21. november 2014

Minu uus kokaraamat "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid". Ja väike raamatuloos ka!

Selle raamatu valmimise periood oli pikk, kuid lõpuks võin rõõmsalt hõisata - valminud on minu uus kokaraamat "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid". Nimi vist ütleb kõik, selle raamatu lehekülgedele olen valmistanud patuvabasid kooke ja magustoite, mis paleo-toitujate sõbralikud - ilma suhkru, gluteeni ja laktoosita. Siin raamatus on äärmiselt taljesõbralikud ja maitsvad magustoidu- ja koogiretseptid;)


Ma ei oskagi kuidagi kirjeldada seda ülimalt head tunnet, kui hoiad käes enda kirjutatud kokaraamatut. Raamatut, mille valmimisega oled kõvasti vaeva näinud, unetuid öid mööda saatnud ning aina katsetanud ja küpsetanud. Kohe, kui aga oma raamatut käes hoiad, siis on see vaev ja need unetud ööd koheselt ununenud. Jah, tegelikult on kogu see kokaraamatu valmimise protsess äärmiselt nauditav, põnev ja tore kogemus. Ühtäkki leiad end igapäevaselt köögis küpsetamas ning õnnestunud lõpptulemusi pildile püüdmas. Hobi ja töö üheskoos!

 Milline? Maitsvad, erilised, lihtsad ja mis kõige tähtsam – täiesti patuvabad. Pole vahet, kas valid koduse õunakoogi, mahlase brownie, kreemise juustukoogi või pisut uhkeldava datlikreemiga šokolaadikoogi – need kõik on tervislikud paleokoogid ilma laktoosi, gluteeni ja suhkruta! Rohkem kui 50 patuvaba ahvatlust koos nõuannetega. 


Miks selline raamat? Kõike saab muidugi lugeda minu uuest raamatust, kuid lühidalt võin öelda, et mul tekkis umbes aastajagu tagasi kerge hasart katsetada ja proovida valmistada erinevaid kooke, küpsiseid ja magustoite, mis lähtuvad paleo toitumisviisist. Paleo toitumisviis on viimasel ajal üha rohkem populaarsust kogunud ning ju see haaras mindki oma keerisesse. Tavalise juustukoogi või šokolaadikoogiga on ju lihtne ja loogiline, aga paleo reeglite järgi kooke tehes on keerukusaste hoopis raskem. Kogu see koogiteo protsess, mida millega asendada, tekitab aga kerget hasarti. Ja nii mul neid retsepte koguneski ja algsest ideest neid blogisse üles riputada sai üsna pea raamatuidee ning tänu minu projektijuhi Lia Virkusele on see patuvabade kookide kokaraamat nüüd Teie ees.

Ma kohe kindlasti tahan tänada inimesi, kes selle raamatu valmimisel abiks olid ning kellega koostööd tegin. Suur-suur pai minu kujundaja Ailale, kellega koostöö oli lihtsalt oivaline. Suur kniks keeletoimetaja Tiiule. Hästi suur ja südamlik kallistus minu projektijuhile Lia Virkusele, kes igal aja nõu ja jõuga abiks oli. Nõuannete eest suured tänud Ardi Ravalepikule:) Loomulikult aitäh Sulle Kerli Sosi kaanepildi ja raamatu sees olevate autorifotode eest:) Ja lõpetuseks tänan Mööblisahvrit (mooblisahver.eu), kes pildistamiseks lahkesti oma nõusid ja kangaid mulle laenutas.


Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid. (2014)
Tekst ja retseptid: Ragne Värk
Fotod: Ragne Värk
Autorifotod esikaanel ning lk 1, 4–5 ja 82: Kerli Sosi
Toimetaja: Tiiu Ilu
Kujundaja: Aila Utsu-Püttsepp
Projektijuht: Lia Virkus
Väljaandja: AS Ajakirjade Kirjastus.

Ja traditsiooniliselt toimub ikka raamatuloos ka. Andke siin postituse all kommentaariga teada, millised on Teie tervislikud lemmikmagustoidud ning juba esmaspäeva õhtul loosin välja 2 sedasama raamatut!


119 kommentaari :

  1. Smuutid on viimasel ajal mu lemmikmagustoiduks. :) Oeh, see raamat tundub nii põnev, tuleb poodi uudistama minna.

    VastaKustuta
  2. Minu lemmikud on banaani pannkoogid :)

    VastaKustuta
  3. Armastan väga pannkooke ja lemmikud tervislikud on banaanipannkoogid.

    VastaKustuta
  4. Olen väga suur magusasõber! Aeg-ajalt üritan ikka piiri pidada või midagi tervislikku magustoiduks teha. Kuid väga vähe tervislikke retsepte tuleb pähe. Meeleldi uuriks, mis selles raamatus põnevat peidus on.
    Tavapäraselt pöördun tervislikku magustoitu tehes kreeka jogurti poole, millele lisan meelepäraseid värskeid marju.

    VastaKustuta
  5. Ootasin kaua Ragne uut raamatut, sest "Retseptisahtel käsitöökapis" on siiani mu kokaraamatute riiulis aukohal ning ideid õhtusöögiks ammutan samuti väga tihti just siit blogist. Hea tervislik magustoit on steviaga magustatud vahukoor marjade või puuviljadega. Maistvad on ka täisterajahust ja kõrvitsast valmistatud muffinid, mis on magustatud meega, lisaks veel rohkelt pähkleid ja rosinaid.

    VastaKustuta
  6. Viimase aja lemmik on 4 koostisosa küpsised - datlid, kookoshelbed, munad ja tumeda šokolaadi tükid. Valmivad imekiiresti ja lihtsalt ja kaovad samamoodi ka kausist :)

    VastaKustuta
  7. Hea lihtne magustoit on kausikesse panna küpsisepuru, neile pisut peale marju, katteks jogurt ja kreeka pähklid - mmõnus :) Kristiina

    VastaKustuta
  8. Mulle meeldivad kookosjahust muffinid, kus on muu hulgas kasutatud kookospiima, kookosõli, mandleid/erinevaid pähkleid. Aga jõulude paiku on hea teha piparkoogipalle (mandlijahu, kookosõli, toorkakao, piparkoogimaitseaine, magustaja).

    VastaKustuta
  9. Ma olen täiesti ebahuvitav aga minu lemmikud patuvabad magustoidud on puuviljad. Hurmaad, maasikad, mustikad, granaatõunad, mmmm

    VastaKustuta
  10. Kuna olen suur sidrunisõber, siis minu lemmikretsept ongi ühe sidrunikoogi oma, milles on küll rohkem aineid kui banaanipannkoogis, aga see-eest saab imehea.

    Retsepti sisse käivad:
    3.75 dl mandlijahu
    3 sl kookosjahu (olen lihtsalt kookoshelbed jahuks jahvatanud)
    2 tl küpsetuspulbrit (pole osanud seda millegagi asendada)
    suurem näpuotsatäis soola
    2 sidrunit (riivitud koor ja mahl)
    2 sl vaniljet (mina kasutan vaniljepastat)
    3 lahtiklopitud muna
    1,5 dl kookospiima
    1,5 dl mett
    2 sl kookosõli (kui kõva tükk, siis sulatatud kujul)

    Valmistamine:
    Ahi panna 180 kraadi juurde. Sega ühes kausis kokku kuivained (k.a. sidruni riivitud koor) ja teises ülejäänud ained (k.a. sidrunimahl). Seejärel vala vedelad ained kuivade sisse ja sega hoolega. Määri soovi korral koogivorm kookosõliga ja aseta sellele küpsetuspaber. Vala segu vormi ja küpseta u 40 minutit (või kuni miskit enam koogi sisse torgatud hambaorgi külge ei hakka). Lase täielikult jahtuda ja lase hea maitsta.

    „Retseptisahtel käsitöökapis“ on mu lemmikraamatuid ja näitan seda alati õhinaga ka oma külalistele. Ma usun, et see raamat ei saa sugugi halvem olla. :)

    VastaKustuta
  11. Minu ja minu pere lemmikmagustoiduks on jogurt puuviljadega, sekka ka mõned marmelaaditükid ning samuti erinevad smuutid.

    VastaKustuta
  12. Mina alustan oma hommikuid alati smuutiga ja energiat jagub terveks päevaks.Jahudest olen ammu loobunud ja Paleo on mind viimasel ajal väga huvitanud.

    VastaKustuta
  13. Mulle meeldib viimasel ajal teha krõbedikke, kerge ja lihtne maius. Vali ükskõik milline puuvili või mari, katteks kookossuhkru, eestimaise taluvõi ja täisterajahu segu. Veelgi mõnusam on seda maiustada ahjusoojalt koos vahustatud kookosvahukoorega :)

    VastaKustuta
  14. Suvikõrvitsa muffinid mandlivõi ja šokolaaditükkidega.... /Kertu-Liisa/

    VastaKustuta
  15. Minu lemmik tervislik maius on banaanipannkoogid- imelihtne valmistada- segan omavahel vaid 2 muna, banaani ja kaneeli ning praen kuldpruuniks! :)

    VastaKustuta
  16. Lemmikuks on kreeka jogurt tsipakese koduse toormoosiga ning maapähklivõiga :)

    VastaKustuta
  17. Lemmikmaiuseks on kange šokolaad 77% ja rohkem. Eestis on hea mark Prismas müüdav Rainbow seeriast 78%-ne. Kui satute USAsse ostke Chocolove marki - 75%. Üks parimaid.

    VastaKustuta
  18. Minu lemmik on mandli-mandariini kook, mille retsepti sain enda õelt.

    >225g mandljahu
    >225g suhkrut
    >3 mandariini
    >2tl küpsetuspulbrit
    >6 muna
    Mandariinid keeta koos koorega pehmeks ja pigistada suurem vesi välja.
    purusta mandariinid, lisa suhkur, mandlijahu, küpsetuspulber ja munad ja sega kõik läbi.
    Vala ümmargusse küpsetusvormi ja küpseta 200C juures tund aega.

    Kui teha rammusamalt, siis katteks võib sulatada shokolaadi, soovitavalt piimashokolaad ja valge shokolaad koos ja lisada natuke õli,et ta tahkudes nii kõvaks ei läheks,et teda lõigata ei saa.

    Kaia

    VastaKustuta
  19. Minu hetke lemmikmagustoiduks on hurmaad, nii head magusad ja ka väga tervislikud:)

    VastaKustuta
  20. Minu praegune lemmik on: kaks väga küpset külmutatud banaani+vaarikad+toorkakao blendrisse. Saab kiirelt ja lihtsalt mõnusalt kreemise tervisliku jätsi :)

    Jane S.

    VastaKustuta
  21. Ma olen sõltuvuses puuviljasalatist koos maitsestamata jogurti, teelusikatäie meega ja kaneeliga. Tsipa seemneid või müslit ka juurde ja elu on ilus! :)

    VastaKustuta
  22. Ebatervislikest magustoitudes oskan välja tuua (kahjuks) suure nimekirja erinevaid kooke, tervislikest ilmselt meeldivad enim värsked puuviljad ja külmutatud marjad (süües neid just jäises olekus).
    Seega oleks see raamat täiesti asjakohane, ehk leiaks uusi tervislikke lemmikuid.

    VastaKustuta
  23. Ma olen tõeline magusasõltlane, viimasel ajal aga üritan järjest enam oma magustoidud muuta tervislikumaks (nt nisujahu asemel kasutada kookosjahu, täisterajahusid), ka kasutan järjest vähem valget suhkrut, asendan selle pruuni toorsuhkruga. Raamatust saan kindlasti veel palju ideid, kuidas oma magustoite veel tervislikumaks muuta. Praegu on aga lemmikuks Eestis toodetud Ricotta kohupiim koos erinevate marjade/ puuviljadega. Tihti kasutan just banaani, sest see on naturaalselt väga magus.
    Karin

    VastaKustuta
  24. Maitsestamata jogurt puuviljade, kamapallide ja meega :)

    VastaKustuta
  25. Kõige tervislikum ja lihtsam magustoit on kõiksugu puuviljad :)

    VastaKustuta
  26. Lemmikuks on kreeka jogurt purustatud banaani ja kamaga. Suviti lisan sisse ka värskeid maasikaid. :-)

    VastaKustuta
  27. Väiksena tegime naabriplikaga suppi, mis oli tõeline lemmik, sinna kuulus külm kaevuvesi, toored maasikad, sõstrad ja õunad. Oi küll see oli hea supp, eriti siis kui maasikad olid valgeks tõmbunud!

    Praegu ei oskagi öelda, mis on lemmik tervislik magustoit, võib-olla ka sellepärast, et kui perega kokkusaamine, siis teen kooki, mis oleks uus ja põnev, aga see supp ei lähe mitte kunagi meelest.

    VastaKustuta
  28. Minu suur suur lemmik ja tervislik amps on selline salakaval ja riukalik kook:

    Kook, mille põhimassi moodustab peet – ja ei tilkagi mitte mingit sorti jahu. Vaja on: 650 grammi keedetud riivitud peeti, u 200 ml mett ( või mida iganes keegi kasutab), 8 muna, 200 ml õli (kasutasin kookosrasva), u 110 grammi kakaod, 2 supilusikat vanilliekstrakti, natuke mandliekstrakti (1 teelusikas), 1 tl soola. Valmista nii: 1) kuumuta pannil peet ja mesi ( ma hautasin u 10 min) 2) blenderda peet 3) lisa kõik muud ained ja blenderda veel. Ära mune liiga kuuma peedi sisse pane segu peab olema ühtlane ja tükivaba. 4) vala vormi ja küpseta 180 kraadi juures u 30-35 min. Jahuta ja naudi. Minu vorm oli 26cm läbimõõduga. Siis jäi parajalt paks. Originaalis oli koguseid poole vähem.

    Patt oleks seda peedikoogiks oma koostisosa pärats nimetada. Maitses on ka kõike muud kui peeti tunda. Suus sulav ja mõnusalt mõrkjas shokolaad pigem :)

    VastaKustuta
  29. Puuviljasalat, keefiri-apelsinivaht, smuutid... Ega ma väga palju tervislikke magustoite teha oskagi. Aga suur magusasõber olen küll. Pean kindlasti sinu uue raamatu muretsema :)

    Kristi S

    VastaKustuta
  30. Kuna alustasin juba tervisliku toitumisega pool aastat tagasi ja ei söönud midagi magusat, mõtlesin pidevalt, et kuidas teha häid asju tervislikukyt ja see raamat, oeh-täitunud unistus.
    Aga üks minu lemmik magustoit on banaani täistera kaerahelbe-kookose küpsised.
    Valmistamine on imelihtne , purusta banaan, lisa täistera kaerahelbed,kookoshelbed ja Kreeka jogurt, sega kokku ja vormi meeldiva suurusega küpsised, 25 minutiks ahju 180 kraadil ja lihtne ja tervislik maius olemas :)
    Kerli

    VastaKustuta
  31. Mulle meeldib kookospiimast jäätis (magustajaks datlid) :)

    Piia

    VastaKustuta
  32. Kui tunnen, et kommi ja kaloreid no kohe üldse ei taha, siis haaran hoopis korvist mõned koduaia õunad, lõikan sektoriteks ning panen pisut suhkrut ja kaneeli peale. Täpselt nii nagu ema ja vanaema lapsepõlves tegid. :)

    www.keilitaedma.com

    VastaKustuta
  33. Minu lemmikmagustoit praegusel hetkel on kookospiim segatud chiaseemnete, mee ja mustikatega. Hoida veidi külmas ja siis nautida koos maasika toormoosiga. No ikka väga hea on :) Ülle K.

    VastaKustuta
  34. Olen ikka väga suur magusasõber ja küpsetaja. Aga kõiksugu tervisetrendid jõuavad ka minu kõrvu ja vaikselt katsetades muudan nii oma toidulauda üha tervislikumaks. Viimase aja uus avastus on avokaado kasutamine magustoitudes. Suvel jäätises, śokolaadikreemi sees ning täna näiteks trühvlites rõõsa koore asemel. Lemmikud on ka kookospiimaga tehtud kodused raffaello kommid.

    VastaKustuta
  35. Leivakreem!
    Aga raamat tundub väga mõnus, olen väga suur magusasõber, nii et tundub, et see tuleb igaljuhul endale soetada :)
    karini88@yahoo.com

    VastaKustuta
  36. Joogijogurt koos mustikamoosi, vaarikate, müsli, mee ja piparkoogimaitseainega on võitnud minu südame :)

    VastaKustuta
  37. Armastan väga magustoite, aga need on tihti isegi nauditavamad, kui on teada, et neis on ka midagi tervislikku. Konkreetset lemmikmagustoitu öelda ei oska (sõltub tujust ja ilmast), aga näiteks hakkas mulle väga meeldima siin blogis hiljuti avaldatud 2 komponendist (muna ja šokolaad) koosnev šokolaadikook. Kuna sõpruskonnas on nii gluteeni- kui ka laktoositalumatuid, on see väga hea leid. Saades inspiratsiooni Värska Seto Tsäimajast, leidsin enda jaoks sel sügisel ka imemaitsva alternatiivi mannavahule - nimelt rukkivaht täistera-rukkijahust. Igapäevaste kookide-küpsetiste puhul aga asendan enamasti suure osa tavalisest jahust kas nisu või odra täisterajahuga. Kuna karask on mulle alati meeldinud, teeb ka odrajahu lisamine erinevatele küpsetistele nende maitse minu arvates ainult paremaks. :)

    VastaKustuta
  38. Minu tervislikuks lemmikmagustoiduks on banaanipannkoogid ning kaerahelbeküpsised banaanipüree, pohlade ning tumeda šokolaadi tükikestega.
    Kristiinamand@gmail.com

    VastaKustuta
  39. Kõige parem kook on napoleoni kook ja kui piirduda korraga ühe tükiga, ongi tervislik :) Merje

    VastaKustuta
  40. Karamellimaitselised pähkli-datlipallid! Mikserdan tassitäie värskeid datleid sama koguse pekaanpähklitega, lisan ühe spl kakaod ja vormin pallid. Hoian enne söömist-nautimist pool tundi külmkapis.

    S*o*o*v*i*t*a*N

    VastaKustuta
  41. Meie pere sügisõhtute suureks lemmikuks on kaera-täisterajahust porgandiga või kõrvitsaga keeks. Sellele annab eriliselt karamellise maitse pruuni roosuhkur. Ideaalselt sobib sinna kõrvale klaas piima või soe tee, mis tehtud suvel oma aiast korjatud sidrunmelissist ja piparmündist.

    VastaKustuta
  42. Maitsestamata jogurt/kohupiim marjade/puuviljade/pähklitega/kookoshelvestega.. Iga kord tuleb magustoit eri nägu, aga maitseb nii hea.

    See kokaraamat pakkus huvi juba pealkirja lugemise järel, kuid selleks hetkeks kui lehitsemisega poole peale jõudsin, teadsin, et pean selle endale saama. Nii et kui loosiõnn ei naerata, teen selle varajase jõulukingituse endale igal juhul.

    VastaKustuta
  43. Palju õnne raamatu puhul! Eks need lemmikud kipuvad ikka rohkem patused olema... Aga meeleldi piiluks uude raamatusse ning usun, et kindlasti saan sealt uusi ja patuvabu lemmikuid :)

    VastaKustuta
  44. Tervislikud ei kipu mu magustoidud just olema, kuid kamajahuga keefiri panna cotta on selle päris lähedal :)

    VastaKustuta
  45. Võiks öelda, et olen suhteliselt suur magusasõber. Meeldib ka küpsetada ning viimasel ajal olengi otsima hakanud just nö tervislikke magustoite.
    Kui tahan midagi klassikalist head ja küpsetada, siis teen mõne koogi. Kohupiimakoogist ei suuda küll kunagi ära öelda. :) Kui lihtsalt õhtul millegi hea isu, siis näiteks kodujuust moosiga on väga hea. Viimasel ajal olen avastanud jälle vana hea hapukoor+kakao+suhkur/mesi. Võtab väga hästi "selle millegi" isu ära, mida me vast kõik teame. :)

    Kui loosiõnn mulle naerataks ja ma selle raamatu võidaks, hakkaksin kindlasti sealt retsepte katsetama. Seda enam, et viimasel ajal tundubki kõik nii sama ja "igav", samas vaheldust ei oska ka nagu tuua... Seega raamat kuluks kindlasti ära.

    Ikka edu soovides,
    Mariana

    Mariana.Taal@mail.ee

    VastaKustuta
  46. Kirjutan oma lemmik magustoidust, millest olen sõltuvuses juba viimased 2 aastat. Sobib söömiseks nii hommikuks, õhtuks kui lõunaks. Minu lemmik magustoit on siis selline: keefir, vastavalt hooajale värskeid või külmutatud kodumaised marju, kaneeli, pähkleid, rosinaid ja kaerahelbeid ja kaerakliisi. Segan kõik kokku, lasen 15-25 minuti t"vädida" ja asun sööma.
    Pähklid on minu teine magustoit. Vahest õiget tumedat šokolaadi ka :)

    Liisibeth S.

    VastaKustuta
  47. Minu lemmiks kiire magustoit on banaanipannkoogid. Kui on rohkem aega, siis teen "bountyt" kookoshelvestest, kookosõlist ja meest ning kastan tumedasse šokolaadi.

    VastaKustuta
  48. Banaanijäätis, erinevad smuutid, erinevad mahlajäätised.

    VastaKustuta
  49. Palju õnne uue raamatu puhul!!
    Minu lemmikud on hommikusöögid- kaerahelbepuder maapähklivõi, banaani ja marjadega, maitseks kaneeli- selle nimel tasub üles tõusta:)!!

    VastaKustuta
  50. Palju õnne ja suured tänud ka minu poolt uue raamatu puhul!
    Minu lemmikud on avokaado-banaanipüree ja kookose-mandli-kaerahelbe kakud kookosõli ja meega.
    Kataliine@hotmail.com

    VastaKustuta
  51. Palju, palju õnne uue raamatu puhul! Nii põnev! :)
    Mul on raske konkreetset lemmikmagusat välja tuua, aga viimasel ajal meeldivad mulle väga need magusroad, kus avokaado sees on- tulemus on alati nii mõnusalt kreemjas. Ja pähkli-datli kooslus meeldib ka. Sobib hästi koogipõhjaks ka siis, kui peal olev kook pole ise nii tervislik.

    VastaKustuta
  52. Minu hetkelemmik on neljaviljakrõbuskid piima, banaani, kaneeli ja röstitud mandlilaastudega. Õnnitlused vahva raamatu puhul ja ei jõua kõige järeleproovimist ära oodata.

    VastaKustuta
  53. Ka minu poolt üalju õnne raamatu puhul! Pildid paistavad imeilusad ning koogid-maiustused kutsuvad proovima! :)

    Minu lemmik tervislik magus on banaanijäätis ning keefiriga kama. Tihti võtan ampsu asemel ka magusa lonksu: kuum vesi + ingver + sidrun + mesi! :)

    VastaKustuta
  54. Palju õnne raamatu ilmumise puhul!
    Hetkel polegi veel ühtegi magusalemmikut välja kujunenud, maiustan vaid erinevate smuutidega.
    Kuid oleks tore saada ideid küpsetamiseks.

    VastaKustuta
  55. Minu lemmikuks on hetkel banaanijäätis maapähklivõi ja hakitud tumeda šokolaadiga :)

    VastaKustuta
  56. Tere

    minu lemmik on banaanijäätis (seda saab täiendada igasuguste lisanditega)
    ja kuivatatud pähklitest-puuviljadest trühvlid.
    .
    Maarja Saaremaalt

    VastaKustuta
  57. Minu lemmikmagustoiduks on banaani-maapähklivõi ampsud kaetud tumeda šokolaadiga ja avokaadoga tehtud või- ja suhkruvaba šokolaadibrownie.

    VastaKustuta
  58. Hea šokolaadikook, jäätis, kamavaht.

    VastaKustuta
  59. Palju ônne raamatu ilmumise puhul!!!
    Pannkooke vôin ma lôpmatuseni süüa:)
    Kristi

    VastaKustuta
  60. Oled tublit tööd teinud, Ragne!!! mina meelest on parimad magustoidud lihtsad ja kiired, mina jumaldan puuvilju ;)

    VastaKustuta
  61. Kiire kakaokook magusanälja leevendamiseks
    Mikserdada:
    1 muna,
    2 spl kookoshelbeid,
    2-3 spl magustamata kakaod või toorkakaod,
    1 küps ja magus banaan(kui banaan on pisut magedavõitu, lisa maitse järgi roosuhkrut või pisut mett. Saadud segu vala parajasse kausikesse ja kuumuta mikros ca 2 minutit, vajadusel lisa aega, kui keskelt liiga vedel on. Kummuta kiirkoogike taldrikule, soovi korral nirista üle sulameega. Naudi soojalt või külmalt. Eriti hea peale pikemat jooksutreeningut või lihtsalt patuvabaks õhtuseks nautimiseks:)

    Ootan põnevusega!

    Kristel P.

    VastaKustuta
  62. Viimasel ajal on lemmikuks kahe koostisainega küpsised kaerahelvestest ja banaanist. Vahel mõned lisandid ka hulka nagu näiteks kuivatatud jõhvikud, pähklid vms. Raamat tundub väga huvitav! :)

    VastaKustuta
  63. Mulle maitseb väga banaani''jäätis'' ning kreeka jogurt erinevate marjade ja isetehtud müsliga. Raamat tundub väga ahvatlev ja hea, palju õnne!

    VastaKustuta
  64. Üheks lemmikuks on kreeka jogurti jäätis marjade, mee ja kookosega:)

    VastaKustuta
  65. Ma eelistan magusroogasid väikese "vimkaga". Enamasti lisan kookidesse köögivilju, asendan tavapärase nisujahu tatra- või riisijahuga, suhkru asemel lisan banaani. Viimase aja avastus on pannkoogid banaanide ja riisijahuga, praetuna kookosrasvas.

    VastaKustuta
  66. tõepoolest, enamasti ei kipu meie maja magustoidud väga tervislikud olema :D aga erinevad jahuvabad krõbedikud kõikvõimalike hooajaliste puuviljadega on head ja kerged. Erinevad magustoidud Kreeka jogurtiga tunduvad ka natuke vähem patused :)

    VastaKustuta
  67. Minu lemmikmagustoit on viimasel ajal banaanileib. Teen katsetusi, kuidas seda "jõulusemaks" saada vürtside jms-ga.

    VastaKustuta
  68. Minu sõbranna nakatas mind toormagustoitudega - toorkoogid, pähklised suupistepallid, toortatrast pallid - koik magustatud kuivatatud puuviljadega nagu datlid või ploomid, vahel meega, vahel mingite teiste imesiirupitega. Mõnikord hoopis annab särtsakust laimimahl :P minu jaoks veel veidi võõras maailm, aga toortatra ja pähklid ostsin juba ära! Nüüd võtan julgust või ootan piisavat põhjust, et ise katsetada :)

    VastaKustuta
  69. viimasel ajal maitsestamata jogurt või ricotta seemnete-pähklitega. Pole küll paleo, aga tervislik ikka.

    VastaKustuta
  70. Mulle meeldib kodujuust moosiga. Kokandusblogisid ei tohiks ikka hommikul voodis lugeda, peab nüüd kööki ruttama, sest need pildid ajasid kõhu tühjaks :)
    Palju õnne muidugi uue raamatu puhul ka :)

    VastaKustuta
  71. Nii tore, et lõpuks ometi ilmub ka eestikeelne alternatiivsete magustoitude kokaraamat :) Olen seni ammutanud inspiratsiooni ja katsetanud retsepte peamiselt Ameerika toidublogidest. Kuigi ma ise olen nö kõigesööja, meeldib mulle katsetada just teistsuguste magustoitude ja küpsetistega.
    Minu lemmik tervislik magustoit on kasulik mitmel põhjusel - traditsioonilise rohke või/vahukoore ja suhkru asemel on kasutatud ube, maapähklivõid ja banaani, mis on koos üllatavalt maitsvad ja toitainerikkad. Lisaks täidab see maius hästi kõhtu :)
    Vaja läheb: purk valgeid ube (soolvees; loputa ja nõruta), 1-2 banaani, maitse järgi maapähklivõid (mina panen tavaliselt 2 sl), 1sl kaerajahu (saab ise teha, kui jahvatad kaerahelbed nt kohviveskis) vanilliekstrakti, soovi korral (tumeda) šokolaadi tükikesi. Püreesta oad, banaanid, maapähklivõi, kaerajahu ja vanilliekstrakt saumikseriga ühtlaseks püreeks. Kui segu saab liiga paks, lisa vett või vabalt valitud piima. Lisa šokolaaditükikesed ja sega lusikaga. Naudi! :)
    Minu meelest maitseb natuke nagu šokolaaditükkidega küpsisetainas. Põhimõtteliselt saab sellest segust teha ja küpsiseid, kui küpsetad pätsikesi 175C juures umbes 15 minutit. Küpsetamise aeg oleneb ahjust ja soovitan hoolega jälgida, et küpsised liiga kuivaks ei küpseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina võikski suviti elada peaaegu ainult mahlajäätistest, eriti maitsev on kodukootud ja see on parim sõber iga ilmaga, ning kui retseptis paar pisikest muudatust teha, passiks omatehtud cherry pie ka patuvbaks =)

      Kustuta
  72. Minu lemmikuks on kookospiima baasil tehtud jäätis laimi või 70% šokolaadi ja banaaniga.

    VastaKustuta
  73. Tahtsin vaid õnne soovida uue raamatu ilmumise puhul!
    Lähen kohe poodi seda raamatut sirvima, pildid on sul foorumis väga ahvatlevad, eriti need pannkoogid.
    Loosimisest ma loobun kohe ise ja vabatahtlikult, kindlam on see raamat endale ise soetada:).
    Minu magustoidud on harvad, aga siis tõeliselt maitsvad ja patused. Pariisis restoranis avastasin sellel suvel tõsiasja, et tervislikud on võimalikult puhtast ja kvaliteetsest toorainest toidud. Nt suutsin ma ühe vaarikatega kaunistatud pistaatsiapähklitest põhjaga ülimaitsvast koogist saadud kalorite abil ringi tuisata tervelt 8 tundi päevas, ilma et näljatunne oleks hetkekski peale tulnud. Ühtlasi langes sellise toitumisstiili juures ka ülikiiresti liigne kehakaal:).

    VastaKustuta
  74. Palju õnne raamatu ilmumise puhul! Ise olen ma suur magusasõber, aga et natukenegi oma magusahimu piirata, olen viimasel ajal teinud magustoitu maitsestamata jogurti, kama ja marjadega. Meeldib ka smuuti banaanidest, marjadest, jällegi maitsestamata jogurt ning mahl, ei grammigi suhkrut!

    VastaKustuta
  75. Minu lemmik tervislik magustoit on lihtne ja hea: kreeka jogurt koos banaanide ja kookoshelvestega ;)
    Katariina S.

    VastaKustuta
  76. Tere!

    Palju õnne uue raamatu ilmumise puhul!
    Minu lemmik tervislik magustoit on smuuti (kindlasti peab seal sees olema banaani, mett, kaneeli ja mustikaid).


    Riine Lootus

    VastaKustuta
  77. Palju õnne raamatu ilmumise puhul!
    Minu lemmikud on datlipallid (nii kookose kui pähklitega)

    VastaKustuta
  78. Mulle meeldivad kõik magustoidud mis sisaldavad banaani. :)
    Selletõttu ka ühed lemmikud on need kuulsad muna-banaani pannkoogid.

    VastaKustuta
  79. Pean tõdema, et läksin täna hoopis üht teist kokaraamatut soetama, ning "Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid" oli järgmine, mis riiulitelt minu pilku püüdis. Tõesti ilus ja silmapaistev teos!
    Mis puudutab toitu..armastan kõike mis on magus kuid teeb kehale head :)

    VastaKustuta
  80. Palju õnne Ragne! Niipalju kui positusest aimu sai, siis väga kaunid pildid nagu ikka:) Retseptidest kindlasti rääkimata!:) Minu üks lemmikumaid patuvabasid magustoite on kodujuustu-mee-kaneeli kombo.

    VastaKustuta
  81. Seda õiget lemmikut pole ma veel leidnud. Olen üldse nende tervislike retseptide maailmas alles uustulnuk :) lsenisteks saavutusteks ja lemmikuteks võib lugeda porgandi toorkooki ja smuutisid :)

    VastaKustuta
  82. Õuna-kookoshelbe muffinid kakao nibskitega

    VastaKustuta
  83. Väga vahva raamat Sinu sulest! Olen hiljuti just avastanud paleo toitumise ja kuna armastan küpetada, siis see raamat leiaks aukoha minu kokaraamatute riiulis.
    Kuna väldin praegu piima-, nisutooteid ja suhkrut, siis suure magusanälja korral krõmpsutan hurmaad, mis imehästi magusaisu leevendab. Pühapäevahommikuti küpsetan perele banaanipannkooke ja argipäevaõhtuti mõnuleme smuuti seltsis.

    Meeli
    lisabeth@hot.ee

    VastaKustuta
  84. Minu lemmik tervislik magustoit on kreeka jogurt banaani ja meega või banaanipannkoogid. :)

    VastaKustuta
  85. Ma armastan magustoiduks valmistada gluteenivabu küpsetisi, vaieldamatuks lemmikuks on ahjusoe mandlikook marjade ja jäätisega.

    VastaKustuta
  86. Kreeka jogurt pähklite ja marjadega.
    PiiaV

    VastaKustuta
  87. Ühed lemmikud on datli-kookose-sidrunipallid.

    VastaKustuta
  88. Meie tervislikest magustoitudest meeldib meile enim omatehtud müsli maitsestamata jogurtiga ja puuviljasalat kohupiimakreemiga :).

    VastaKustuta
  89. Minu lemmik on datli-pähkli põhjaga kookospiimakook, mille ma selle aasta isadepäevaks täiesti kogemata kokku keerasin :P

    VastaKustuta
  90. Banaanist, avokaadost ja kakaopulbrist saab imelise kakaopudingi! Ja suhkrut ei pea üldse panema. Üleni tervislik:)

    VastaKustuta
  91. Minu viimase aja suhkru asendajaks on banaan- sellega valmistan koike- pannkooke, smuutisid, hommikuputrusid jne...ei grammigi suhkrut :)

    VastaKustuta
  92. Mina olen valge suhkru viimasel ajal asendanud palmisuhkruga. See sobib oma karamellilise maitsega näiteks kaerahelbepätsidesse, kuhu saab magususe lisamiseks lisada veel banaani.

    VastaKustuta
  93. Banaani-maapähklivõi ampsud on lemmikud hetkel :)

    VastaKustuta
  94. Mulle meeldib väga vahukoor vaarikatega ja igasugused tarretised ,kus palju marju.

    VastaKustuta
  95. Puuviljasalat ilmselt. Nägin samamoodi kergelt vaeva, et asendada kaalujälgija mõistes punktitoojad puuviljad punktitutega, kuid tulemus oli seda väärt.

    Toda magustoiduraamatut olen juba poes lehitsenud ja leidnud, et allergikust õele oleks see parim jõulukink... või siis osta siiski endale ja laiendada silmaringi. ;)

    VastaKustuta
  96. Palju õnn! Praegune lemmik on hiljuti ämma poolt pakutud maitsestamata jogurt maasikate, kreeka pähklite ja tsipakese palmisuhkruga.

    VastaKustuta
  97. Banaanijäätis ja banaani-maapähklivõi ampsud

    VastaKustuta
  98. Banaani ja maapähklivõiga täisteraröstsai ja jogurt erinevate pähklite ja seemnetega.

    VastaKustuta
  99. Suured õnnesoovid armas Ragne!

    Minu ühed suurimad lemmikud on piparkoogid. Ja eriti veel tatrajahuga, mis teevad kõhule pai.

    Tervitustega, Katrin

    VastaKustuta
  100. Mustika-kamavaht väikse vahukoorega. :)

    VastaKustuta
  101. Kaeraküpsised yummy :-D

    VastaKustuta
  102. Tere! Tekkis väike segadus raamatus lk 63 asuva šokolaaditarti retsepti juures. Mida täpsemalt on mõeldud kookoskreemi all? Kas kookospiima või kookoskoort või mõnda kolmandat varianti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kookospiim ei sobi. Poes on müügil nii kookoskoor kui ka kookoskreem. Kasutada võib mõlemat:)

      Kustuta
    2. Aitäh kiire vastuse eest, muidu oleksingi vale asja kasutanud. Aga kook oli super hea! Jõudu edaspidiseks :)

      Kustuta
    3. Seda on tore kuulda, et kook kenasti õnnestus ja maitses;)

      Kustuta
  103. Proovisin seda nn valekohupiima kooki teha. Minu jaoks oli see kohe ääretult hapu. Äkki läks mul mahladega miskit valesti? Kasutasin ise värskest sidrunist pigistatud mahla ja apelsinimahla pakist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kook jääb pisut hapukam, aga seda magusust saab meega timmida. Samas ei jää kook üleliia hapu, pigem on ikka magus ülekaalus:)

      Kustuta
  104. Tere Ragne! Aitäh Sulle niivõrd tänuväärse raamatu eest! Super lihtsalt. Olen seda sirvinud juba vähemalt 100 korda, uurinud ja imetlenud retsepte. Nüüd siis lõpuks jõudsin ka tegudeni. Tegin täna sidruni-mooni küpsiseid ja mul tekkisid mõned küsimused. Kas võib olla, et mandlijahu on jahvatades jäänud pisut jäme ja seepärast ei püsinud küpsised hästi koos? Jahvatasin ise, võib olla oleks pidanud pisut kauem suristama. Teine asi, kas koorimata mandlid sobivad jahuks? Ega need retsepti ära riku? Mul oli kolmandik mandlijahust koorimata mandlitest. Muidu olid küpsised väga mõnusad, mitte magusad, mis mulle väga meeldis ja üsna toitvad. Usun, et mul jagub neid paariks päevaks vähemalt :) Aitäh, varsti katsetamas ka teisi patuvabasid maiuseid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere:) Madlijahul ja mandlijahul võib olla suur vahe ning seetõttu mõjuda küpsetistele erinevalt. Mul on näiteks üks paleo kaneelirullide retsept, mis tuleb õigesti välja ainult peenelt jahvatatud mandlijahuga. Jämeda jahvatusega jahuga valmib oluliselt vedelam tainas ning kaneelirullide valmistamises ei saa unistadagi. Üldiselt olen raamatus välja toonud, kus kasutada tervetest mandlitest/pähklitest valmistatud jahu. Need küpsised soovitan valmistada võimalikult peenest jahust. Koorimata ja kooritud mandlid siin retseptis rolli ei mängi.:)

      Mõnusat küpsetamist!

      Kustuta
  105. Tere taas Ragne! Raporteerin, et igal nädalavahetusel katsetan midagi uut sellest raamatust. Ikka väljendan oma vaimustust! :)
    Küsimus tekkis kuivatatud datlite kohta, mida on paljudes retseptides kasutatud. Kuidas saaks neid väiksema vaevaga peeneks teha/segu sisse mikserada? Olen neid proovinud nö purustada saumikseriga, eelnevalt noaga väiksemateks tükkideks lõigates, aga ikkagi on seda kuidagi jube raske teha, tükid jäävad saumikseri tera ümber kinni. Ei tea, äkki ma ise olen rumal ja teen miskit valesti või äkki nii peabki olema. Ega head asjad alati kergema vaevaga valmi :) Äkki sul on mingi oma nipp selleks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Julia:)

      Nipp täiesti olemas - kui datlid on kõvad, siis pane need enne purustamist vähemalt 30 minutiks vette likku. Seejärel nõruta datlid kuivaks ning purusta. Niimoodi toimides saad lihtsamini;)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails