30. august 2013

Šokolaadine juustukook, mille valmistamiseks on vaja vaid 4 komponenti.

Mulle lihtsalt meeldib Kreeka jogurt ning pean tunnistama, et see on viimasel ajal minu külmkapis haaranud peaaegu, et aukoha. Asendan sellega hapukoort, lisan küpsetistesse, salatitesse, magustoitudesse ning kasutan hommikusöögi valmistamisel. Hommikusöögist rääkides pean lisainfona mainima, et järgmisel nädalal olen esmaspäevast-kolmapäevani (2-4.09) Star FM-i hommikuprogrammis ning jagan erinevaid ideid, mida Kreeja ja Türgi jogurtist peale hakata. Ja kuna niisama rääkimine on igav, siis võtan oma kulbid, lusikad ja kausid kaasa ning teen ka kohe otse-eetris miskit hommikusöögiks sobilikku.

 
Kreeka jogurtita ei saa läbi ka seesama juustukook, mida esmakordselt jagasin juulikuu Nipiraamatus. Olen teinud seda kooki nii maasikate, vaarikate. mustikate ja murelitega. Kuna nende hooaeg on kahjuks siiski otsas, siis kasutasin koogil ploome. Pean tunnistama, et teiste marjade puhul olen need lisaks kaunistamisele koogi valmistamisel kergelt täidisesse surunud. Turu pealt soetatud ploomid olid aga selleks otstarbeks liialt hapud, nii et otsustasin neid lihtsalt vaid kaunistamiseks kasutada.


See retsept on minu üheks selle suve lemmikuks saanud mitmel põhjusel, esiteks on seda lihtne ning mugav valmistada. Kuna minu suvilas puudub elektripliit, siis see koogiretsept on sobib just suvekodusse, kus ahjusoojuse kasutamiseks peaks puupliiti kütma hakkama, mis tänavu suvekuumusega oleks olnud mõeldamatu. Lisaks saab kook kiirelt valmis ning selle tegemiseks peab köögikapis olemas olema vaid 4 koostisosa. Niisiis ei ole vaja tervet poekorvi täis kuhjata, vaid piisab neljast lihtsast koostisainet, mida võib leida mistahes kauplusest. Jakui ei tea, millist müslit valida, siis minule on meeltmööda kasutada šokolaaditükkidega varianti, loomulikult ei pahanda mitte keegi, kui kasutate omatehtud müslit:)



350 g müslit (soovitavalt šokolaadiga)
400 g toasooja toorjuustu
1 tops (370g) kreeka jogurtit
300 g piimašokolaadi


Kaunistamiseks:
ploome või marju / mandlilaaste

Vooderda 22cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga ning raputa põhjale müslipuru niipalju, et see kergelt põhja kataks. Sega toorjuust lahti ning sega juurde jogurt. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa segades toorjuustusegu hulka, viimasena sega sisse ülejäänud müsli. Aseta segu vormi müslipõhjale. Lase jahedas taheneda paar tundi ning kaunista hooajaliste marjadega.

34 kommentaari:

  1. Mul on ainult üks küsimus: kus mina olin, kui seda kooki pakuti? :D Hirmus isuäratav!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. novot:) Valvi oskas igastahes olla õigel ajal õiges kohas:)

      Kustuta
  2. Tõeliselt maitsev kook jällegi, lausa ideaalne pühapäeva õhtuks. Mu teine pool ka kiitis ja arvas pärast esimest suutäit, et väike sorts rummi passiks ka veel sinna sisse susata. :)

    VastaKustuta
  3. Meenutab kooki mida mina tavaliselt teen, aga see isegi veel kergem :) T2na just vaja naabritele kylla minna, proovin 2ra! Ait2h! :)

    VastaKustuta
  4. Seda tahaks proovida, näeb liiga hea välja :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda nii lihtne teha, et saab reklaamipausi ajal ilusti valmis;)

      Kustuta
  5. Tundub tõesti imehea! Üks küsimus - kas piimašokolaadi asendamine tumeda šokolaadiga võiks sobida või jääks mõrkjas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Šokolaad mängib siin koogis kahte olulist rolli - aitab koogil taheneda ning annab magususe. Kardan, et ainult tumeda šokolaadiga jääks lõpptulemus liialt mõru. Kui väga magusamaias ei ole, siis võib kasutada pool kogust piimašokolaadi ja pool kogust tumedat šokolaadi:)

      Kustuta
  6. Ragne, kui mul tuleks kooki pakkuda 15 inimesele, siis kas mul oleks mõistlik teha 2 kooki? Mul on kaks vormi olemas, saaksin teha küll. Siis saaks soovijad ka teise tüki. Või kuidas selle väljaandvus/lõigatavus on? Ja kas külmutatud marjadega oled ka proovinud teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Isiklikult lõikan tavaliselt šokolaadikookidest alati väiksemad lõigud, kui teistest kookidest. Põhjus peamiselt selles, et paratamatult on šokolaadikoogid pisut rammusamad ning ei taha sööjaid üleliia šokolaadiga koormata - less is more, nagu öeldakse:) Kardan aga, et 15le inimesele jääks üks kook siiski väikseks. Isegi kui teeksid ühe koogi ning keegi maiasmokk soovib kooki juurde, siis on see lihtsalt otsas...

      Pigem siis jah 2 kooki või siis suurenda kogused poole võrra ning tee koogike veidi suuremasse kandilisse vormi.

      Külmutatud marjadega teinud ei ole.

      Edu!

      Kustuta
  7. Kas hädapärast võib kreekajogurti türgi omaga asendada? Poes nimelt kreeka oma ei olnud :(

    VastaKustuta
  8. Kindlasti on tulemus lahjem, kui peaks. Ise teeksin ikka Kreeka jogurtiga.

    VastaKustuta
  9. Nii isuäratav..Hakkan homme seda kooki tegema ! Küsimus selle müsli kohta põhjas, kas ta liiga pudisev ei jää ? Kas või lisamine oleks üleliigne? Suvi kahjuks läbi ja värskeid marju ma poest ei leidnud .. ma nüüd ei teagi millega ja kas üldse asendada, mandlilaastudest ehk piisab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pudisev ei jää kindlasti. Kate seob piisavalt hästi. Mandlilaastudest piisab:)

      Kustuta
  10. Kui ma selle retsepti avastasin, siis oli minu rõõm suur - lõpuks ometi üks asjalik kook, mille sisse ei pea muna panema. (Saan ikkagi viia lasteaeda oma tehtud koogi, kui lapse sünnipäeva tähistatakse.)
    Augustis tehtud koogi katsetus andis aga veidi kurvad tulemused - lapsele kook ei maitsenud. Lõpuks maiustasingi ise põhiliselt sellega :) Mõtlesin ja mõtlesin, et mida teha teisiti, kuidas muuta see lapsele vastuvõteavaks. Tegin siis eile uue katse. Asendasin pruuni šokolaadi valgega ning lisasin koogile Minna Sahvri marmelaadi tükke ja kaunistasin koogi marmelaadi mummudega. Oi, küll tuli hea! Nüüd sain seda ka pisemale lapsele pakkuda - sõi hea isuga terve koogi lõigu. Eks õhtu näitab, kas lasteaialisele ka sobib. Suur tänu hea ja lihtsa idee eest!!! :)

    VastaKustuta
  11. Kas seda kooki võiks teha ka valge šokolaadiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult. Siis peab lihtsalt arvestama, et lõpptulemus tuleb pisut magusam:)

      Kustuta
  12. Nii, tehtud 200g valge šokolaadiga ja maitses väga hästi ning magusalt ning mis peamine, valmib lihtsalt ja kiirelt, aitäh!

    VastaKustuta
  13. Tere!

    Kas koogi maitseomadused ja vorm säilib kenasti, kui hoida teda külmkapis ka üleöö?

    Ette tänades.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, loomulikult. Seistes läheb selle koogi maitse ainult paremaks;)

      Kustuta
  14. Tegin kooki Mascarpone toorjuustu ja Milka Daimi šokolaadiga ning väga maitsev ja lihtne koogike ning tegemine läheb samuti kiiresti. Väga hea retsept!!!

    VastaKustuta
  15. Suurepärane kook! Tegin tervislikumat versiooni, mis oli tavalise müsliga, low fat philadelphia ja 0% kreeka jogurtiga. Panin natuke vähem piimashokolaadi ja veidi tumedat shokolaadi. peale panin maasikaid. suurepärane kook! sõin lausa hommikuks :)

    VastaKustuta
  16. Tere Ragne.
    Mis sa arvad ,kas ma saaks seda kooki teha myffini vormide sisse või on algselt liiga vedel ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui muffinivormid toidukilega eelnevalt ära vooderdada, et koogike hiljem ilusti vormist välja tuleks, siis loomulikult saab:)

      Kustuta
  17. Tere Ragne,
    Kas seda sobiks ka päev varem ette teha ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult. Pigem päevakese seisnuna ongi veel parem!:)

      Kustuta
  18. Tere. Jas sokolaadi on võimalik asendada kakaoga ja lahustava kohviga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks mitte, šokolaad aitab sel koogil muuhulgas ka tarretuda:)

      Kustuta
  19. Tere! Kas sinna käib see krõbe müsli või tavaline? Aitäh :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuidas endale meeldib. Minule meeldib kasutada krõbedat müslit:)

      Kustuta