28. detsember 2014

Keedutainas ja üks lihtne croquembouche


Kui ma praegu sedasama postitust köögilaua taga kirjutan, siis sajab väljas paksu valget lund. Õuest vaatavad vastu lumekuhja all olevad õunapuud, lund täis pisike tänav ning suured lumekuhjad, mille all end peidavad. Ise istun köögis, tassike teed kaaslaseks ning ainsaks helinaks pliidi all praksuvad puud. Pisikeses köögis on valgusallikaks arvutiekraanilt kumav valgus ning köögilaual põlevad küünlad, mis talvetunde tekitamisele jõudsalt kaasa aitavad. Nii-nii mõnus on ning praegu julgen isegi mõelda, et sellised lumised talvised hetked võiksid kestma jäädagi.....

Mul oli plaan enne jõule postitada siia blogisse üks tõeliselt pidulik koogikese retsept. Aeg aga lendab mängleva kiirusega ning enne, kui arugi sain olid jõulud läbi. Niisiis olgu see pigem üks mõnus retsept aasta lõppu. Saagem tuttavaks  - croquembouche, Prantsuse traditsiooniline küpsetis, mis otsetõlkes tähendab “suus praksuma”. Valmistatakse väikesed ümarad tuuletaskud, täidetakse kreemiga ning seejärel kleebitakse omavahel püramiidiks kokku ..... ja söömiseks murtakse tuuletaskud “puu” küljest lahti. Kui klassikaliselt täidetakse tuuletaskud vanillikreemiga ning kleebitakse kokku omatehtud sulakaramelliga, siis minu poolt üks lihtsamini valmiv croquembouche, mis valmib keedetud kondenspiimakreemi ja tumeda šokolaadiga.

Selle koogikese valmistamiseks on vaja valmistada keedutainas, mis paljudele miskipärast esmajoones pisut võõrastust tekitab. Keedutainas, nagu nimigi ütleb, valmib komponentide keetmisel. Põhiretsept koosneb veest, võist, soolast, jahust ja munadest. Seda tainast kasutatakse näiteks kookide ja küpsiste valmistamiseks, kuid kõige traditsoonilisemalt leiab see kasutust ekleerides, kohupiimataskutes ja tuuletaskutes. Kuna taina retsept on nii soolaste kui ka magusate täidiste puhul sama, saab ühest portsjonist valmistada korraga mõlemaid ampse.
Paljudele meeldib keedutainas just tänu õhulisusele ning õhukeseks küpsevale tainakihile. Õigesti valmistatult peavadki jääma need õhulised ja seest tühjad. Alljärgnevalt leitae ka mõned olulised nipid keedutaina õnnestumiseks.

Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (detsember 2014). 

Keedutaina põhiretsept
umbes 50 tuuletaskut

3 dl vett
80 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu
4 muna

Aja potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa kogu jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane anum uuesti tulele ning sega, kuni tainas poti külgedelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. (Kuumutamine on vajalik ka selleks, et tainast kogu niiskus välja saada). Tõsta uuesti tulelt ning lase tainal pisut jahtuda.

Seejärel lisa ükshaaval munad, segades korralikult iga muna lisamise järel. Pritsi tordipritsiga, mis täidetud keedutainaga, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pisikesed rosetid. Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 200 kraadini ning küpseta veel umbes 10—12 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja, kuid jäta valminud tuuletaskud lahtise ahjuuksega umbes 5 minutiks ahju seisma (nii ei vaju küpsetised kokku).
Et keedutainas õnnestuks: 
  • lisa komponendid täpselt retseptis antud järjekorras;
  • ole kogustega võimalikult täpne — tainas ei tohi jääda liiga vedel, aga ei tohi olla ka liiga paks, tainas ei tohi ahjuplaadil laiali valguda;
  • taina paksendamiseks jahu lisades ei pruugi tuuletaskud jääda seest tühjad, nii võib saada endale hoopis plaaditäie keedutainaküpsiseid, mis seest pehmed ning kuhu täidis enam ei mahu; (Need küpsised on aga igati maitsvad lohutuseks keedutaina ebaõnnestumisel.)
  • enne munade lisamist jahuta tainast veidi aega (umbes 5 min), nii kerkivad tuuletaskud paremini;
  • munad lisa tainale kindlasti ükshaaval;
  • valmis tainas peab olema läikiv ja ühtlane;
  • kui vaja, siis kasuta taina paksendamiseks muna;
  • küpseta keedutainast kohe pärast valmimist;
  • kui tuuletaskutel on sees suured lõhed, siis loogika on sama nagu teistegi küpsetiste puhul — ahi oli liiga kuum;
  • kõige mõistlikum on küpsetada tuuletaskuid küpsetuspaberi peal, nii kaob oht, et need ahjuplaadi külge kinni jääksid;
  • tuuletaskute kokkuvajumise vältimiseks ärge 15 esimest minutit ahjuust avage;
  • pärast valmimist laske tuuletaskutel avatud ahjuuksega ahjus seista;
  • pärast küpsetamist tee terava noa või hambaorgiga valminud küpsetistesse pisike sissetorge ning jäta ahjuplaadile ahjukuumusesse (avatud ahjuuksega), selle sissetorke kaudu pääseb üleliigne niiskus välja ning tuuletaskud ei jää seest niiskeks.
Croquembouche kondenspiimakreemiga

1 kogus keedutainast
umbes 125 g tumedat šokolaadi (kuuse ehitamiseks)
tuhksuhkrut

Kondenspiimakreem:
190 g keedetud kondenspiima
300 g kohupiima
2 dl rõõska koort (35%)

Valmista tuuletaskud vastavalt keedutaina õpetusele. Kreemi valmistamiseks sega omavahel keedetud kondenspiim ja kohupiim. Vahusta koor kõvaks vahuks ning lisa segades kohupiima-kondenspiimasegule. Võimalusel lase kreemil paar tundi külmkapis taheneda. Täida seejärel tordiprits kreemiga. Tee tuuletaskutele alt korralik sissetorge ning selle kaudu täida need kreemiga. Toimi samamoodi kõigi tuuletaskutega. Sulata šokolaad vesivannil. Säti alusele tuuletaskutest ring. Selle peale hakka kinnitama sulašokolaadi abil teisi tuuletaskuid, püüdes teha iga kord ringi väiksemaks. Lõpptulemusena peab magustoit jääma kuusepuu või püramiidi kujuline. Kõige lõpuks kinnita tippu veel üks tuuletasku. Raputage peale tuhksuhkrut ning lase šokolaadil korralikult taheneda.



14 kommentaari :

  1. Kas tuuletaskud võib valmis küpsetada ka eelmisel päeval? Kuidas neid siis hoidma peaks, kas toas või jahedas, kilekotis või niisama?
    Aitäh vastuse eest ette! Kairi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult võib. Tegelikult mulle meeldib täidisega need juba eelmisel päeval täita, nii imbuvad need korralikult läbi ning lõpptulemus jääb äärmiselt mahlane. Nii, et vabalt võib need eelmisel päeval valmis teha. Kui aga ei soovi neid täita päev enne, siis tasub hoida jahtunud tuuletaskuid kilekotis toatemperatuuril:)

      Kustuta
  2. Oi heldeke, mul keerleb keedutaignaga mässamine juba pikemat aega peas. Ma mõtlen, et katsetaks hoopis riisijahuga. Ma küll natukene tulemuses kahtlen aga kindlasti tasub katsetada. Nüüd ei ole küll muud, kui tuleb mõte teoks teha.
    Ja oi, kuidas mulle meeldib see langev tuhksuhkru lumi. Nii luksuslikult imeline :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Katrin, tegelikult on keedutaina valmistamine imelihtne. Iga kord kui teen, siis mõtlen, et miks ma küll tihedamini ei tee keedutainast koogikesi.

      Ma ei oska isegi aimata, kuidas riisijahuga lõpptulemus jääb, aga ega muud üle ei jää, kui et tuleb järgi proovida:)

      Kustuta
    2. Sellel naisel ja saidil on väga head gluteenivabad retseptid. Siin ka eklääride (keedutainas) retsept: http://glutenfreeonashoestring.com/gluten-free-eclairs/

      Kustuta
  3. Kas muna mitte just ei vedelda tainast. Väidetud on, et "kui vaja, siis kasuta taina paksendamiseks muna"?

    VastaKustuta
  4. Nagu öeldakse ära ava esimese 10-15 min ust. Pole avanudgi aga nii kyi valmis saavad ja ahju kinni keeran vajuvad alla. Muidu on ise tehtud tuulekad parimad kui poest ostes.

    VastaKustuta
  5. Isetehtult maitsevad need tõesti hästi. Kas aga võtad kohe peale küpsemist tuuletaskud ahjust välja? Kui ei, siis soovitan küpsetada neid pisut madalalmal kuumusel. Kõik ahjud on erinevad ning võib juhtuda, et ahi pisut särtsakam:) Kokkuvajumise põhjus on temperatuuri äkilises muutumises.

    VastaKustuta
  6. Väga hea retsept. Tulid täpselt sellised nagu vaja… ideaalsed😍

    VastaKustuta
  7. Tegin kõik nii nagu kirjas, aga ikka vajus tainas pärast kuumuse mahakeeramist kokku.. Mis võiks põhjuseks olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äkki liialt vähe küpsesid või toimus kiire temperatuuri muutus? Ma ammu aega tagasi kirjutasin üles keedutaina valmistamise soovitused ja nipid, ehk saab siit abi: https://www.linnuliha.ee/retseptid/tuuletaskud-nipid-ja-soovitused-onnestumiseks/

      Naistelehte tegin samuti pikema soovituste artikli keedutaina kohta: https://www.ohtuleht.ee/toidutare/1044786/samm-sammult-hea-keedutaina-saladus-mitu-korda-sega-uks-kord-keeda-ning-saad-imelised-tuuletaskud-ja-ekleerid

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails