14. mai 2015

Klassikalised šokolaaditükkidega küpsised


Kõige traditsioonilisemate krõbedate küpsiste valmistamiseks tasub kindlasti piiluda sedasama retsepti. Ma võin teile julgelt kinnitada, et see retsept on suurepärane ning õnnestub iga ilma ja tujuga. Tõsi, pisut armastust ja kodusoojust ei tee kunagi küpsetamisel paha;) Tegemist on kõige klassikalisemate küpsistega, mis peidavad endas šokolaaditükke. Krõbedust on nendel küpsistel ka meeldivalt palju ning võib öelda, et need on ühele tõelisele küpsisõbrale igati õiged ampsud.


Kindlasti kasutage küpsiste valmistamisel ehtsat võid ning ärge asendage seda margariini või mõne muu sarnase tootega. Sobiva šokolaadi võite valida oma maitsemeeltele kohaselt. Mina kasutasin võrdses koguses tumedat šokolaadi ning piimašokolaadi, sest nii on küpsistes pisut magusust ning tumedale šokolaadile omast tummisust. Retsept ilmus ka ajakirja Maret aprillikuu (2015) numbris.

  

Lisaks ka mõned vihjed, et lõpptulemus võimalikult maitsev tuleks:
- Või peab taina valmistamisel olema toasoe, kuid siiski mitte üleliia pehme. Liigpehme või puhul võivad küpsised jääda üleliia rasvased.
- Muna olgu taina valmistamisel kindlasti toasoe! 
- Käsitsi tainast segades saad pisut pehmemad, mikseriga vahustades aga krõbedamad ja õhulisemad küpsised.
- Sega tainast korralikult – nii palju kui vaja, aga nii vähe kui võimalik. Ühesõnaga, väldi ülesegamist.
- Ära kindlasti unustage lisamast soola. See rikastab ja täiustab maitseid, tugevdab šokolaadisust ning pehmendab magusust.
- Soovite pontsakamaid küpsiseid? Sellisel juhul pange tainas pärast valmimist umbes 30—45 minutiks külmkappi.
- Soovite küpsist, mis küpsedes suureks ja õhuliseks valgub? Sel juhul pange küpsised kohe pärast taina valmimist ahju.
- Kindlasti arvestage küpsisepallide asetamisel ahjuplaadile, et küpsedes need kerkivad ja sulavad ka laiali, seepärast jätke kindlasti piisavad vahed küpsemiseks. 



30 tk 

150 g toasooja võid
75 g fariinsuhkrut
75 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 muna
200 g jahu
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
150 g šokolaadi (sobib tume, valge või piimašokolaad)


Sega või suhkrutega vahule. Seejärel sega juurde muna ning mikserda tainas kiiresti ühtlaseks. Sega ülejäänud kuivained omavahel ning lisa või-suhkrusegule. Haki šokolaad meelepärasteks tükkideks ning lisa segades kõige viimasena tainasse.

Vormi tainast pallikesed (sellest kogusest saad umbes 30 tainapallikest) ning aseta piisava vahega ahjuplaadile. Suru hästi kergelt tainapall pisut lamedamaks. Küpsetage ahjus 175 kraadi juures 13—15 minutit.


39 kommentaari :

  1. Oi kui head need on - mõnusad krõbedad!. Jällegi lihtne teha ja no tainas oli juba nii hea, et pidin kiiresti pallid vormima ning need ahju pistma :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On ju head! Mulle endale ka väga meeldisid:) .... küpsisetainaga oli mul sama lugu:D

      Kustuta
  2. Kas võib proovida teha ka täistera kaerajahu, mandlijahu või tatrajahuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mandlijahuga valmistatult minule need küpsised isiklikult ei meeldi. Täistera kaerajahu või tatrajahuga aga soovitan kindlasti:)

      Kustuta
  3. Tegin just paar minutit tagasi. Väga head tulid! Kasutasin pruuni suhkurt ja pallid tegin jäätisekulbiga,sest siis tulevad suured. Tainas oli väga maitsev!

    VastaKustuta
  4. Väga head küpsised! Panin pool jahu kogusest täisterajahu. Järgmine kord lisan vist prooviks pähkleid ka. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda. Olen ise ka täisterajahuga teinud neid küpsiseid, jäävad meeldivalt krõbelised:)

      Kustuta
    2. Rõõm kuulda. Olen ise ka täisterajahuga teinud neid küpsiseid, jäävad meeldivalt krõbelised:)

      Kustuta
    3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
  5. Väga head said. Tegime just ja soovitame kõigile magusaarmastajatele! See retsept on parim! Kusjuures need on parimad isetehtud küpsised mida elus maitsnud olen. Ootan aga uusi küpsise retsepte!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda. Mul ongi postitamise järge ootamas ühed äärmiselt mõnusad juustuküpsised:)

      Kustuta
    2. Head küpsised,laps sõi nii isukalt.
      Mul laps ütles,et oli palju fariinisuhkrut,kas vähendaks siis fariinisuhkrut? Tänan Range!

      Kustuta
  6. Tere!
    Mis Te arvate, kas suhkur oleks võimalik asendada ka meega, või läheb siis tainas ikkagi untsu ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kardan, et siis ei jää küpsised lihtsalt nii krõbedad, kuid originaalretseptiga:)

      Kustuta
  7. Tõesti maitsvad küpsised, tulid juba esimese korraga maitsvad välja. Mulle meeldib süüa neid piimaga ning šokolaadi lisada kõvasti rohkem:).

    VastaKustuta
  8. Kui tahaks vaarika tükke ka (valgele) šokolaadile lisada, siis kas vaarikad peaks ka viimastena lisama ja kui kasutada külmutatud vaarikaid, siis kas peaks enne sulatama või võiks külmunud tükid taignasse segada?
    Küpsised muidu väga head! 😋

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaarikad tuleks jah kõige viimasena lisada ning kindlasti külmunult. Ülessulanuna on need lörtsud ning jätavad küpsisetaina pehmeks:)

      Kustuta
  9. Tere. Tegin täna teie küpsiseid aga need ei läinud tõna üldse nii lapikuks nagu tavaliselt lõinud on.. Samas kõik sai nii tehtud nagu kirjas.. Ei tea milles võib siis viga on.
    Aitõh vastamast ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere-tere,

      Tõenäoliselt oli jahu ja või kogus paigast ära. Kas siis jahu läks liiga palju või oli äkki või liialt kõva?! Kui panite taina enne küpsetamist veel külma, siis ka see on põhjus, miks küpsised küpsedes laiali ei valgu:)

      Kustuta
  10. Väga maitsvad küpsised, väga soovitan. Aga selline küsimus et kas sobiks ka kasutada šokolaadi drašee komme/m&m'se?

    Aitäh! ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka sobib. Lihtsalt need ei sula hästi küpsedes ära ja sellega peab arvestama. Nii, et kui ei meeldi liiga suured tükid küpsistes, siis soovitan kommid eelnevalt väiksemaks tükeldada:)

      Kustuta
  11. Ülihead, panen veel tükeldatud sarapuupähkleid ka sisse. Laste vaieldamatu lemmik. Aitäh!!

    VastaKustuta
  12. Väga head küpsised, soovitan. Ma panin isegi rohkem sokolaadi sisse ja tuli hästi maitsev.

    VastaKustuta
  13. Kui sooda puudub ja panen 1 tl küpsetuspulbrit-kui palju ja mida see muudab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui lisada kuhjaga 1 tl küpsetuspulbrit, siis on kõik hästi:)

      Kustuta
  14. Tänan vastuse eest! Aga siiski... mis selle sooda roll küpsetises on? 😏☺

    VastaKustuta
  15. Nii head küpsised! Olen enda jaoks retsepti pisut täiendanud ja lisaks bitteri šokolaadile sarapuu pähkleid/kreeka pähkleid ja rosinaid juurde pannud. Suhkrut võtsin ka tiba vähemaks.super head!☺️

    VastaKustuta
  16. Kui taigen valmis teha, kaua see külmkapis seisab? Kas seda sobiks ka külmutada ja siis küpsetada? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõned päevad seisab külmkapis julgelt. Sügavkülmutamiseks sobib see tainas samuti:)

      Kustuta
  17. Väga mõnusad krõbedad küpsised tulid! Šokolaadi laps ei soovinud lisada. Kas oleks mõeldav suhkru kogust vähendada või siis ei tule nii krõbedad enam?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Nii tore, et meeldisid. Suhkrukogust võib julgelt pisut vähendada:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails