29. november 2014

Piparmündised šokolaaditrühvlid


Homme on juba esimene advent. Uskumatu, sest alles see oli, kui olin ärevil esimestest punapõsksetest maasikatest, mis peenral valmis olid saanud. Alles see oli, kui paljajalu üle kastemärjase rohu jooksin, et kasvuhoone uksi päikeselise päeva tervituseks avada. Alles oli suvi .... nüüd on aga käes aasta lõpp ning aeg, kui kaminas põleb tuli, pliidil viliseb teekann, mis annab märku, et aeg on juua üks soojendav piparmünditee. Suve lõpul sai värskeid piparmündilehti peenralt nii ohtralt korjatud, et seda jagub tõenäoliselt tublisti järgnevateks talvekuudeks. Tuleb tunnistada, et ei ole miskit paremat, kui jaheda ilmaga toasoojas endale tassike teed valmistada ning siis teki alla peitu pugeda. Loomulikult võiks ka miskit head tee kõrvale varuda, lihtsalt juhuks, kui pahaaimamatult magusaisu peale tuleb.


Minu üks soovitus jõuludeks on aga ühed lihtsalt valmivad šokolaaditrühvlid, mis kergelt piparmündise mekiga. Ei ole ju sobivamat kooskõla, kui piparmünt ja šokolaad. Kas olete juba see aasta piparkooke meisterdanud? Minul algas piparkookide küpsetamine umbes paar kuud tagasi. Nimelt on Leiburil sel aastal müügile tulnud piparmündi ning sidruni-tšilli maitsega piparkoogitainad. Nendele uutele toodetele oli vaja mõelda miskit mõnusat retsepti ning tulemus on allolev retsept (selle retsepti leiate ka nimetatud piparkoogitainaste karbilt). Nii, et kui piparmündimaitselised trühvlid ahvatlevana ei kõla, siis proovige hoopis piparkoogitainast sidruni ja tšilliga. Kui ma neid iseküpsetatud piparkooke maitsesin, siis minu jaoks jäi nende jõuluste küpsiste maitse niisama süües liialt tugevaks. Ühe retsepti koostisosana trühvlites oli aga sobivus ideaalne! Neid piparkooke soovitangi kasutada lisandina näiteks jäätises või siis küpsetamata tainast mõne jõulusema küpsetise tarbeks koogipõhjana. 


Alustuseks soovitan aga valmistada trühvleid, mille valmimisse kaasasin meeldivas koguses võid, mis teeb trühvlid meeldivalt mahlaseks. Olgem ausad, talvisel ajal ei ole võid kunagi liiga palju...


ca 20 tk

300 g piparmündiga piparkoogitainast (või siis sidruni-tšilli)
150 g toasooja võid
2 tl mett
100 g tumedat šokolaadi
naturaalset kakaopulbrit

Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks tainaringiks ning küpseta ahjus 175 kraadi juures seni, kuni piparkook on valmis. Lase jahtuda ning seejärel purusta saumikseriga peeneks. Sega toasoe või ja mesi omavahel ning sega juurde piparkoogipuru. Mikserda saumikseriga korra kogu segu veelkord üle. 

Sulata šokolaaditükid vesivannil ning sega kokku piparkoogiseguga. Lase külmas taheneda tunnike. Seejärel vormi käte vahel segust pallikesed, veereta kakaopulbris ning seejärel hoia serveerimiseni külmas.


6 kommentaari :

  1. Ei tea, kas või asemel võiks toorjuustu ka kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja ikka võib, aga minule meeldib siin retseptis just või - jääb mahlasem:)

      Kustuta
  2. kust saada piparmündi või sidruni-tšilli piparkoogitainast ?


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda võib leida nii Selveritest, kui minu arvates Rimi kauplustest:)

      Kustuta
  3. Tegin sellest piparkooke, aga kahjuks läksid prügikasti. See piparmünt ja chilli olid nii tapvad, et võtsid silmist vee lahti, hunnik kibedat sodi! Räme overkill! Ei soovita seda osta. Muidu mulle meeldib vahest chillit ja piparmünti kasutada, aga antud juhul njah ... võibolla kui segada muude ainetega ja panna seda ainult nõks maitseks!
    t.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka minule on need piparkoogid niisama söömiseks liialt tugeva maitsega. Seepärast soovitangi neid postituses sobitada neid pigem millegiga kokku. Purustatud piparkoogid jäätises või siis näiteks koogis.

      Ka siin trühvliretseptis on maitse hajutatud ning tugev maitse kaob tänu võile ja šokolaadile parajaks minu arvates. Aga maitse üle muidugi ei vaielda:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails