19. september 2015

Pajaroog köögiviljade ja lihaveise esiseljaga

Kindlasti olete tihtipeale pühapäeviti lõunasel ajal vanaema juurde sattunud. Just täpselt siis, kui pliidi all on praksumas soojendav tuli ning kohe-kohe on valmis saamas pajaroog. Lõunasöök, mis valmistatud oma aia andidest ja loomulikult korralikult lihatükist, mis peale mõningast küpsemist on lihtsalt suus-sulavalt pehme. Nagu pühapäevale kombeks, kaetakse laud suure toa pitslinaga kaetud vanale puulauale ning peaosaliseks on just seesama pajaroog. Selles roas on ehedust ja ehtsust, kodusoojust ja kuhjaga häid soove ning mis peamine - see toit maitseb nii nostalgiliselt. 

Just täpselt taoline on ka allolev retsept, mida mulle meeldib teha nö laiskadel nädalavahetustel, siis kui suuremat kokkamistuju ei ole, aga siiski on kiusatus miski maitsva järele. Sellisel juhul sobib seesugune roog valmistamiseks imehästi, kuna ei nõua rohket vaeva - vaja vaid lihtsalt vajalikud komponendid ahjuvormi pista ning siis selle valmimist oodata... Kergelt guljašši puudutusega pajaroog on parajalt tummine, maitserikas ning kõhtutäitev. Minul oli kasutusel Liivimaa lihaveise esiselg, selline lihatükk, mis nõuab pisut pikemat töötlemist ning hautamist ning seetõttu sobib siia retsept justkui valatult. 



1 kg lihaveise esiselga
soola, pipart, riisijahu, õli
0,5 sibulat
5-7 redist
1 paprika
5 tk (125 g) väiksemaid porgandeid
400 g kartulit peotäis värsket tüümiani
5 dl (köögivilja)puljongit
5 sl tomatipastat (või isetehtud tomatihoidist) 


Lõika esikülg kuubikuteks, maitsesta soola-pipraga ning püherda neid riisijahus. Kuumuta pannil parajas koguses õli ning pruunista selles jaokaupa veiselihakuubikud. Pane pruunistatud tükid ahjuvormi. Viiluta sibul ning pruunista samal pannil klaasjaks. Puhasta ja poolita redised, tükelda paprika, porgandid ja kartulid. Lisa ürdid ja kõik köögiviljad ahjuvormi ning sega kõik vormis olev segamini. 

Kuumuta samal pannil veel puljong ning tomatipasta, vala vormi. Küpseta kaanega kaetult 160 kraadi juures 1 tund ja 45 minutit.

Postitus valmis koostöös Liivimaa Lihaveisega.

2 kommentaari :

  1. Tere, kas seda pajarooga võiks ka puuahjus teha?:) Kui jah, siis mida võiks koostisosadest välja jätta või mida veel hoopis lisada? Kas liha tuleks eelnevalt pruunistada..?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, see sobib suurepäraselt ka puuahjus küpsetamiseks. Retsepti muutma ei pea, olen isegi taolist retsepti puuahjus teinud. Pruunistada soovitan enne ikka;)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails