29. oktoober 2013

Valge veini ja apelsiniga broilerikintsud

Kas Teil on miski selline retsept, mida ajapuudusel alati valmistate. Või siis selline toit, mis toimib alati ning mille õnnestumine on alati kindel? Minul on üheks selliseks toiduks needsamad broilerikintsud, mis koos valge veini ja apelsinimahlaga pannile podisema pandud. Minu jaoks on see üks alati toimivaid retsepte, mis sai alguse külmkapis olevast pooleldi tühjast valge veini pudelist. Retsept ei vaja pikka ostunimekirja ning keerukaid komponenti, pidage vaid meeles: kana, vein, mesi ja apelsin - ongi kõik. 

Üldiselt kuhjan portsu värsket salatit selle toidu kõrvale või siis keedan juurde spagetid, mis pannil olevasse kastmesse kuhjan. Ühesõnaga - kõrvale võib pakkuda lisandiks miskit kiiresti valmivat:)

26. oktoober 2013

Lihtsalt lihtne õuna-peedisalat

Peet, sinihallitusjuust ja õun - ideaalselt sobiv kooslus? Nii see on, selgituseks võib öelda, et see peedisalat (toore peediga!) on mahlane, lihtsalt valmiv ning sobib ideaalselt maiustamiseks niisama (ilma täiendava lisandita).


Mida juurde lisada lihtsale õuna-peedisalatile? Mitte miskit. Retsept ilmus ka ajakirjas Maret (september 2013).

24. oktoober 2013

Kõrvitsa-kaerahelbevorm

Kõrvitsaaeg on käes! Minult on juba mitmed tuttavad pärinud, mida head ma kõrvitsast teen. Loomulikult soovitan esmalt neid marineerida, sest ei ole paremat kõrvitsasalatiretsepti, kui minu vanaema oma (päris ausalt kohe;)) Kui kõrvitsad on salatiks tehtud, siis võiks neid veel kindlasti röstida koos küüslaugu, palsamiäädika ning parmesaniga.... ja muidugi peab saama ka kõrvitsasuppi! Tegelikult peitub Andra ja minu ühises kokaraamatus "Retseptisahtel käsitöökapis" üks mu lemmik kuldkollase karaski retsept, milles peaosa taas kõrvitsal. Seda viimast julgen kahe käega soovitada ning olen seda raamatu tegemise ajast saati meeldivalt tihti küpsetanud.

Paar kuud tagasi, aga sai minu lemmikuks veel üks kõrvitsat sisaldav retsept. Täpsemalt alljärgnev kõrvitsavorm, mida on nii lihtne valmistada, kuid maitseb ülihea. See retsept valmis tänu oktoobrikuu Maret ajakirjale, kus kõrvitsaretsepte soovitan. Ma ei liialda, kui ütlen, et selle vormi puhul on tegemist justkui koogiga - maitseb see magusalt hästi ning ühest tükist kindlasti isu täis ei saa.

17. oktoober 2013

Õuna-hapukoorekook šokolaadikreemiga

Olin just nädalake Eestist eemal sooja päikese käes ning kuidagi harjumatu on taas kohaneda jahedate temperatuuridega. On näha, et sarnaselt kestvatele sügistele ilmadele on ka õunu veel rohkelt. Niisiis on aeg viimased õunakoogid ahju pista ning tasapisi talvele vastu astuda - ega need piparkoogihõngulised koogidki enam nii kättesaamatud ei ole.


Järgnevalt on tegemist maitsva ja veidi uhkema koogikesega, mille vahelt ning pealt leiab rohkelt šokolaadikreemi. Koogi poolitamisega on küll veidi pusimist, kuid lõpptulemus on seda väärt. Kui soovid võid koogi valmistada ka ilma šokolaadikreemita ning nii on lõpptulemuseks üks kodune õuna-mannakook. Kui selle viimase kasuks otsustate, siis vähendage küpsetamisaega ca 10 min võrra.

7. oktoober 2013

Šokolaadist šokolaadikooki!

Mind ahvatlesid hiljuti ühed klassikalised šokolaadist tulvil trühvlid, mida serveeriti ühes restoranis kohvi kõrvale. Ülimad šokolaadiampsud, tänu millele on šokolaadi- ja magusaisu koheselt kadunud. Just sellise šokolaadist tulvil koogiga on ka alljärgnevalt tegemist.Õhuke küpsisepõhi, milles rohkelt uhkelt šokolaadi.

See retsept valmis tegelikult algselt Farmile, aga kuna plaanin seda kooki veel lähiajal kindlasti korrata, siis loomulikult panen selle ka siia blogisse kirja. Pealegi on külmad ilmad saabumas, mistõttu sobivad sellised tummised šokolaadikoogid igati ära.

Sellest väiksest koogikesest jätkub ikka õige mitmele, pakun et umbes 14le (tegelikult jagub ikka vist veel rohkem). Kõige õigem on lõigata sellest koogist väike viil ning seda siis koos musta kange kohviga nautida.

4. oktoober 2013

Maapähklivõiga trühvlid

Paar päeva tagasi oli mul tõsine kokkamispäev - tegin suvikõrvitsakrõpse, üht luksuslikku õunakooki, neidsamu trühvleid, šokolaadivahtu ning veel üht kooki väga rohke šokolaadiga. Lihtsalt tuli tuju oma mõtteid reaalselt proovida ja peab ütlema, et praegused jahedad sügisilmad sobivad ideaalselt erinevateks köögikatsetusteks.

Need trühvlid said alguse õunakoogist, mille põhjaks kasutasin soolapähklite ja Digestive küpsiste kooslust. Tuli hea ning tekkis isegi väike oht kogu koogipõhi enne koogiks saamist ära "maitsta". Nende trühvlite jaoks saab täidis valmis hetkega - soolapähklitest saab vuristada kiirelt maapähklivõi ning ka lõpptulemus saab valmis meeldivalt ruttu. Piika juttu ei tee, retsept alljärgnev:

2. oktoober 2013

Suvikõrvitsakrõpsud ja avokaadokreem

Kui ma esmakordselt neid suvikõrvitsakrõpse proovisin, siis esimene valminud plaaditäis sai koheselt otsa. Täiesti ausalt tunnistan, et tekitasid kerget sõltuvust küll. Suvikõrvitsat on siiani nii palju, et suppi, vormirooga, kooki ja pannkooki on söödud küllaga. Nüüd ongi krõpsude kord. Mõnusalt krõbedad ampsud, mis peaks valmimise päeval ära tarbima, vastasel juhul muutuvad need pehmeks. Ma kipun aga arvama, et kui te need krõpsud valmis teete, siis pole nende ärasöömisega väga suurt muret.


Kuna katsetasin just Farmi uut Creme Fraiche´i ning olles eelmisel õhtul söönud ühes restoranis suurepärast avokaadokreemi, siis selle tulemusena sai valmis ka üks maitsev kaaslane krõpsude kõrvale. Hästi lihtsalt valmiv ning maitseb hästi (tekitas samuti sõltuvust). Värskendav ning hea kaaslane leivale, pastaroa kõrvale või mujale lisandiks.....

Krõpsude retsept on ilma kogusteta, koosneb see ju vaid suvikõrvitsast ja maitseainetest - ühesõnaga tee nii suur kogus, kui parasjagu soovid. Pea vaid meeles, et soolaga ära liialda! Seda pane pigem vähem, kuna ahjus suvikõrvitsaviilude kuivamisel tuleb soola maitse rohkem esile.