8. aprill 2015

Kodune saiavorm kaneeli-moonivõiga

Ma tean, et on kevad ja blogi peaks rõkkama erinevatest salatiretseptidest ja üleüldse sellistest kasulikest postitustest. Siit aga üks erand. See retsept on kaugel igasugu gluteeni- ja laktoosivabadusest, aga jagamata ka ei saa jätta. See on nüüd üks selline retsept, mille lõpptulemuse üle ma  väga õnnelik olen. Öeldakse ju, et maitse üle ei vaielda, aga no kellele see saiavorm ei meeldi, siis ma ei oskagi miskit öelda:) Tegelikult on saiavormi nimi sellele kaneelisele küpsetisele täielikult ülekohtune. Pigem vääriks see kaneelisaia nime. Jah, see ongi veidi õigem nimi, kirjeldamaks sedasama küpsetist. 

Selle (kaneeli)saiavormi tegemist ei saa alustada siis, kui puudub või. Pakk korralikku võid on selle retsepti üks aluseid ning ka põhjustest, miks see saiavorm nii kohev ja pehme jääb. Mooniseemnetega on nii ja naa – kui Sulle need ei meeldi, siis jäta need retseptist välja või siis asenda 1 sl jahvatatud kardemoniga. Viimane ei ole muidugi kohustuslik, kui ka kardemon meeltmööda ei ole. 


Ma soovitan nüüd 10 minutit aega leida ning seda vormi tegema hakata, seejärel teeb kogu töö ära juba ahjukuumus....

11 röstsaiaviilu

Võie:
180 g toasooja võid
150 g kaneelisuhkrut
50 g mooniseemneid


Kate:
2 dl piima
4 dl rõõska koort (35%)
3 muna
1 apelsini riivitud koor
1 vaniljekaunast eemaldatud seemned (või  2 tl vanillisuhkrut)
50 g kaneelisuhkrut

Vahusta toasoe või kaneelisuhkruga, seejärel sega juurde mooniseemned. Määri või-segu röstsaiaviiludele ning lõika siis saiaviilud kuubikuteks (ühest viilust saad 9 kuubikut). Seejärel aseta saiakuubikud vormi (26x18). Sega omavahel katte ained ning vala vormi, suru kergelt peale ning lase vormil toatemperatuuril seista u 15 min. Seejärel küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit.


Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.

13 kommentaari :

  1. Väga maitsev, aga minu jaoks veidi liiga rammus. Aitaks ehk piima ja koore koguste muutmine?!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikutl võib lahjema variandiga proovida - tuleb samamoodi hästi välja, siiski ei soovita koort retseptist täiesti välja jätta:) Soovi korral võib lisada 4 dl piima ning 2 dl rõõska koort (35%)

      Kustuta
  2. Jõudsin lõpuks ometi selle valmistamiseni ja Püha.Taevas.Kui.Hea see on, tänud, Ragne!! :) Imemõnus maius ja tõesti valmis väga lihtsasti. Kaneelisuhkrut oli mul olemas vähem kui retseptis nõutud, aga no siis segasin iseseisvalt suhkru ja kaneeli kokku ja ei tulnud vast ka liiga palju kehvem:)
    Kasutasin kusjuures kohvikoort ja piima umbes pooleks ise. Ilmselt vahukoort kasutades oleks see veel hedonistlikum saanud kui ta niigi juba oli;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Aitäh Liis toreda tagasiside eest. Mina olen täpselt samamoodi vaimunustunud sellest magustoidust. Saiavorm saab hoopis teise näo, eks;)

      Kustuta
  3. Tere. Kas seda kaneelisuhktur võib ise ka teha suhkru ja kaneeli kokku segades või tulemus ei jää päris see? Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja ikka võib, sest kaneelisuhkur ju tegelikult koosnebki kaneelist ja suhkrust. Minul oli lihtsalt kaneelisuhkur kodus köögikapis olemas;)

      Kustuta
    2. Supper. Asun katsetama :)

      Kustuta
    3. Tere taas!
      Maitsed on tõesti head!
      Muidugi ei lugenud ma tegemise algust korralikult ja saiad olid juba kuubikuteks tehtud, kui asusin uurima, et mis edasi :D Ma ei tea, kas vedelikku sai mul liiga palju (kaalu ega dl-kannu mul polnud ning kõik läks tunnetuse järgi) kuid ahjust välja võttes jäi vorm põhjast nätsa, mis muidugi maitseelamust ei takistanud! Kerkis küll alguses väga hoogsalt kõrgustesse ja õhuliseks veel omakorda, kuid välja võttes vajus. Sinul pildil jäi ta pigem nagu kringel.
      Kuid sõnad "hedonistlik" ja "Püha.Taevas" ei ole ilmselgelt liialdus, vaid just neid sõnu see magustoit kannab! J.U.M.A.L.I.K. Kindlasti läheb kordamisele! Suur aitäh nii hea ja lihtsa retsepti eest!

      Kustuta
    4. Rõõm kuulda, kui meeldis. Ma pakun, et ahjukuumus oli liialt suur, kui saiavorm ahjust tulles kokku vajus.

      Kustuta
  4. Vastused
    1. Nii tore, kui meeldis. Mulle on ka see küpsetis väga meelepärane!

      Kustuta
  5. This is very nice and amazing food that is liked by almost everyone and people eat it with great interest because it has delicious ingredients. Some people think that spicy food provides us good taste but some spicy food is harmful for our stomach. So, we should use it according to our hunger and do not over eat. Dissertation proposal writing service.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails