16. detsember 2014

Üks ülimalt hea banaani-kookosekook. Laktoosi- ja gluteenivaba!

Esmalt sooviksin ma teha ühe kniksu ning öelda aitäh kõikidele, kellelt olen oma uue raamatu ("Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid") kohta tagasisidet saanud. Äärmiselt tore on saada vastukaja ning kuulata muljeid proovitud retseptide kohta:) Nii, et kui küsimusi tekib, siis vastan ikka heameelega!


Paleo küpsetiste lainel aga jätkates tulen ma oma jutuga nüüd sellesama banaani-kookosekoogi juurde. Pean tunnistama, et päris tihti rändavad just laktoosi- ja gluteenivabad küpsetised minu kodus küpsetusahju. Lihtsalt tekib pidevalt väike hasart ning soov miskit põnevat katsetada. Nendesamade laktoosi- ja gluteenivabade koogikatestuste ajal olen ma aru saanud juba sellest, et päris esimese korraga koogike tihtipeale ei õnnestu. Ikka veab miskit viltu - tainas jääb liialt nätske või siis liialt kuiv või siis liialt magus või ei ole üleüldse selline, nagu vaaimusilma olen eelnevalt mõelnud. Samamoodi on ka selle koogiretseptiga. Proovisin päris mitu korda enne, kui olin lõpptulemusega rahul ning võisin katsetused maitsvalt ja edukalt lõppenuks kuulutada. Taas oli üks paleo toitumisele sobilik küpsetis valminud!


Kas Teile meeldivad banaani ja/või kookosega koogid? Kui jah, siis on hea mõte alloleva retseptiga tutvuda. See kook jääb nii-nii, kuidas nüüd öelda ..... mõnusalt kodune, pisut tummine ja talvele omase jõulumekiga. Tegemist on justkui banaanikeeksiga, ainult et koogi kehastuses:) Retsept on lihtne ning erilist maadlemist komponentide leidmisel leida ei ole vaja. Võib-olla tekib küsimusi kookoskreem, kuid see on kauplustes ilusti saadaval - seal, kus kookospiimadki asuvad. Kui Te siiski seda ei leia, siis kookospiimapurgi soetamisel on tihtipeale kookospiim erladunud ning seda eraldunud tahenenud kreemi saate samuti selles retseptis kookoskreemina kasutada.


Nagu ma ka selle retsepti õpetuses mainin, siis kaneel lisage lõpuks nii, et tainasse jääksid järgi viirud ehk siis segage vaid väga vähe, muud kunsti polegi:) Soovin Teile edukat küpsetamist ja maitsvaid maitseelamusi! Ahjaa... manin veel, et minule maitses see kook veelgi rohkem külmkapikülmalt järgmisel päeval!



150 g kookoshelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
75 g selitatud võid
75 g mett
2 muna
1 väike banaan
75 g kookoskreemi
2 tl kaneeli



Kate:
75 g kookoskreemi
2 sl kookoshelbeid
1-2 tl kaneeli



Jahvata kookoshelbed peeneks (mina kasutan selleks vana head kohviubade jahvatajat) ning sega kokku küpsetuspulbri ja soolaga. Sulata potis või ja mesi ning lisa koos munadega jahvatatud kookoshelvestele. Püreesta banaan ja kookoskreem lisa segades tainale. Kõige viimasena pane kaussi kaneel ning sega hästi vähe - nii, et kaneeliviirud jääksid tainasse. Seejärel vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø20cm) koogivormi ning küpseta 170 kraadi juures 30-40 minutit.

Soovi korral valmista kate (see ei ole kohustuslik:). Püreesta kõik katte ained omavahel ning kata saadud seguga jahtunud kook. Serveeri värskete marjadega!



24 kommentaari :

  1. Aitäh ka selle retsepti eest :)

    VastaKustuta
  2. Ma gluteeni ei karda ja kookoshelbeid väga ei armasta, kas nt kaerahelbeid ei või kookoshelveste asemel panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eelnevalt proovimata ei julge ma väga soovitada. Ka seda kooki proovisin mitu korda enne, kui lõpptulemuse sain õigeks timmitud. Jahud imavad vedelikku väga erinevalt ning tänu sellele jääb lõpuks koogi tekstuur väga erinev. Kookoshelvestest jahvatatud jahu ei võrdu kaerahelvestega (olenemata sellest, kas on jahvatatud), seetõttu ma ei julge kindlalt jah-sõna öelda:)

      Kustuta
  3. Enne, kui retsepti vaatasin, arvasin, et peal on kaerahelbepuder ja mõtlesin, et hmm, väga huvitav :D.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :D Ei kaerahelbepuder selle peal ei ole - kookoshelbed ja -kreem hoopis. Kui aga kookoskreem ei meeldi, siis võib vabalt ilma katteta selle koogi teha:)

      Kustuta
  4. Tere Ragne! Mis on kookoskreem ja kas seda müüakse valmiskujul ja kus? Tervitades Janne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus, Ja, see on kauplustes täiesti olemas. Seal, kus ka kookospiimad müügil. Samamoodi võib siin retseptis kasutada ka kookoskoort, mis samuti poodides ilusti müügil on:)

      Kustuta
  5. Tere! Kook on super hea ja isegi gluteenivabade kookide vihkaja kiitis seda kooki :) Ainult, mul ei tulnud kook nii kõrge (kasutasin samas mõõdus vormi ja panin koostisosi nagu kirjas). Kas sa oskad arvata, mis mul kook ei kerkinud/jäi liistakas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda, et kook maitses. Õhukeseks mul see kook ei ole jäänud. Tegin viimasti seda kooki eelmise nädala lõpul ning siis kerkis koogike veelgi rohkem.

      See, et kook õhukeseks jäi julgen kahtlustada seda, et tainas jäi liialt vedel. Kui peeneks jahvatasid kookoshelbed? Need peavad olema justkui jahuks jahvatatud. Kas kasutasid ikka kookoskreemi?

      Kustuta
  6. Tere Ragne, palju tuleb kookosjahu lisada. Kuna mul pole millegagi kookoshelbeid purustada aga kodus on kookosjahu olemas. Tänan

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kookosjahu siin retseptis hästi ei sobi - see on liialt peene jahvatusega. Kookoshelbeid ise jahvatades jääb aga just see õige tekstuur. Kas Sul saumikserit või köögikombaini ei ole kookoshelveste jahvatamiseks?

      Kustuta
    2. Saumikser on. Eks siis mingi päev proovin kuidas sellega jahvatamine välja tuleb. Loodan et õnnestub :)

      Kustuta
    3. Tundub et kook õnnestus. Väga maitsev:)

      Kustuta
  7. Kas blender ka suudab jahvatada kookoshelbeid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu blender jahvatab väga ebavõrdselt ning seetõttu seda ei kasuta. Pead proovima, et ehk Sul toimib blender paremini:)

      Kustuta
  8. Tere Ragne !
    Selline küsimus, et kui lisan munad ja kuuma mee ja või samal ajal, siis kas munad selles pliidi kuumas segus juba küpsema ei hakka või polegi sellel väga vahet ? :)

    VastaKustuta
  9. Tere-tere:) Kuna need segunevad kookoshelvestega õhtlaseks, siis ei ole sel vahet:)

    VastaKustuta
  10. Ragne, mis juhtub siis kui kasutan jahvatamaga kookoshelbeid? Kas selitatud või asemel sobib ka poest ostetud laktoosivaba või?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Soovitan siiski kasutada jahvatatud kookoshelbeid, see aitab kooki siduda ning toimib nö jahu eest:) Kui kasutada tavalisi kookoshelbeid, siis kook ei seo korralikult ning lõpptulemus ei pruugi koogi moodi välja tulla.

      Laktoosivaba või sobib suurepäraselt:)

      Kustuta
  11. Tere!

    Kas või asemel sobiks ka kookosõli kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole seda kooki kookosõliga proovinud, aga tõenäoliselt saab:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails