6. juuni 2013

Tummine rabarberi-šokolaadikook - üks parim kodune kook!

Ja lõpuks minu poolt sel aastal ka üks rabarberikook.Vanad head rabarberikoogi retseptid on siin blogis juba avaldatud ning seetõttu pole ka miskit uuenduslikku juurde lisanud. Aga siiski.... komistasin paar päeva tagasi ühe väga toreda retsepti otsa, mis esmakordsel proovimisel jäi pisut kuiv ja kuidagi üksluine. Idee hea, teostus ka kiire, ainult lõpptulemus veidi igav. Jonni ei jätnud ning seetõttu ruttasin peenramaale rabarbereid tooma. Retsept ise on lihtne ning valmib taaskord minu lemmikpõhimõttel sega-kõik-kokku - ja nii läkski juba järgmisel päeva hommikul ahju seesama kook.

Kuna plaan oli hommikul Pärnust Tallinna minna, siis rändas kook ahjust otse auto tagaistmele - oi neid šokolaadiseid lõhnasid, mis sellest koogist sõidu ajal tulid.

Pärast maitsmist võin julgelt öelda, et see on üks viimase aja parimaid koduseid kooke, mida söönud olen. Tänu rabarberitele jääb kook mõnusalt tummine, täidlane ning šokolaadine. Seda viimast koogis küll ei ole, aga tundub, et kakaopulber täidab oma osa siin koogis ülimalt hästi. Olgu veel öeldud, et retseptis ei ole kasutatud muna ega ka piimatooteid. Niisiis, saage tuttavaks - üks mõnus mahlane ja tummine rabarberikook, mis julgelt minu rabarberiküpsetiste eesotsas nüüdsest asub !


6 dl nisujahu
3 dl suhkrut
4 sl (suure kuhjaga) naturaalset kakaopulbrit
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl kaneeli
0,5 dl oliiviõli
4 dl külma vett
1 sl valgeveiniäädikat

Rabarberisegu:

300 g rabarbereid, tükeldatud ja kooritud kogus
0,5 dl suhkrut
1 sl tärklist


Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained ning sega kuni saad ühtlase taina. Sega rabarberitükid suhkru ja tärklisega ning lisa segades tainale. Vala tainas võiga määritud vormi (24x32cm) ning küpseta 175 kraadi juures ca 35 minutit.

Soovitused/tähelepanekud:
  • Võid retseptis asendada 1dl nisujahu sama koguse rukkijahuga;
  •  Soovi korral lisa kooki ka veidi kõrvitsa- ja päevalilleseemneid;
  • Soodat ja küpsetuspulbrit on lisatud koogile triiki teelusikatäis.

Retsept mugandustega Mrs schwartz´s kitchen

29 kommentaari :

  1. Väga lahe kook tundub, proovin kindlasti!

    VastaKustuta
  2. Tere! See kook tundub tõesti selline, et tahaksin seda kindlasti proovida! Aga mul on küsimus - mis juhtub, kui valgeveiniäädikas asendada tavalise (hästi lahjendatud) äädikaga ja mis juhtub, kui üldse äädikat ei lisa? Aitäh juba ette vastuse eest :)

    VastaKustuta
  3. Tere, mul tekkis sama küsimus, kui näiteks kasutan külmutatud maasikaid hoopis, kas siis palsamiäädikat võib veiniäädika asemel kasutada? Loodan, et see maitset ei riku :).

    VastaKustuta
  4. minul sama küsimus, mis ülesannet täidab valgeveiniäädikas? kas tasub ainult koogi pärast see ost teha?

    VastaKustuta
  5. Äädikas ja sool hakkavad omavahel reageerima, mille tulemus kook kerkib ja jääb õhuline. Äädikas asendabki siinses retseptis edukalt muna. Äädika maitset kooki ei jää, see ongi kasutusel parema tekstuuriga küpsetise saamiseks.

    Valgeveiniäädika asemel võib kasutada ka õunasiidri-äädikat. Tavalist kanget äädikat võib ka kasutada, aga seda tuleks lisada hästi-hästi vähe.

    Palsamiäädikat mina ei kasutaks, tal on spetsiifiline maitse, mis võib jääda ka lõpptulemusena domineerima. Samas alati võib ju proovida:)

    VastaKustuta
  6. Ragne, kas reageerib äädikas ja sool või äädikas ja sooda? ;)
    Meil tulevad täna külalised varsti, plaanin ka seda kooki küpsetada - eks ma siis pärast raporteerin, kuidas õnnestus!

    VastaKustuta
  7. väga mõnus kook tõesti...nii nii mahlane;) pean tunnistama, et suhtusin retsepti esialgu teatava eelarvamusega, sest rabarber ja kakao ei tundunud kuidagi kokku sobivat, kuid kuna koogi koostisained olid kodus kõik olemas, siis uudishimust siiski katsetasin. Tulemuseks on maitsev kook ja see ilus läikiv koogi pealispind on eriti ahvatlev:D Kindlasti küpsetan veel...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore on kuulda tagasisidet, ma juba arvasin, et olen ainuke, kellele see kook meeldib:)

      Kustuta
  8. Tere! Aga kui sooviks teha kooki suure plaadiga, kas siis peaks kõik kahega korrutama?

    VastaKustuta
  9. Mina asendasin rabarberi maasikatega, järgmise teen kirssidega. Lihtne ja maitsev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ... mina ootan selle koogi valmistamiseks kannatamatult mustika hooaega;)

      Kustuta
  10. Kas keegi õuntega ka on juba teinud? Ma vist täna teen... Kui jõuan. Šokolaad on minu jaoks elu alus ja õunu on lihtsalt palju.. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen teinud:) Panin suhkrut veidi vähem (õunad olid magusad). Õunu oli aga rohkem kui retseptis antud rabarberite kogus - pakun, et kuskil 400-500g:) Maitses!

      Kustuta
  11. Tere! Kui kook täna näiteks valmis teha, siis kuidas ta homseks on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kook on järgmisel päeval veel parem, nii et isegi soovitan eelmisel päeval selle valmis teha;)

      Kustuta
    2. Tänud! Teen siis täna valmis, hea homme külla kaasa võtta :) Küsin veel seda, et sa kirjutasid, et ootad väga, et teha seda kooki mustikatega. Kas oled juba proovinud?

      Kustuta
    3. ja, kookidega olen teinud, kuid mulle siiski meeldis rabarberiga rohkem:)

      Kustuta
  12. Aitäh!
    Maitse poolest supper ja rabarber kakaoga on väga mõnus. Kahjuks mul ei kerkinud nii nagu pildil.... Jäi väga nätske ja üldse mitte õhuline... Muidugi ma panin ainult küpsetuspulbi, sest soodat mul ei olnud :((( Ma ei jäta jonni, teen varsti uuesti :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis läks retseptis miskit valesti. Ehk läks vedelikku liialt palju? Millisesse vormi tegid? Kui soodat ei pannud, siis kas suurendasid küpsetuspulbri kogust?

      Kustuta
  13. Kas võib tavalise nisujahu asemel kasutada ka täistera nisujahu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult võib. Tulemus jääb selline mõnusalt teraline ja kergelt jõuline:)

      Kustuta
  14. Tere! Kui ei saa kasutada nisujahu ja ka rukkijahu, millist jahu võiks veel katsetada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma soovitaksin valmistada sellisel juhul see kook riisijahu või mandlijahuga:)

      Kustuta
  15. Midagi on siin retseptis või juhendis valesti. Tegin. Tulemus oli kohutav, nätske, küpsemata, tohutult kerkinud plönn.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen seda kooki tihti teinud - nii õunte kui ka rabarberiga. Äkki läks miskit Teil tegemisel valesti? Rabarbereid oli liiga palju või üleliia mahlased või hoopis miskit muud?

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails