13. mai 2015

Maapähklivõiga kreemjas rabarberikook (vaja vaid 5 komponenti)!

Nüüd ongi see aeg lõpuks kätte jõudnud - peenramaal on jõudsalt sirgumas rabarber! Esimese vaimustusena keetsin kohe ühe suure poti kisselli ning siis veel pisut moosi, mida hea hommikusele pudrule lisada. Need esimesed rabarberimaiused osutusid uskumatult edukaks. Seejärel valmistasin juba traditsiooniks saanud vana head klassikalist rabarberikooki (retsept SIIN) ning siis oligi järg sellesama koogi käes. Rabarberikoogid on ikka imehead ning muidugi on kiiduväärt need lõhnad, mis ahju vahelt tubadesse tungivad, kui rabarberist pakatav küpsetis seal valmimas on....



Seda retsepti kohtate ka uues maikuu (2015) ajakirjas Maret. Tegelikult tahtsingi selle postituse ja koogiga pisut sel ajakirjal peatuda. Nimelt on ajakiri teinud läbi kevadise värskenduskuuri ning oluliselt sisukam ning veelgi toredam ajakiri on nüüd müügil. Lehekülgi on ka oluliselt rohkem! Seesaama kook on peaosaliseks Kuukook rubriigis, kus iga kuu valmiv kook peab koosnema vaid viiest komponendist. Loomulikult on maikuu rabarberiküpsetiste kõrghooaeg ning seetõttu eksis üks ülimaitsev kook ka ajakirja ning nüüd ka siia minu blogisse. Kellele maapähklivõi meeldib, nendele soovitan seda kooki kohe kindlasti proovida. Need, kes sellest väga vaimustunud ei ole, siis võite ikka proovida - ehk hakkab maapähklivõi maitse meeldima:) 


Esmakordselt seda kooki tehes kasutasin marmelaadisuhkrut, mis tegi täidise hästi kreemjaks. Teisel korral katsetasin tavalise suhkruga, mis nii kreemjaks kooki ei jätnud, kuid kook maitses samuti hästi. Nii, et vastavalt suhkru valikule saate ise otsustada, millise konsistentsiga täidist soovite.


500 g lehttainast
500 g rabarberit
200 g soolapähkleid
2 muna
200 g marmelaadisuhkrut (Dansukker)

Määri kandiline vorm (18x26) võiga. Laota lehttainas vormi põhja ja äärtele ning lõika üle serva ulatuv tainas ära. Aseta järgijäänud tainas vormi põhja nö topeltpõhjaks. Koori rabarberivarred ning lõika need väikesteks tükkideks.Mikserda soolapähklid võiks (see võtab aega paar minutit) ning lisa see rababreritükkidele. Lisa ka munad ja marmelaadisuhkur ning sega ühtlaseks. Vala täidis vormi ning küpseta kooki 200 kraadi juures u 40 minutit.



11 kommentaari :

  1. Millist saumikserit sa maapähklivõi tegemisel kasutad? Ma ühel kärsatasin mootori läbi ja ei suuda otsustada, millist riistapuud oleks nüüd mõttekas pähklivõi tegemiseks soetada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ise kasutan muidugi tihtipeale kõikide asjade jahvatamiseks kohviveskit. Sellega saab kõik mandlid, pähklid, seemned ja muu taolise lihtsasti peeneks jahvatatud:) Samuti kasutan ka saumikserit, millel on all spetsiaalne purustamisnõu- samuti lihtne ja mugav. Tavalist saumikserit olen ka kasutan, aga siis purustan pähklid võise massi saamiseks hästi kitsas ja kõrges anumas!

      Kustuta
  2. Kindlasti tahaks seda kooki proovida. Kui kook nõuab lausa uut köögitehnikat, oleks võib-olla alternatiiv valmiskujul pähklivõi? Kas kasutada pigem tavalist või pärmilehttainast? Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib loomulikult valmis pähklivõid selle koogi valmistamiseks kasutada, tihtipeale sisaldavad aga poes müüdavad pähklivõid igasugu lisaaineid - tuleb siis lihtsalt hoolikalt pakendeid lugeda:)

      Mina soovitan kasutada tavalist lehttainast!

      Kustuta
  3. Kõige ohutum on kasutada k88gikombaini maapähklite purustamiseks!! Ma olen mitu nõrgemat masinat ära kärsatanud :)

    VastaKustuta
  4. Tere Ragne !
    Mull oli väga suur kahtlus nende soolapähklite kohta, aga välja tuli super hea kook . Tänud retsepti eest .

    VastaKustuta
  5. Tore retsept ja tegin midagi analoogilist.
    Tänan, sain inspiratsiooni.
    Aga sellest ma ei saa aru, miks on koogi nimetuses maapähklivõi ja koostises maapähklid :)
    Ootaks, et pealkiri vastaks sisule :)
    Toredat küpsetamist! https://www.youtube.com/watch?v=NpxDKoieMvw

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin ei ole miskit valesti. Kuna pähklid jahvatatakse saumikseri/köögikombainiga võiseks massiks, mis ongi maapähklivõi, siis sellest ka nimi:) Võib kasutada ka juba poes müüdavat maapähklivõid, kuid isetehtud võie on siiski kordades parem!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails