26. mai 2014

Kreeka moodi lihtne juustupirukas ning reisipilte Kreetalt

Kui ma tavaliselt oma järgmise reisisihtkoha kindlaks teen, siis esimese asjana otsin ma välja kõik selle maa turud, välimarketid, kohalike lemmiktoidukohad, mõnusad välikohvikud ... ühesõnaga teen korraliku eeltöö toidukultuuri, toidukohtade ja sihtkoha parimate saaduste osas.

Maikuu alguses oli minu järgmiseks külastuseks Kreeka kaunis saar Kreeta. See on lausa imepärane koht - justkui oleks eksinud piltpostkaardile. Need mäed, see loodus, need väikesed külad ja omamoodi maalilised majad - iga asi pani õhku ahmima ning sundis peatudes kauneid hetki jäädvustama. Mulle jäi meelde Kreeta prouade musta värvitooniga riietus, mis koos pisikese käekotiga rangelt traditsioone järgisid, mulle meenub autojuhtide ulakas ja veidi kartustäratav sõiduviis ning kohalike elumajad, mis enamasti korralagedusest pakatava aianurga ja kentsaka majaga siiski nii armsad silmale vaadata olid. Mind lummasid nende sinised uksed ja aknad, mis valge ja veidi kulunud majaseinaga ideaalselt kokkusobitusid..... ja loomulikult võttis jalust nõrgaks sealne köök kohalike roogadega. Mulle meenuvad väikeste külade kohalikud kohvikud, kus pakuti väga head kohvi ning kohalikku toitu. Ja justnendest meenutustest olen siiasamasse postitusse pildikeeles ka mõningad reisimuljed üles pannud..

Mulle meenub üks hea ja lihtne juustupirukas, mis lisandiks lauale toodi. See maitses nii lihtsalt ja ahjukuumalt kuidagi....kuidas öelda.... loogiliselt?!?! Pärast reisi otsisin taolist retsepti ning võin öelda, et umbes taolise pirukaretsepti ma Saveur retseptivaramust ka leidsin. Väikeste muudatustega valmiski peale reisi Kreeka juustupirukas, mis ahjust tulles just kõige parem. Hea mõne kerge salati või (külm)supi juurde näksida. Selle piruka valmistamisel kasuta koogivormi vastavalt sellele, kui paksu pirukat soovid. Mina tegin õhukese piruka (nagu Kreetalgi) ning seetõttu kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi, kui soovite paksemat pirukat, siis aga võtke lihtsalt kasutusele väiksem vorm.


0,5 dl toiduõli (mina kasutasin viinamarjaseemneõli, võib olla ka tavaline)
2 tl viina
1 muna
2 dl vett
2,5 dl jahu
0,25 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
200 g feta juustu

Mikserda vahule retsepti 4 esimest koostisainet. Sega kuivained omavahel ning lisa segades muna-veevahule. Määri vorm võiga ning vala tainas vormi. Peale laota murendatud feta juust. küpseta ahjus 250 kraadi juures ca 15-20 minutit. Söö ahjusoojana.

Mulle meeldib ütlus - pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna. Ja nii ongi ning seda pean ma tavaliselt ka oma reisidel silmas. Tõusen reisidel hästi vara ning jalutuskäigu randa, linna või turule, et näha seda hommikul tärkavat maad, mis tegelikult alati hoopis teine, kui siginat-saginat täis keskpäev. Fotokas käes, pildistan tavaliselt iga tänavanurka, kohalikke, turumelu ja muud sellist. Loomulikult ei kao ka minu repertuaarist need tüüpilised turistikad, kuid siiski on pildid kohalikust elu-olust olulisemad.


18 kommentaari :

  1. Väga lahedad ja meeleolukad pildid. Kreeta on võrratu! See on see koht, kust lennukile minnes tönnisin nagu väike laps :) Kusjuures ükski kord mandri-Kreekas ei ole midagi samaväärset pakkunud. Ju oli see viga, et esimese Kreeka emotsiooni sain just Kreetal ja seda on ikka neetult raske ületada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma hoidsin ka isegi veel lennujaamas toolist kümne küünega kinni ja ei tahtnud kuidagi lahkuda:) Kusjuures jäi kahjuks suur osa saarest veel avastamata ning kindlasti plaan tagasi minna.

      Kustuta
  2. Tere Ragne! Kõigepealt tänan järjekordse hea suvise õhtusöögi idee eest. Küsiksin, et millist eesmärki antud retseptis viin täidab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka minul tekkis alguses see küsimus. Aga viin annab põhjale juurde õhulisemat tekstuuri. Ma arvan, et selle võib asendada ka tilga äädikaga näiteks, aga ise toimisin algse retsepti järgi. Viina maitset absoluutselt tunda ei jää, seda kartma ei pea:)

      Kustuta
  3. Tere! Lähen ka ise kuu aja pärast Kreetale veidi rändama. Ehk oskad mulle täpsemalt soovitada põnevaid kohti, restorane, kohvikuid, turge, mida võiksin külastada? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma hoiatan, et siis on hästi-hästi palav seal, nii et peab rohkeks päikesepaisteks valmis olema:) Aga soovitusi loomulikult võin jagada, tegelikult me uurisime hästi palju kohalikelt erinevaid kohti. Kindlasti soovitan auto rentida, kuna siis näeb oluliselt rohkem. Kuhu kanti lähete?

      Kui Sa mulle oma meiliaadressi annad, siis panen mõningad soovitused teele;)

      Kustuta
    2. Ma täiesti usun, et siis on seal väga-väga palav, aga kuna Eestis enamasti ei ole sellist palavust, siis arvan, et kannatab ära. :) Auto plaanime ka rentida. Mu e-mail on karolinkondrat@hotmail.com ja kui ma õigesti mäletan, siis see piirkond, kus me ööbime on Elounda.

      Kustuta
    3. Super. Panen Sulle veidi infot homme meilile;)

      Kustuta
    4. Ma ei taha küll pealetükkiv olla, kuid ma pole seni ühtegi e-maili saanud. :)

      Kustuta
    5. hmmm, huvitav. Ma saadan mõne aja pärast uuesti;)

      Kustuta
  4. Mmm, väga äge! Mul on ka Kreeta juba ammusest ajast to-do listis, aga sinna jõudmiseni ajan siis selle isuäratava retseptiga läbi ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul oli ka pikalt to-do listis ja kindlasti soovitan, seda seal listis esimeste hulka tõugata;)

      Kustuta
  5. Imeilusad pildid, Ragne! Ma Kreeka saartega päris tuttav, aga Kreetale pole jõudnudki nende aastate jooksul. Plaanis muidugi on!

    Mulle meeldib see alevropita ka väga, ma küll uhan veidi rohkem viina sinna sisse (no ega seda mujale ju ei kulugi kui selle piruka ja penne alla vodka sisse :D)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just-just - siis võib toidu sisse rohkem lisada:) ma teen tegelikult lapsele kõrge palaviku korral viinasokke ka;)

      Kustuta
  6. Ragne, millist fotoaparaati Sa kasutad? Väga ilusad pildid!

    VastaKustuta
  7. Aitäh:) Mul on hetkel kasutuses Canon EOS600D

    VastaKustuta
  8. Veel üks küsimis fotoaparaadi kohta :) Kas Sa kasutad tavalist objektiivi mis komplektis kaasas oli või ostsid mingi teise juurde?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul endal on 2 lemmikobjektiivi - 18-120mm ja fix 50 mm. Enamjaolt kasutan toidupildistamisel just seda viimast:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails