1. september 2013

Õunakook halvaakreemiga

Kui mul lõpuks meelde tuli, et sellest koogist on pilt veel tegemata, siis oli taldrikul järel veel kaks koogitükki. Selleks ajaks, kui jõudsin fotoka võtta oli üks väike näljane abiline juba eelviimase koogitüki söömisega alustanud..... ja nii lihtsalt jäigi järgi 1 koogitükike. 

See kook on põnev ning kindlasti kõigi halvaasõprade lemmik. Kuna õunakoogid on hetkel paljudes köökides küpsetised number üks, siis ka järgnevalt üks koogike, mis tulvil mõnusaid koduseid õunu. Pean hoiatama, et kõige parem on see kook külmkapikülmalt - siis kui maitsed on ühtlustunud ning halvaa-toorjuustukiht mõnusalt tahenenud ja koogiga üheks tervikuks muutunud. Ühest väikesest koogilõigust piisab ilusti tassikese kohvi või õhtuse tee kõrvale.





150 g võid
150 g mett
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
3 dl jahu
0,5 tl kaneeli
275 g õunatükke (kooritud ja puhastatud kogus)


Täidis:
300 g halvaad
300 g toorjuustu, toasooja
100 g kreekereid (kergelt soolakaid)


Sulata või, lisa mesi. Seejärel lisa ükshaaval kloppides juurde munad. Sega kuivained omavahel ning lisa segades või-meesegule. Sega tainasse ka õuntükid. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi (20x28cm). Küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit ehk seni kuni kook on pealt ilusti kuldne.

Riivi või haki halvaa noaga peeneks puruks, sega kokku toorjuustuga. Purusta kreekerid väiksemaks ning lisa segades toorjuustusegule.

Lõika küpsetatud koogilt ära pealmine osa (umbes1/4). Vala täidis põhjale ning määri laiali. Seejärel pudenda peale äralõigatud koogi osa. Lase maitsestuda ja seista vähemalt pool tundi. Kõige parem külmkapikülmalt!


14 kommentaari:

  1. Oh, Ragnekene, su retseptid on ikka nii vahvad ja inspireerivad. Käisin just selle koogi jaoks poest materjali toomas :)
    Ja sinu ning Andra raamatut sirvin ka viimasel ajal iga päev. Aitäh!

    Annika

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hästi tore on kuulda sellist positiivset tagasisidet. Aitäh:)

      Kustuta
  2. Palun :)
    Kahjuks mul see kook ei kerkinud üldse, seega oli võimatu seda pealmist kihti ära lõigata.
    Panin siis täidise lihtsalt peale ja homme maitsen, hea on ta ilmselt ikkagi.
    Ma ise arvan, et mittekerkimise tingis see, et panin pool kogust täisterajahu kuna tavaline nisujahu sai otsa.

    Annika.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. hmm, ehk tõesti on tingitud see jahust? Minul kerkis ikka tublisti? Kas vormi mõõdud, kus kook küpses, olid umbes samad, mis retseptiski antud?

      Kustuta
  3. Kas seda kooki sobiks ka kodumaiste pirnidega teha? On ehk lähiajal siia blogisse mõnda pirnikoogi retsepti oodata? :) Meil kodus täielik pirniuputus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu arvates sobib enamik õunakooke ka pirnidega küpsetamiseks:) Pirnidega soovitan proovidega näiteks seda kooki: http://kokkama.blogspot.com/2013/06/tummine-rabarberi-sokolaadikook-uks.html

      Kuna sealses retseptis on kasutatud rabarbereid, siis suhkru kogust soovitan pisut vähendada:)

      Minul kahjust pirniuputust ei ole. Küll aga hakkan nädalavahetusel üht kooki proovima. Kui tuleb maitsev, siis kindlasti kirjutan sellest ka blogis;)

      Kustuta
  4. Mina kasutasin taignas hoopis tatrajahu.. väga mõnus pähkline maitse jäi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on muide väga hea mõte:) Mul plaan homme üks õunakoogike valmis küpsetada ning praegu mõtlen, et katsetaks tatrajahuga....:)

      Kustuta
  5. Tere. Retsept tundub jube hea, aga kahjuks ei saa ma süüa toorjuustu. Millega seda asendada? Asi pole piimatoodetes vaid lihtsalt antud juustus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Proovi seda kooki siis valmistada näiteks kohupiimapastaga, lisa seda sellesse kooki 250g :)

      Kustuta
    2. Proovi seda kooki siis valmistada näiteks kohupiimapastaga, lisa seda sellesse kooki 250g :)

      Kustuta
  6. Minul ka kuidagi ei kerkinud :( aga ootan maitsmist :)

    VastaKustuta
  7. Tegin ka täpselt õpetuse järgi ja ei kerkinud kahjuks. Loodame heale maitsele. :)

    VastaKustuta