21. september 2014

Šokolaadine šokolaadikook kahest komponendist

Šokolaad, munad ning ongi kõik. Vaja läheb täpselt 2 komponenti, et valmiks seesama šokolaadine šokolaadikook Kuigi olen viimase kuuga küpsetanud kooke rohkem, kui tavaliselt mitme aastaga kokku küpsetan, siis tundub, et rohkem kooki ei taha. Siiski tuleb ette mõni idee või mõte, mille tagajärjel ennast jälle tainakausi juures segamas leian. Täpselt samamoodi oli ka selle retseptiga. See kook jäi mul silma pinterestis. Kuidas jätta tegemata kook, mis koosneb vaid kahest komponendist? Nii lükkasingi ahjukuumuse sisse ning umbes tunnike hiljem oli kook ahjust väljas ja juba laua peal jahtumas.

Ma ei osanud esmapilgul miskit oodata - on see magus? on see üksluine? on see igav? on see.. mis asi see huvitav on? Nii ma siis alustasin maitsmist ja võin öelda, et väga hea oli. Kindlasti teen veel, kui kiirelt miskit vaja on. Šokolaadivaru on mul üüratu, nii et tooraine puudumisega probleeme ei tohiks tekkida. Siiski pean ma ütlema, et see kook läks seistes aina paremaks. Järgmisel päeval oli seesama lihtne küpsetis veelgi mahlasem ning šokolaadisem. Nii, et kui kannatate pisut, siis laske sel koogil päevake maitsestuda. Lõpptulemusena jääb kook šokolaadine, tummine ning keskelt pisut brownie moodi. Kõlab ju hästi, eks? 

Šokolaadina kasutasin Fazeri tumedat šokolaadi, kuid siin võib vastavalt maitsele šokolaadisortidega mängida. Kasutage piimašokolaadi või valget šokolaadi, kõrge või siis hoopis vastupidi pisut madalama kakaosisaldusega šokolaadi... Ühesõnaga vaadake ise, mis meeldib.


175 g (tumedat) šokolaadi
3 muna


Murra šokolaad tükkideks ning sulata vesivannil. Eralda munavalged -kollastest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sulanud šokolaadile lisa juurde munakollased ning sega ühtlaseks. Seejärel lisa neljas jaos munavalgevaht: lisa munavalgevaht, sega korralikult segusse. Lisa taas munavalgevaht ja sega segusse...... korda tegevust, kuni vaht on otsas. Seejärel vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (20cm) ning küpseta 170 kraadi juures 25-35 minutit (mulle meeldib see kook siis, kui see jääb keskelt kergelt pehme, seetõttu küpsetan pigem vähem).


49 kommentaari :

  1. Vastused
    1. Võin küll nii öelda:) Teemaks äärmiselt tervislikud küpsetised ja magustoidud;)

      Kustuta
  2. ma lisasin pisut cayonne pipart ka koogile.
    huvitav jäi :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oi, lahe:) Ma just mõtlesin, et nüüd järgmine kord proovin ma miski maitseainega - kardemoni, või kaneeli või vanilliseemnetega näiteks:)

      Kustuta
  3. Proovisin ka järgi, aga 3x väiksemas koguses = tegin kaks muffinit. Maitsesid imehead :)
    http://liisasydameasjad.blogspot.com/2014/10/sugisehall-patsikumm-taevasinaga-ja.html

    Sellega seoses sain täna teada, et sama imelihtsalt valmivad teised imehead asjad: bannaanipannkoogid. Jällegi ainult kahest komponendist: munast ja banaanist, üks muna ühele banaanile.

    Ega siis niisama ei öelda et "lihtsuses peitub võlu" :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, banaanipannkoogid on nii head. Ma lisan veel pisut kookoshelbeid ning 1 banaani kohta kasutan kahte muna:)

      Kustuta
  4. Huvitava tekstuuriga kook, selline hästi õhuline aga samas šokolaadine. Tegin topelt koguse ning lisasin pisut apelsinikoort ja -mahla ka. Väga mõnus magus amps. Kindlasti teen millalgi uuesti!

    VastaKustuta
  5. Minul ei tulnud üldse õhuline.. tegin 20 cm vormi ja jäi tõesti jube õhuke. Munavalgevahu segasin sisse väga ettevaatlikult. Kas asi on munade suuruses? Või millist küpsetusrežiimi peaks kasutama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas munavalgevahu vahustasid ikka tugevaks vahuks? Ega kook ahju rännates väga põrutada saanud?

      Kustuta
    2. Vahustasin väga tugevaks vahuks, ahju rännates ei põrutanud :(

      Kustuta
    3. siis võiks ainult ahjutemperatuuri süüdistada (liiga kõrge ehk), minul on mitu korda see kook edukalt õnnestunud.

      Kustuta
  6. kas õnnestub kui teen pool kogust valge ja pool tumeda sokolaadiga

    VastaKustuta
  7. Ma pole ise küll proovinud, kui arvan küll, et õnnestub niimoodi:)

    VastaKustuta
  8. Mina katsetasin ka.. juhtus sama, et kook tuli väga õhuke mitte õhuline.. ilmselt oli ahju temp liiga kõrge, aga jäin mõtlema, et kuidas teha kindlaks, et munavalged on vahustatud ikka tugevalt? Kui tagurpidi keerates välja ei kuku? :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just täpselt - tagurpidi kaussi keerates ei tohiks munavalge välja kukkuda:)

      Kustuta
    2. Selge :) Siis ilmselt oli ahi liiga kuum. Proovin varsti uuesti :)

      Kustuta
  9. Jaaaa, hea kook.. Veelgi maitsvam koorese valge jäätisega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda, et meeldis. Olen nõus, et jäätis on selle koogiga, kui kirss tordil;)

      Kustuta
  10. Kook tundub imehea, tegin ka täna mehe homseks sünnipäevaks aga pettumus oli suur, kui ahjust liiga õhukese koogi välja võtsin :( Mul ei olnud muidugi 20 cm vormi, oli 23 cm aga panin ühe muna rohkem ja shokolaadi ka rohkem....plaanisin ka hommikul serveerida koos jäätisega, kõrvale maasika toormoosi...praegu mõtlen, et ehk annab mingit katet peale teha...olen palju šokolaadikooke teinud ja need on tavaliselt me lemmikud...nii lootsin, et see tuleb ka välja..aga ilmselt on asi siiski ahjus. Uus ahi on gaasiga, pöördõhuga, panin veel veekausi ka alla. Tean, et alati tuleb siis kuumust vähemalt 10 kraadi võrra vähemaks panna, kui retseptides ja küpsetasin 15 minutit aga ju oleks pidanud veel vähemaks kuumust keerama. Kindlasti ei jäta jonni ja proovin veel, kuni välja tuleb! Küll need õhukesed ka seni ära süüakse :D Aitäh siiski hea idee eest! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äärmiselt kahju, et kook ei õnnestunud. Selle koogiga tundubki olevat nii, et kellel õnnestub ning kellel kohe üldse mitte - vahepealset varianti ei ole:) Untsuläinud kooki saab ju tegelikult pisut nö "kõpitseda". Mõni toorjuustuseguga šokolaadikate peale ning pisut marju kaunistuseks:)

      Kustuta
  11. Kas on kogemusi ainult valge shokolaadiga koogist? Laps nõuab mõnda aega juba "valge shokolaadi browniet" :D Valge shokolaad on lemmik, aga need tavalised juustu-shokolaadi omad talle ei istu. Samas ainult valge shokolaad ja muna tundub kuidagi maitsetu/igav?!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen teinud ainult tumeda šokolaadiga ning seetõttu ei tea kahjuks, kuidas valge šokolaadiga see kook jääb. Olen ise mitu korda mõelnud, et prooviks ka valge šokolaadiga, aga pole lihtsalt ideest edasi jõudnud:) Minu arvates võib see väga maitsev tulla.

      Kustuta
  12. Jagan ka enda kogemust selle koogiga, mida tegin täna :) Mulle väga meeldis selle tekstuur - kasutasin steviaga piimašokolaadi + ühte väga head Belgia tumedat šokolaadi. Tegin väikesesse kandilisse vormi. Kook tuli küll õhuke, ca 1cm paksune, kuid maitse oli suurepärane - peale panin pisut vaarikaid ja punaseid sõstraid. Teinkord mõtlesin teha topeltkogusega, tuleb rohkem :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud tagasiside eest:) Miks see kook nii õhuke tuli? Kas tegid sama suurusega vormi (20cm)?

      Kustuta
    2. Ma ise ka imestan selle õhukesust....Mul oli muidu kandiline vorm, ca 18x23cm. Ma lugesin ka eelmisi kommentaare ja panin kõik kõrva taha ning siis mõtlesin, et peaks proovima ikkagi ümmarguses vormis, 20cm. Kui teen ära, siis annan teada, kas selles tuli paksem. Kusjuures ahjus ta paisus ja oli õhuline, aga kui välja võtsin, vajus ära.

      Kustuta
    3. Kui kook vajus kokku, siis oli temperatuuride vahe liiga järsk. Järgmine kord soovitan lahtise ahjuuksega koogil veel pisut ahjus kohaneda:)

      Kustuta
  13. Katsetasin täna 7muna ja 2x 200gr šokolaad iga -kerkis ilusti ja lasin ahjus jahtuda. Nats vajus alla, aga kuna kogus suurem, siis jäi ikka korralik kook. Esimest korda viitsisin ka munavalgetega korralikult jamada, ei kiirustanud:D Julgeks ka külla minnes endaga haarata:) Maitsev ja pere kiitis:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui tore on tagasisidet kuulda, kuidas suurema kogusega selle koogi küpsetamine õnnestus. Aitäh!

      Kustuta
  14. Olen seda kooki korduvalt teinud ja mitte kordagi pettunud. Sel korral aga kasutasin tumedat šokolaadi tervete pähklitega ja koogi katsin toorjuustu-kondenspiima-laimikreemiga ja peale värskeid vaarikaid ning mustikaid. Tulemus imeilus ja maitse...endiselt/jätkuvalt hea. :)

    VastaKustuta
  15. Minagi proovisin seda kooki, kuid kahjuks ei tulnud välja. Otsustasin siis, et teen selle ümber pulgakookideks ning tulemus oli üllatavlt hea. Ka kolleegid kiitsid. Niiet kokkuvõttes täitsa maitsvad väikesed koogikesed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõpp hea, kõik hea:) Aga uurin, et miks ei õnnestunud ning milline see kook siis valminult oli?

      Kustuta
    2. Kahjuks ei oska öelda, et mis see põhjus võis olla, sest ajasin ilusti näpuga järge.
      Kook iseenesest tuli suhteliselt õhuke ja kuiv. Ilmselt viga kuskil kokkusegamises ja ahjus. (Võis juhtuda, et hoidsin liiga kaua)
      Vähemalt sain siit hea idee pulgakookide sisuks ning juba valmistan sama retsepti järgi tellimuse peale uue portsu pulgakooke :)

      Kustuta
    3. Kas koogivormi suurus oli sama (20cm)? Äkki sai liialy palju segatud? Tegelikult võib põhjuseid veel rohken illa, aga tore, et vähemalt sai selle koogi ära kasutada:)

      Kustuta
  16. Mõnus blogi! Niiii maitsev lugeda:)) Kui keegi veel ütleks, millisel firmal on hea küpsetusahi- ju ahju kvaliteedist ka tulemus sõltub. Kohe kohe pean hakkama uut pliiti osta, aga valikuid on liiga palju...

    VastaKustuta
  17. Mul ka ei kerkinud.Tekkis mõte,kas sokolaad tuleks jahutada,enne munakollaste lisamist,mina panin tulise sokolaad sisse

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina sulatan šokolaadi ära ning siis hakkan munadega tegelema... ehk siis pisut jahtub šokolaad küll enne kui munad lisan:)

      Kustuta
  18. Väga mõnus ja ülimalt lihtne kook. Kasutasin 70% tumedat šokolaadi ning maitseks lisasin ühe apelsini riivitud koore ja mahla, väga hea sai.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud tagasiside eest. See on tore, kui küpsetis õnnestus ning meeldis:)

      Kustuta
  19. Kook jäi väga madal, kuigi tegin topelt kogusega. :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äkki munavalgeid sai liialt vähe vahustatud? Munavalged aitavad sellele koogile kohevust kasvatada:)

      Kustuta
  20. Mul oli täna suur koogiisu, aga kodus suht kõik otsas, millest kooki teha... oli vaid piimašokolaadi ja muna. Ja googeldama hakates, et äkki leidub mingi kook, mis ei vaja palju koostisosi, potsatasin selle otsa. Valmis sai ta tehtud, välja tuli ideaalne, poeg sõi 5 tükki ja imestas, et miks kook juba otsa sai. 😂 Laste puhul ikka reegel, et mida lihtsam, seda maitsvam.
    Kartsin väga seda, et vajub kokku, nagu siin paljudel juhtunud, aga õnneks jäi väga õhuline ja mõnus.
    Omalt poolt lisaksin soovituse, et jahutada koos ahjuga. Mina lülitasin ahju välja, kui oli kuskil 23min ahjus olnud, lasin 15 min nii jahtuda ja siis pistsin pajalapi ahjuukse vahele ja nii jahtus siis täitsa maha...
    Ilmselt pean varsti jälle tegema, sest poeg kindlaati nõuab ja ise tahaks seda järgmise päeva maitset ka tunda saada 😀

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on rõõm kuulda, et kook ilusti õnnestus. Kusjuures, see nipp on igati asjakohane, sest kiire temperatuuri kõikumine sellele koogile ei meeldi. Pajalapp on hea soovitus;)

      Kustuta
  21. Mina sattusin ka puht juhuslikult sellele retseptile. Kasutasin suhkruvaba pähklitega šokolaadi (erütritooli ja steviaga). See on selline retsept, mis läheb kindlasti kordamisele. Taigna kokku "voltimisega" tuleb veidi vaeva näha, et munavalgevahust õhku välja ei segaks ja jahutada ahjus. Järgmine kord proovin ehk mascarpone-vahukoore kreemitupsudega ja kaunistan mõne maasikaga. Aitäh imelise retsepti eest!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails