle tõstes. Tõsta seejärel rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase sel rätiku alla kerkida ca 15 minutit. Seejärel pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. 5 minutit enne küpsetamise lõppu raputa peale järeleljäänud 50 g riivitud juustu.  Peale küpsemist piserda üle kergelt veega.

42 kommentaari :

  1. Eelmine nädal tegin su võrratut lillkapsagratääni ja just nüüd võtsin ahjust selle stritsli välja! :) Ei jõua söömist ära oodata...

    VastaKustuta
  2. Tuli väga väga hea välja, lisasin ainult natuke pizzamaitseainet, aitäh retsepti eest.

    VastaKustuta
  3. Rõõm kuulda, et retsept sobis ja maitsemeeltele meeldis:)

    VastaKustuta
  4. Hei !

    Võtan nädalavahetusel kindlasti ette, näeb suuerepärane välja,
    aga tahtsin uurida, olen neid kringeleid teinud palju- et leida see ideaalne, aga pole veel leidnud.

    Just mõtlen põimist, olen teinud nii ristküliku, lõiganud kolmeks, täidis sisse, ja punupatsiks põiminud- sellega küll rohkem tööd.

    Ja olen ka seda varianti proovinud, et keskelt pooleks, ja ilusti üksteise peale põiminud, aga sellega on jäänud mul täidise osa mõnest kohast kringlist väga vähe, kuna see keeru koht olnud, ning taigen sealt vaid kerkinud-
    kas on mingi nipp veel- keerata häst tihkelt ja võimalikult palju "ringe" rulli.
    Sest teil- pildilt vaadatuna näeb ikka väga hea, ja maitsev täidis igas tükis.

    Päikest!
    Enel

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Enel,

      Üldiselt soovitan taina meeldivalt õhukeseks rullida ning täidist siis tihkemalt panna. Kunagi, kui pärmitainaga alles tutvust tegin, siis rullisin tainast hästi ebaühtlaselt, aga kui korralikult lahti rullida, täidist ilusti tainalapile panna (ning see kergelt kokku suruda, et välja ei valguks), siis ei tohiks probleemi tulla:)

      Kustuta
  5. Tere jälle, oi, siis vist rullin samuti veel ebaühtlaselt. Aitäh! :)

    VastaKustuta
  6. Tere jälle, oi, siis vist rullin samuti veel ebaühtlaselt. Aitäh! :)

    VastaKustuta
  7. Kas jahu võib olla ka muu tervislikum jahu, kui nisujahu? :)

    VastaKustuta
  8. Pärmitaina valmistamisel ma ei soovita teisi jahusid kasutada. Pärm ei kerki nii nagu vaja. Küll aga võib pool kogusest asendada täisteranisujahuga.

    VastaKustuta
  9. Kas on mõeldud kuivpärmi või seda neljakandilist, mida kulmkapis hoitakse?

    VastaKustuta
  10. Kas on mõeldud kuivpärmi või seda neljakandilist, mida kulmkapis hoitakse?

    VastaKustuta
  11. Kuidas pärmitaigna küpsetist hoida, et järgmisel päeval kõvaks-kuivaks ei läheks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitaksin peale küpsetamist kindlasti piserdada kringlit veega ning jätta siis rätiku alla jahtuma:) ...ja ööseks soovitan kindlasti toidukilesse kringel pakkida!

      Kustuta
  12. mitu inimest sellest kogusest umbes saab ?

    VastaKustuta
  13. Kogust võib ka vabalt duubeldada eks, et suuremat stritslit saada? Midagi valmistamises ei muutu?

    VastaKustuta
  14. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selleks, et seda ennetada võib jahu eelnevalt vähem lisada. Kui aga tainas valmis ning siis selgub, et liialt tihke, siis soovitan rasvainet veel pisut lisada. Küpsemisel säilitab see mahlasust. Samuti võib küpsemise ajal aeg-ajalt küpsetist pintseldada!

      Kustuta
  15. Teen seda homseks kolleegidele tööle. Juba näeb nii hea välja ja pole ahju läinudki veel :D

    VastaKustuta
  16. Mina teen singi-juustu kringlit nii, et laotan tainale terved juustuviilud ja siis sinna peale singitükikesed. Juustu kulub küll poole rohkem, aga maitse on võrratu, sest täidist on korralikult. Ja laisa inimesena avastasin, et poest ostetud sügavkülmutatud pärmitainas töötab ka ideaalselt ja kringel on mõnusalt pehme ka järgmisel päeval (mitte ajada segi pärmi-lehttainaga). Ma ise kipun pärmitainast tehes nimelt jahuga veidi liialdama.

    VastaKustuta
  17. Suured tänud tagasiside eest! Ma valmis pärmitainast poest ostetud kujul pole ostnudki, sest enda retsepti järgi valmiv pärmitainas on juba nii käe sees, et tuleb lausa unepealt:) Aga kindlasti saab valmis pärmitainaga samuti suurepärase tulemuse. Ja täidisega on ikka nii, et mida rohkem, seda uhkem:)

    VastaKustuta
  18. Tere Ragne!
    Oskad ehk öelda, miks mu kringel ahjus ilusti kerkib ja lõpus ikkagi kokku vajub - kõik oleks nagu õige. Kringel näeb pealt super välja, aga selline madal ja laialivalgunud. Olen proovinud küpsetada 200 kraadiga, siis 200ga ahju ja kohe temp maha 175 peale. Olen pikendanud küpsetusaega ka.
    Kas asi võib olla põimimises - teen 2 eraldi rulli ja keeran need omavahel rulli. Olen teinud eelkerkimisega ja ilma.
    Aastaid juba kasutan sama retsepti ja teguviisi magusa kringlit puhul - ja nüüd uuesti tehes ei õnnestu magus ega soolane.
    Vahetasin nüüd jahu kõrgeima sordi vastu, proovin uuesti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan lisada pisut rohkem jahu. Aga seda siis vaid pisut rohkem! Teise variandina soovitaksin vähendada ahjutemperatuuri! Ehk on ahi liialt äkiliseks muutunud ning kui kuumus kõrgem ning peale küpsemist on suur temperatuuri langus, mis võib samuti küpsetise kokkuvajumise põhjuseks olla!

      Kustuta
  19. Tere!
    Katsetasin ka antud retsepti ära, ning tulemus oli super. Siiski tahaks täpsustada, kuidas teha nii, et kringel seest nätsaks ei jää? Hoidsin 35 minutit ahjus, seejärel piserdasin veega ning panin rätiku alla. Lõpuks lõikasin lahti ja panin uuesti umbes 10 minutiks ahju. Siis tundus, et on enam vähem valmis. Muidugi on võimalus, et toorjuust ja tavalin juust on süüdi selles ning väga paremaks ei saagi tulemust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Tänud tagasiside eest! See läbiküpsemine oleneb kindlasti ka sellest, kui paksu rulli teha ... ehk siis mida paksem kringel, seda aeglasemini küpseb ka sisu:)

      Kustuta
  20. Täna tegin!
    Võin öelda, et see söödi ära pm 10 minutiga, sõbrad kõik kiitsid ja jäi väheks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii hea ja mahlane kringel! Läheb kindlasti kordamisele. Kuna tean, et mu lastele ei maitse ürdid siis jätsin tilli lisamata ja kasutasin tavalist ilma ürtideta Merevaiku. Lisaks panin vahele konservananassi (vedeliku pigistasin välja) ja riivitud juustu panin rohkem (kokku 400g) ning kõik mahutasin kringli vahele, peale eraldi ei pannudki. Kuna suurel ahjuplaadil oli teine kook ees siis küpsetasin kringlit hoopis rõngasvormis ja küpses kokku peaaegu 40 minutit. Tuli tõeliselt maitsev ja mahlane kringel. Kiitsid nii suured kui väikesed. See sulajuustu kasutamine on minu jaoks uus nipp, varasemalt olen singi-juustu kringlit tehes kasutanud sulajuustu asemel majoneesi aga sulajuust teeb kringli palju mahlasemaks.

      Kustuta
    2. Kõlab väga hästi!
      Ma fännan sulatatud juustu ikka väga. Just täna tegin pisikesi suitsukanapirukaid, kuhu samuti pistsin täidiseks sulatatud juustu:)

      Kustuta
  21. Kas võib küsida, kui suur ta umbes kaalult tuleb, nii 1kg'ne? Tahaks sünnipäevaks teha, aga ideaalis võiks tulla nii 2-3kg, kas peaks siis koguseid korrutama 2-3'ga? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kommentaar on mul kuidagi vahele jäänud:) Jaa, sellisel juhul soovitan teha topelt koguse:)

      Kustuta
  22. Tere! Millist juustu Teie kasutate? Kõik juustud mida mina varasemalt olen proovinud, jäävad kringlis kuidagi "lahja" maitsega

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Saan täiesti sellest mõttest aru. Ma ise kasutan tugevama maitsega juustusorte. Soovi korral võib ju täiendavalt veel parmesani lisada, mis lisamaitset jagab!

      Kustuta
  23. Tere!
    Kas seda soolast stritslit saab kuidagi muffinivormis ka teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka saab. Rulli keeratud stritsli võib viiludeks lõigata ning tõsta siis muffinivormidesse küpsema:) Küpsemisaeg võiks olla ca 20 minutit.

      Kustuta
  24. Aitäh, Ragne, suurepärase kringlid sain. Korrutasin koguse 2,5-ga ja sain kaks ligi 2kg-st kringlit, üks kringel=1 ahjuplaaditäis. Ühe kringli tegin singi-juustu ja teise kolme juustu. Kolmandiku sulajuustust asendasin toorjuustuga ja lisasin ohtralt karulauku. Kohevad ja kaunid :)

    VastaKustuta
  25. Tere! Kas seda kringlit võib teha ka kuivpärmiga (olen sellega kogenum) või muudab see midagi? :) Aitäh!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails