31. juuli 2015

Saagem tuttavaks - imeline gluteenivaba laimi-kondenspiimakook!

Paar kuud tagasi poes ringi uudistades sattusin ma ühe põneva toote peale - kookospiimast valmistatud kondenspiim, mille valmistamiseks on kasutatud vaid kookospiima, roosuhkrut ja soola. Ma olen tohutu kookose maitse austaja ning seetõttu ei olnud kahtlustki, et see toode mul koheselt ka poekorvi rändab. Tuleb tunnistada, et esimene purgike läks koheselt niisama maiustamiseks ning tundub, et kellele olen seda kondenspiima soovitanud, siis ka nemad on sellest vaimustuses. Oma olemuselt nagu kondenspiim, aga maitselt mõnusa kookose mekiga ning tekstuurilt hästi sarnande traditsioonilisele kondenspiimale. Ühesõnaga on maitse nii hea, et tahab meelemärkuse viia:) Lisaks ei sisalda kookospiimast kondenspiim laktoosi, gluteeni ning sobib ideaalselt veganitele. Mina ostsin selle Pärnu Keskuse Delice toidupoest, aga olen näinud seda ka Solarise toidukaupluses. 


Valmistasin sellest üht lihtsat kookose mekiga laimikooki, mis ei sisalda gluteeni ning ei nõua ka ahjukuumust. Kui soovite traditsioonilise küpsisepõhja asemel miskit muud, siis mina olen viimasel aja valmistanud pähklitest ja tumedast šokolaadi valmistatud koogipõhja, mis veel lisaboonusena on gluteenivaba;) 


Täidise valmistamiseks on vaja aga vaid 3 komponenti - kondenspiima, toorjuustu ja laimimahla. Lõpptulemusena saab valmis maitsev, värskendav ja kreemjas koogike. Ise soovitan kõige parema tekstuuri saavutamiseks see enne söömist umbes kaheks tunniks sügavkülma pista, nii on kook serveerides jahe ja parajalt tahenenud (aga siiski kreemjas).

27. juuli 2015

Kerge tsitruseline kanafilee

Taaskord pean ma alustama oma blogipostitust lausega: see retsept on nii-nii lihtne! Seesama lõunasöögi retsept valmis jälle sellisel kiirel ajal, kui nälg juba näpistab ning miskit (head) on vaja ruttu süüa, et siis oma tööga taas jätkata. Mulle tundub, et just sellistel aegadel sünnivadki need kõige paremad retseptid. Niisiis, saagem tuttavaks - tsitruseline kanafilee, mis pakatab mahedast tsitruse maitsest ja kergusest. Kõrvale valmistasin endale värskest salatist ja hommikusel turul saadud kraamist sellise suvise salati ... teisiti ju ei saagi, kui tuleb kasutada ära selle suve ande ning värskeid maitserikkaid tooraineid;)

PS!  Soovitavalt serveeri koos piparmündilehtedega, need sobivad selle roaga ideaalselt!

24. juuli 2015

Brokolipesto (paleo)

Selle toreda retsepti idee sain ma raamatust "Mina loobun suhkrust". Teate, see brokolist valmistatud pesto maitseb lihtsalt suurepäraselt ning olen sellest viimasel ajal nii vaimustuses. Eriti veel peale pisikesi mugandusi, tänu millele sai see pesto veelgi rohkem minu maitsemeeltele sobivaks timmitud. Kus seda pestot kasutada? Kasutage sarnaselt nagu mistahes muud pestot. Mulle meeldib viimasel ajal valmistada suvikõrvitsapastat. See on hästi lihtne retsept pikkade suvikõrvitsast tõmmatud nuudlitega kus nisujahust pastale ruumi ei ole. See pesto sobib seesuguste tervislike nuudlitega kokkusegatult veelgi paremini. Lisaks sobib see omletirooga ja loomulikult võileivamäärdeks.

Selles retseptis puudub klassikalisele pestole omane juust. Selle asemel annab sarnase efekti hoopis India pähkel. Oluline on, aga eelnevalt pähkleid mõned tunnid vees leotada, et seda soovitud "juustust" efekti saavutada. 

 Rohkem pikka juttu ei tee, asugem kohe retsepti juurde...


22. juuli 2015

Kreemjad herned krõbeda peekoniga

Hetkel olen töö tõttu oma köögiaskeldustega magusalainel. Mitte, et ma kurdaks, aga kui lõunane aeg on lähenemas, siis sooviks ikka miskit soolast süüa. Üks hästi kiire roog, mida vahest kiirel ajal valmistan on seesama roog - kreemjas herneroog, millel seltsiks peekon ja pošeeritud muna. Minu arvates moodustavad herned, peekon, toorjuust ja tüümian siinses toidus omavahel ideaalse koosluse! Tegin täna seda rooga üle pika aja taas ning see maitses nii hästi, et pean seda lihtsalt ka siin jagama. 
Pošeeritud muna asemel võite valmistada ka praemuna.  Kõik oleneb sellest, mille järgi parasjagu isu on:)

20. juuli 2015

Rullbiskviit pirnitükkide ja mesise toorjuustutäidisega


Otsustasin eile õhtul küpsetada miskit tõeliselt head klassikat. Koheselt rändasid mu mõtted rullbiskviidile. Niisiis veidi vahustamist ja segamist ning juba see biskviiditainas ahju küpsema läkski. Biskviidiretsepti puhul olen ma täiesti truu minu alati õnnestunud retseptile ning ei kipu väga uute retseptidega katsetama. Kui miski õnnestub ideaalselt, siis tuleb selle juurde jäädagi, eks? 


Täidiseks sai seekord kreemjas toorjuust, hapukoor, šokolaadipuru ning pirnid. Täidist aitas magustada mesi. Jah, mis seal salata - kreem sai nii hea, et lausa sundisin end täidisekausi juurest ära tulema:) Lõpptulemus on samuti suurepärane, nagu vana hea rullbiskviit ikka. Kui aiast või metsast leiate marju, siis ärge neid kindlasti unustage rullbiskviidile peale raputada:)


3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit


Täidis:
400 g toorjuustu, toasooja
150 g hapukoort
50 g mett
100 g piimašokolaadi, riivituna
1 suur ja magus pirn

Mikserda munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa munavahule küpsetuspulbriga segatud jahu ja tärklis ning sega ettevaatlikult. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (24 x 35 cm) ja küpseta pöördõhuga režiimil 190°C juures (olenevalt ahjust) umbes 10-15 minutit. Kummuta valmis biskviit kergelt tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ära, niisuta biskviiti kergelt leige veega ning kata see siis pealt küpsetuspaberiga. Lase pisut jahtuda.

Täidise valmistamiseks sega kokku toorjuust, hapukoor, mesi ja šokolaad. Koori pirn, eemalda südamik ning tükelda väiksemaks. Sega need toorjuustusegusse. 

Kui rullbiskviit on pisut jahtunud siis immuta seda veega. Määri täidis biskviidile ning keera see küpsetuspaberi abil rulli (rulli kokku otsast, kus laius on lühem). Lase jahedas maitsestuda u 5 tundi. Serveeri koos marjadega.

17. juuli 2015

Kalkunifilee või ja sinepiga


Soovite üht ülimalt lihtsat retsepti lõuna- või õhtusöögiks? Palun väga - alljärgnevalt üks suurepäraselt maitsev kalkuniroog, mille valmistamiseks on vaja vaid 4 komponenti - kalkuniliha, soola, sinepit ja võid ning lõpptulemuseks on nii-nii hea kalkuniroog.

15. juuli 2015

Kreemjas pudingukook suvemarjadega


Olen hetkel suvilas ning istun köögis söögilaua taga, seltsiks tassike kohvi tervitamaks uue päeva algust. Aknast välja vaadates ei saa märkamata jätta seda, kuidas päikesekiired juba hommikusi jõupingutusi teevad täites terve hoovi sooja päikesepaistega. Eilne õhtu oli sama ilus päikeseline ning seetõttu oli üsna õige otsus teha pisike jalutuskäik loodusesse. Metsas on valminud juba mustikad, mistõttu pisut neid suviseid marju hommikusele pudrule korjata ei ole üldse nii halb mõte. Sellest mõttest veidi marju korjata sai pisut suurem korjamine ning seetõttu otsustasingi esimesed mustikad ühe suviselt ergastava koogi sisse pista. Minu valikuks osutus lihtne pudingukook, mille tegin ka Farmi selleaastase kalendri tarbeks. Tõsi, pildil on tehtud see kook vaarikatega, kuid ei ole vahet, millised marjad seda kooki rikastavad. Võite proovida vaarikate, mustikate, maasikatega..... mis iganes meeldib! Minul on kook hetkel ahjus küpsemas ning tassike kanget kohvi lausa nõuab tükikest seda magusat kooki seltsiliseks kõrvale. 

See retsept on lihtne ning ei vaja eriliselt keerulisi komponente. Maitse on seevastu aga lihtsalt suurepärane. Kõige parem on kook külmkapikülmalt, aga loomulikult võib ka ahjusoojana paar tükikest ära süüa! Olen teinud seda kooki korduvalt ja olen kindel, et seegi kord ei jää viimaseks;)

13. juuli 2015

Sefiir valmistamine - soovitused ja nipid! Lihtne küpsetamata sefiirikook banaanidega.

Kes pole sefiiritegu varem proovinud, see suhtub asjasse pisut umbusklikult. Siirupi keetmine, vahustamine ja segamine … Tekib hirm, kas sefiir tugevneb hästi, kas vaht jääb ühtlane ja ilus, kas on ikka piisavalt magus ja kohev. Kes aga korra proovinud, vastupidi imestab, kui lihtne see on. Kõik nö tunde küsimus ning kui olete juba ükskord selle tegemise ette võtnud, siis tihtipeale ei jää see sefiiritegu ainukeseks. Ja poesefiiritorti naljalt enam ei taha. Sefiiri valmistamine ei nõua keerulisi komponente ja töövahendeid. Kõik on imelihtne!


SEFIIRI PÕHIRETSEPT
3 munavalget
näpuotsatäis soola
225 g suhkrut
60 ml vett
1,5 tl sidrunhapet 

Vahusta munavalged veidikese soolaga tugevate tippudega vahuks. Siirupi valmistamiseks pane suhkrur ja vesi potiga tulele ning lake suhkrul korralikult sulada, seejärel lase segu keema tõusta. Siis alanda kohe kuumust ning lase vaikselt podiseda, ise pidevalt siirupit segades. Siirup on valmis, kui suhkur on sulanud, segu on selge, tihke välimusega ning mullitab (siirupi keetmine võtab aega umbes 5—7 minutit).

Võta siirup tulelt. Vahusta munavalgevahtu ja hakka siirupit vaikselt vahusse niristama, ise aina vahustades. Kui kogu siirup on valatud, lisa mikserdamist jätkates kohe ka sidrunhape. Mikserda veel paar minutit, kuni kogu mass muutub paksemaks ning lööb kausi servadest lahti. Õige vaht on nii tugev, et kui kauss ümber pöörata, ei kukuks see sealt välja. 


Soovitused
* Kasutage keskmise suurusega mune.
* Munavalged võiksid olla pigem külmkapikülmad.
* Kõige mugavam on sefiiri teha mikseriga.
* Siirup võib kiiresti üle keeda. Jälgige seda hoolega. Ülekeedetud siirup sefiiri valmistamiseks ei sobi. Juba kergelt kollane siirup võib sefiiri maitset mõjutada.
* Siirup on valmis, kui selle tilgad taldrikul ei valgu laiali.
* Siirupi munavalgevahtu lisamisel olge kannatlik! Pigem lisage seda aegamööda, kui kiiresti ja kõik ühekorraga.

Sefiir tuli liialt vedel?
Suureks mureks sefiiri valmistamisel on tihtipeale selle pisut vedelam olek. Sel võib olla päris mitu põhjust.
* Munavalgevaht pole korralikult vahustatud.
* Munavalgevaht on valmistatud liiga vara ning enne siirupiga kokku mikserdamist liiga kaua seisnud.
* Siirup on valesti keedetud ning on seetõttu liialt vedel.
* Munade ja suhkru kogus on valed (munad on liiga suured/väikesed).
* Sidrunhapet on liiga vähe.

Sefiiri-ampsud - jäta küpsetuspaberile asetatud pisikesed sefiiritupsud ööpäevaks toatemperatuurile kuivama. Seejärel raputage üle tuhksuhkruga ning ühed lihtsad maiused ongi valmis!

LIHTNE KÜPSETAMATA SEFIIRIKOOK BANAANIDEGA
Paljudele meenub sefiir kindlasti kõrge biskviidist valmistatud kreemitordi kaunistusena, kuhu magusat sefiiri oli peale pandud nii palju, et isu sai täis peaaegu terveks aastaks. Sellise klassikalise retsepti asemel pakun aga ühe lihtsa suvise banaanikoogi oma. See kook ei vaja küpsetamist ning tänu sellele sobib hästi maa- või suvekodus valmistamiseks. Banaanide asemel võite lisada maasikad, vaarikaid, mureleid või mustikaid.

 
Põhi:
160 g šokolaadiküpsiseid
50 g võid
100 g šokolaadikreemi või karamellikreemi toorjuustuga

Täidis ja kate:
2 banaani
25 g tumedat šokolaadi
2 munavalgest valmistatud sefiiri

Purustage küpsised peeneks puruks. Sulatage või ja lisage koos šokolaadi- või karamellikreemiga küpsistele, segage ühtlaseks ning suruge segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm koogivormi. Laotage peale banaaniviilud. Riivige šokolaad ning raputage banaanidele. Kõige peale pritsige pritskoti abil sefiir. Laske jahedas enne söömist seista umbes paar tundi.


Koogi ja sefiiri valmistamise retsept ilmus ka ajakirjas Maret (juuni2015).

10. juuli 2015

Praemunapirukad

Siit tuleb nüüd üks lihtne retsept juhuks, kui hommikusöögi ideed kipuvad otsa lõppema. Praemunapirukad on minu arvates just täpselt selline suvine maakodu toit, kuhu saad peale peenramaalt noppida murulauku või mistahes ürte. Lisaks sobib pirukate kõrvale hästi veel suvine kurgi-tomatisalat. Praemuna, peekon ja krõbe tainas teevad sellest küpsetisest parajalt toitva roa, mis sobib ka õhtusöögiks ideaalselt. Võimalusel kasuta juba valmisrullitud ja -lõigatud tainaplaate — nii on valmistamine veelgi kiirem ja lihtsam. 

8. juuli 2015

Marineeritud kartulid

Selle postituse ajastus on kuidagi nii õige. Olgugi, et ilma pole olla, siis tegelikult on käes see imeline turu-aeg. See tore hooaeg, kui turulettide vahel käib vilgas sebimine ja õhus on kerge ärevus.... Mina pean nö oma turuks kodu lähedal asuvat Pärnu turgu. See on ääretult armas koht, kus võite leida rohkelt pisemaid kauplejaid, kes reaalselt oma kodus kasvatatud ja hommikul nopitud tomatid-kurgid ja muu köögiviljakraami turule müüma toovad. Siin puudub rohkelt suur-kauplejaid, nagu mitmetel pealinna turgudel. Ühesõnaga asub meil siin väike armas turuke, nagu ka Pärnugi:)

Retsepti juurde tulles võin öelda, et see on üks minu lemmikuid olnud juba aastaid ning tegelikult leidis see avaldamist ka minu teises kokaraamatus "Lihtsalt linnulihast. Kiired ja kodused road kanast kuni pardini." Tegemist on sellise suvise roaga, milles saad ära kasutada värsked kartulid. Sobib see ideaalselt lisandina grillroogade kõrvale või niisama maiustamiseks:) Lisaks võib selle toidu vabalt juba eelmisel õhtul valmis teha, nii on kartuliviilud just paraja maitse omandanud.