1. detsember 2013

Porgandikommid


Detsembrikuu ajakirja Maret uus number on varsti-varsti poeriiulitele ilmumas ning seetõttu oleks õige aeg jagada üht lihtsat retsepti, mida jagasin kondenspiima valmistamise õpetuse juures novembrikuu ajakirjas. 

See on retsept, kus enne oli kondenspiim ning seejärel tulid ülejäänud. Vahest ongi sellised retseptid üllatuslikult head. Need porgandikommid on lihtsad ja maitsvad, piisavalt magusad ning meeldivalt kondenspiimased, mis on head pakkumiseks külmkapikülmalt. Kui soovid aga neid transportida või kingituseks teha, siis kasta need peale kommide vormimist sulatatud (tumedasse) šokolaadi.


umbes 25 tk

2 sl võid
4 sl mannat
400 g peenelt riivitud porgandit
0,25 tl kaneeli
200 g kondenspiima

Sulata või pannil, lisa manna ja kuumuta segades umbes pool minutit. Segag juurde porgand ja kaneel. Kõige viimasena lisa kondenspiim ning kuumuta madalal kuumusel aeg-ajalt segades umbes 2- minutit. Seejärel lase segul paar minutit jahtuda.

Vormi segust pisikesed pallid ja suru kahvliga kergelt lamedamaks. Lase neil enne söömist vähemalt 10 minutit külmas kohas jahtuda ning maitsetel koguneda.

15 kommentaari :

  1. Tegin täna ja kahjuks kommiga küll midagi ei sarnanenud, sest tahenemist ei toimunud absoluutselt. Läksin poodi, ostsin saia ja homme segan selle "kommisegu" kõik uuesti kokku ja kasutan saiakattena :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures mu sõbrannal oli sama mure, soovitasin tal korralikult kondenspiim pannil ära segada/kuumutada. Manna sel ajal pakseneb ning kondenspiim karamellistu pisut. Teisel korral olevat kommid välja tulnud:)

      Kustuta
  2. ok, ma ise kahtlustasin ka, et asi võib selles olla, et kondenspiim tahaks rohkem kuumutamist. Aga olemasolevat segu poleks saanud enam päästa jah, kui ta juba külmkapis oli?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja, kahjuks poleks enam saanud peale külmkappi panemist miskit teha

      Kustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Kas pildil olevad kommid on tehtud TÄPSELT retsepti järgi nii kogused kui ka keetmine? Soov on neit teha jõuluks töökaaslastele ja sellepärast veel vajan kinnitust et kommid õnnestuksid:) Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegi neid kommikesi just täna hommikul täpselt selle retsepti järgi. Kuumutamise aegadest pidasin kinni nii, nagu retseptis kirjas: alguses või ja manna, natuke kuumutada, siis riivitud porgand mannasse juurde segada (porganditest väljunud mahl aurab selleks ajaks ära), siis kondenspiim juurde valada ning kõike madalal kuumusel kuumutada paar minutit. Seejärel jahedasse paariks minutiks (võib ka toatemperatuuril) ning siis vormida kommid.

      Kommitainas vedel ei tulnud ning laps sõi juba isuga komme enne vormimist:)

      Kustuta
  5. Tõsiselt head. Aitäh suurepärase retsepti eest :-)

    VastaKustuta
  6. Väga maitsvad, viisin külla ja katsin pealt šokolaadiga ja kui šoks kuivas siis katsin ka teise poole. Tulid vahvad mikrokoogikesed. Tainas tuli mõnusalt sitke, millest oli väga hea vormida. Aitäh Ragne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda! Kusjuures ma katsin ka šokolaadiga need kommid, aga nii tubli ei olnud ka nii palju mässata ei viitsinud. Uputasin sulašokolaadi ning panin siis küpsetuspaberile tahenema:)

      Kustuta
  7. Mul kahjuks ka ei õnnestunud need kommid aga kas siis seda ahjus ei või küpsetada. Kahju ju ära ka visata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen aru saanud nende kommide tegemisel, et retsepti koguseid on soovitav üsna täpselt järgida. Kondenspiima kogus on oluline, samuti kuumutamine. Kui juba näed, et pannil muutub porgandimass ühtseks seguks, siis on aeg pann pliidil tõsta ning veidi jahutada segul.

      Alati saab ka aga kommid vormidesse panna ning veidikeseks sügavkülma pista:) Lõpptulemuseks on kergelt jäised ampsud.

      Kustuta
  8. Minupoolne soovitus oleks riivitud porgandist nt läbi köögirätiku vedelik välja pigistada, siis ei jää taigen liiga vedel ka siis kui ainete koguse ja kuumutamise aegadega veidi mööda läheb. (vähemalt mul on seni alati õnnestunud kuigi koguseid täpselt ei mõõda ja kella ei vaata)

    VastaKustuta
  9. Tänan suurepärase retsepti eest. Tegin kohe kaks portsjonit. Kellaaegadest pidasin kinni, aga kaneeli panin ikka julgelt rohkem. Segu paksenes hästi ja oli vormitav. Katsin shokolaadiga ka veel. Läheb kingituseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jaaa, šokolaadiga jäävad need kommid veel paremad:) Loodetavasti kingisaajale meeldib!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails