11. november 2013

Toorjuustuga purukook .... soovitan!

Toorjuust ja kondenspiim, kondenspiim ja toorjuust... ükskõik, kuidas võtta, sobivad need kaks ideaalselt kokku. Toorjuust annab küpsetisele üldjuhul juurde kreemisust ning kondenspiim omakorda täiendab seda kreemisust veelgi. Nende kahe ideaalses koosluses olen ma veendunud juba ammu, näiteks on kondenspiima-kohupiimakook üks minu lemmikumaid just tänu sellele võrratule duole. 

Üks viimase aja maitseüllatusi on kindlasti alljärgnev kook - oma olemuselt kodune koogike, kuid täidise näol veidi sisukam. Meeldivalt kreemjas toorjuustukiht, mis kaneelipuruse koogi vahel end üllatada laseb..... nii maitsev, nii maitsev.  

Ahjaaa, üks tähelepanek ka.... kui Teile tundub retsepti koostisosade nimekiri liiga pikk, siis vaadake valmistamisõpetust - lihtsalt sega ja pista ahju:)






Põhi:
5 dl jahu
175 g heledat muscovado suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsatäis soola
150 g võid, toasooja
2 muna
175 g hapukoort


Täidis:
400 g toorjuustu, toasooja
225 g kondenspiima
1 muna


Puru kate:
3 dl jahu
100 g heledat muscovado suhkrut
2 tl kaneeli
näpuotsatäis soola
130 g võid


Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, seejärel näpi hulka või. Lisa munad ja hapukoor ning sega lusikaga ühtlaseks tainaks. Määri 28x23cm koogivorm korralikult võiga ja raputa üle ka kergelt jahuga (küpsetuspaberit ära selle koogi valmistamisel kasuta). Laota pool tainakogusest vormi põhja. 

Sega täidise ained omavahel ning vala vormi. Selle peale laota ülejäänud taina kogusest. Puru valmistamiseks sega kuivained omavahel ning näpi hulka või – mass peab jääma purutaoline. Raputa puru vormi ning küpseta kooki 160 kraadi juures 45 minutit.


27 kommentaari :

  1. Kui suure vormi sisse on need kogused arvestatud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul retseptis see ilusti kirjas:) - kasutasin 28x23cm koogivormi.

      Kustuta
  2. Kui ma tahan teha ümmarguse vormi sisse läbimõõduga 22 cm, kas siis ma peaksin koguseid poole võrra vähendama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Poole võrra vähendades tuleb küll õige pisut õhem kook, kui minul pildil, aga jah, nii on kergem arvutada ning selle koogi tegemine ette võtta.

      Kustuta
  3. Millist toorjuustu, kas see köögi toorjuust? Philadelphia? Võhikule ei ütle lihtsalt toorjuust midagi, aga kooki küll tahaks teha:):)
    Tänan!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, mina kasutan Farmi köögi toorjuustu. Imehea toode ning hinnatasemelt ka väga sobiv. Võib aga kasutada ka mascarponet või philadelphiat, siiski mina eelistan esimest:)

      Kustuta
  4. Kas heledal ja tumedal muscovado suhkrul on mingi suur erinevus? Või võib ka tumedaga teha seda kooki?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suurt erinevust ei ole, kuid natuke ikka. Tumedam on intensiivsema ja tugevama maitsega, meenutab veidi isegi lagritsat. Heledal on aga selline kerge iirise maitse.

      Aga jah, tumedaga saab ikka seda retsepti teha:)

      Kustuta
  5. Taaskord põnev retsept Sinult! Kas see kook on parem otse ahjust tulnuna või pigem järgmisel päeval?

    Annika

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pigem laseks ikka jahtuda ja ootaks järgmise päevani - siis on maitsed ilusti ühtlustunud:)

      Kustuta
  6. Ma ei tea, kas tegin midagi valesti aga jube raske oli toorjuustu kihi peale seda põhja tainast määrida, kuna toorjuustu-kondentspiima segu tuli selline vedelam ikka, siis see põhja tainas lihtsalt ühildus toorjuustu seguga ja tervet pinda ei õnnestunudki sellega katta sest lihtsalt ei saanud seda tainast sinna kuidagi määritud aga vast see koogi maitset ikka ei riku :)

    Kertu!

    VastaKustuta
  7. Mul oli täpselt sama mure, mis Kertul. See koht retseptis "Selle peale laota ülejäänud taina kogusest" oli võimatu minu jaoks. Tainas oli täiesti kleepuv ja vedela täidise peale panin teise poole tainast siis lõpuks kuidagimoodi taignajuppide kaupa küll ära, aga tundus, et päris õige see asi pole :)
    Lõpptulemus oli ok iseenesest.

    A.

    VastaKustuta
  8. Tegin täna seda kooki. Ainuke mure oli see, et kui pidin pärast veel pool taignast sellele toorjuustu segule peale panema, siis seda oli raske teha, kuna toorjuustu segu oli suht vedel ja tainas ise selline kätekülge kleepuv..Panin selle toorjuustu segu peale ja tahtsin laiali lükata, aga see vajus segu põhja..ja lõppkokkuvõtteks oli mul see tainas lihtsalt selle segu sees...Mõtlen nüüd, kas mu tainas (põhi) oli vale (liiga kleepuv) või toorjuustusegu liiga vedel. Tegin kogused poole väiksemaks, aga toorjuustusegu puhul kasutasin ikka 1 muna..ja võib-olla see tegi selle liiga vedelaks?
    Kuidas sinul see taigna panek toorjuustusegu peale käis??

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidu kook tuli mul väga hea..lihtsalt see tainas oli suhteliselt segunenud toorjuustuseguga ning polnud niimoodi ilusti kihiti nagu sinul :/ Retsept ise on super ja tahan seda veel korduvalt teha :D

      Kustuta
  9. Panen oma kommentaari siia alla ühtselt, kuna mure ju sama. Valesti keegi miskit teinud ei ole. Põhja tainas tuleb vedel ning seetõttu kirjutasingi, et laota teine pool tainast toorjuustusegule. Seda niimoodi rullida ja niisama asetada pole võimalik ning tulekski niimoodi tükkidena peale jaotada, võib-olla oleks selle sõna "tükkidena " juurde pidanud kirjutama.

    Ühesõnaga panin taina toorjuustusegule ning siis veidi määrisin laialei Toorjuustusegust teine kiht tainast läbi ei vaju, vaid peab jääma ilusti selle peale.

    Kas muidu teistel jäi ilusti: tainas-toorjuustusegu-tainas-purukiht?

    VastaKustuta
  10. Mul ka põhja tainas tuli ikka nagu selline kleepuv. Panin ka nn tükkidena seda tainast peale, tervet kooki ei õnnestunudki ära katta, sest neid tükke ei andnud kuidagi laiali määrida. Mõned tükid vajusid küll toorjuustu sisse, mõnes kohas ongi kook ühtlaselt pruun, et ei ole kihte näha aga maitse see eest oli väga hea :)

    Kertu!

    VastaKustuta
  11. Tere, kas toorjuustu võib asendada creme fraichega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem mitte. Toorjuust ja CF ei ole tekstuurilt sarnased. Hapukoort aga saab väga edukalt asendada CF-ga:)

      Kustuta
  12. Tegin täna seda kooki, kõik kogused samad ja vormi mõõt ka, aga jäi jube kuiv, täidist oli jäänud imeõhukeselt, katsetasin kohe julgelt külalistele ja kahjuks ei meeldinud :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurb kuulda. See kook ei jää kohe üldsegi mitte kuiv, kas miskit tõesti valesti ei võinud minna kogustega?

      Kustuta
  13. Tere!

    Kook samuti proovitud. Täidise laotamisega ei tekkinud mingit probleemi -segasin kuivained ja toorjuustu kohe ühtlaseks, isegi vedelapoolne jäi. Ja väga mõnus retsept, lihtne ja kiire!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas ma saan õigesti aru, et Sa täidise kihti eraldi ei teinud, vaid segasid kohe purukattega?

      Kustuta
  14. Tere!
    Kasutasin muscovado suhkru asemel demerara suhkrut. Või asemel kasutasin margariini. Kuna toorjuustu oli arvatust poolevähem, lisasin täidisele juurde hapukoort. Kuna puru oli margariini tõttu alguses tainasem, lisasin tundejärgi jahu juurde niipalju, et tekiks puru. Koogi koostisainete kogus oli poole väiksem ja küpsetusaeg 45 min. Kook kukkus hea ja mahlane ikka välja. Kasutasin koogi küpsetamisel keeksivormi. Nagu iga teise roaga on ka sellega tunnetamise küsimus. Oma ahjuga olen täheldanud, et peale kirjutatud kraadid ei vasta termomeetril näidatule.

    VastaKustuta
  15. Kui ma tahan teha kah ümmarguse vormi sisse ,mis on 26-28cm kas siis võin kogused samaks jätta või pean ka vähendama?

    VastaKustuta
  16. Mul koogivorm 33x38, kas peaks koostisaineid suurendama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Ja, sellise suuruse juures soovitan poole koguseid võtta topelt!

      Ragne

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails