19. jaanuar 2016

Gluteenivaba suhkrukook mandlipralineega

Kõige lihtsama olemusega koogid teevad mu sõnatuks. Nendes on miskit erilisust. Võib-olla ongi see lihtsus, mis justkui sõrmenipsuga sind võlub ning paneb maitsemeeled nii lihtsasti rõõmustama. Ja, ka keerukad koogid on maitsvad, aga tihtipeale seisneb nende headus ühes koogiviilus, mille järel piilud juba teisi küpsetisi. Keerulised koogid väsitavad....


Seesama suhkrukook kulub kohe kindlasti sinna lihtsa olemusega kookide hulka, mida naudid väsimatult tee või kohvi kõrvale senikaua, kuni see otsa saab. Selle sisemus on nii pehme ja mahlane, pakatades ehedast võist ja maitseküllasest apelsinist. Selles koogis peitub imehea karamelline mekk, mida pakub koogis kasutatud tume Muscovado suhkur. See magusa andja tekitab selle koogis tõeliselt maitsvat segadust. Teine mõnus asi, millesse ma juba selle koogi valmimisel armusin on mandlipralinee. Krõbe ja mandlimaitseline maius  tekitab isegu natuke sõltuvust ning paneb sind mitut tükikest proovima juba enne, kui oled sellega jõudnud kooki kaunistada. Mandlipralinee on iseenesest kõige lihtsam asi, valmistamiseks on vaja pannil ära sulatada tavaline suhkur ning seejärel lisada mandlilaastud. Mina lisan maitseks veel tibake kaneeli, mis toob mandlilaastude olemuse paremini esile. Seejärel tuleb segu jahutada ning siis juba meelepärasteks tükkideks lõigata.


See kook on gluteenivaba ning valmib riisijahuga. Ma kahtlustan, et ka see on põhjus, miks seesama küpsetis nii mõnusa tekstuuriga on. Lisaks on selle koogi üheks plussiks veel see, et see säilib mahlasena jahedas kohe mitu-mitu päeva. Nii saabki aeg-ajalt koogikesest pisikese viilu lõigata ning seda siis koos kuuma joogiga nautida.


200 g toasooja võid
2 dl tumedat Muscovado suhkrut (Dansukker)
2 muna
1 apelsini riivitud koor ja mahl
200 g riisijahu
2 tl küpsetuspulbrit


Kate:
100 g kodujuustu
150 g kohupiimastat vaniljega


Pralinee:
4 sl suhkrut
4 sl mandlilaaste
0,5 tl kaneeli

Vahusta toasoe või suhkruga ühtlaseks vahuks. Seejärel lisa ükshaaval, vahustamist jätkates munad. Lisa ka apelsinikoor ja –mahl. Sega kuivained omavahel ning lisa segades tainasse. Vala see küptuspaberiga vooderdatud Ø20 cm koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit.

Püreesta kodujuust ning sega seejärel kohupiimaga ühtlaseks. Kata saadud seguga jahtunud kook.

Pralinee valmistamiseks sulata suhkur kuumal pannil Lisa kiiresti segades juurde mandlilaastud ning kaneel. Vala saadud segu õhukese kihina küpsetuspaberile jahtuma (tegutse kiiresti, kuna suhkur taheneb märgatava kiirusega). Jahtunud pralinee haki noaga tükkideks ning kaunista kook pralineepuruga ja soovi korral tükeldatud apelsinikoortega.  



Retsept valmis koostöös Dansukkeriga.

2 kommentaari :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails