18. aprill 2014

Toorjuustu-pudingupirukas ehk taas retsept sarjast "Lihtne ja kiire"

Eilne koogipostitus andis mõtte teha täna veel üks........koogipostitus! Seda kooki tehes oli mul mõttes valmistada ohtra täidisega kook, mis muretainast pirukapõhjal sööjaid võlub. Esmalt valmis kiirelt muretainast põhi, mis ahju küpsema rändas. Põhimõtteliselt on ju vaja veel enne põhja küpsetamist põhjale oad raskuseks panna, et ääred koledalt alla ei vajuks. Ühe kavala soovitusena soovitan aga mitte nende ubadega mässama hakata. Selle asemel hoopis pistke korralikult tainaga vooderdatud koogivorm umbes 15 minutiks sügavkülma. Tainas külmeneb sel ajal ning tänu sellele ei vaju pärast küpsetamisel tainaääred alla. Lihtne ja toimiv idee, sest pean tunnistama, et nende ubadega mässamine on ikka tüütu ning alati ei ole raskuseks erinevaid herneid ja ubasid võtta.


Valmistasin selle koogi pirukavormi, mis alt pisut kitsam. Küpsetuspaberiga vormi ei vooderdanud, kuna kooki saab ilusti vormist lõigata. Kui on aga soovi igaks juhuks küpsetuspaber abiks võtta, siis võib seda loomulikult teha.

Nagu retseptist näha võib, valmib täidis kõigest kahest ainest - toorjuustust ja vaniljepudingust. Kasutasin Farmi vaniljepudingut, mis on üsnagi uus toode, aga mis sai koheselt maitstes minu suureks lemmikuks - ei ole liialt magus, aga see-eest hästi mõnusa kreemise ja vaniljese maitsega. Kindlasti soovitan proovida. Ühesõnaga nendest kahest tootest täidis valmiski. Täidis tahenes ööpäevaga ideaalselt, kuid kui soovite seda paar tundi peale valmistamist juba külalistele pakkuda, siis pistke kook kiirelt sügavkülma tahenema. Värskelt valmistatud koogitäidisega teeb sügavkülm imet ning nii jääb kook meeldivalt jahe.

.... ja nüüd koogi juurde. Pean hoiatama, et retsept on lühem, kui minu eelnev jutt:)




Põhi:
1,5 dl odrajahu
1,5 dl nisujahu
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 sl suhkrut
125 g võid
ca 2 sl külma vett

Täidis:
300 g toorjuustu, toasooja
350 g koorest vaniljepudingut (kindlasti soovitan Farmi oma)
Riivitud šokolaadi (peale raputamiseks)

Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi tainas purutaoliseks. Seejärel lisa vesi ning sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas 22cm pirukavormi põhja ja äärtele (soovi korral võid koogivormi eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdada). Aseta pirukapõhi sügavkülma vähemalt 15 minutiks. Seejärel küpseta põhja 175 kraadi juures ca 25 minutit. Lase seejärel täielikult jahtuda.


Sega täidise ained omavahel korralikult kokku ning laota küpsetatud tainapõhjale. Raputa peale riivitud šokolaad. Lase jahedas taheneda ja maitsestuda vähemalt 6 tundi. Kui soovid kiiremini kooki pakkuda, siis pane kook ca 15 minutiks sügavkülma.

4 kommentaari:

  1. Oot, sügavkülmast kuuma ahju? Kas siis klaasist vorm "krõksu" ei tee selle peale :D?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on seesama pildi peal olev vorm juba pikalt niimoodi kasutuses olnud ja ühtegi krõksu pole olnud. Aeg on ju ka suhteliselt lühike seal külmkapis olles. Aga loomulikult võib kasutada tavalisi metallist vorme:) Igaljuhul tasub seda nippi proovida, kui ubadega jännata ei taha!

      Kustuta
  2. Kas seda kooki võiks ka nt küpsetamata põhjaga teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult. Näiteks küpsistest tehtud põhjaga saab see kook veel kiiremini valmis;)

      Kustuta