17. veebruar 2013

See vana hea klassikaline keeks

Kui uhkeldavad šokolaadikoogid, kelmikad juustukoogid, õrn-õhulised beseekoogid või mahedad kohupiimakoogid mingil hetkel enam sööma ei kutsu, tuleks oma retseptivihikutes pöörata ette leht, mis pühendatud klassikalistele keeksidele. Sellistele, mis maitselt kerged, selged ning tavalised. Seda viimast selle sõna kõige paremas tähenduses.

Vahel tuleb lihtsalt isu valmistada miskit tavapärast õhtuse tee või siis hommikukohvi kõrvale. See keeks on just see, mis vaja. Peab ütlema, et otsa saab kiiremini, kui mistahes küpsetis. 

PS! See keeks on mahlane, veidi murenev ning üdini hea...ja järgmisel päeval maitseb veelgi paremini (nii nagu keeksid ikka)!



200 g toasooja võid
200 g toasooja toorjuustu
200 g suhkrut
0,25 tl soola
5 muna, toasooja
300 g jahu
0,5 tl soodat

Vahusta toasoe või vahule. Seejärel lisa toorjuust ning mikserda uuesti. Lisa suhkur, sool ja mikserda kohevaks vahuks. Lisa siis ükshaaval munad (iga kord mikserdades). Sõelu jahu ja sooda läbi sõela tainale ning sega lusikaga tainasegu ühtlaseks.

Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (maht ca 1,5l) ning küpseta 150 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit.

Mõned tähelepanekud:

  •  Eriti hea, kui selle keeksi tegemisel on abiks köögikombain. Kui seda ei ole, võid kasutada ka tavalist mikserit.
  •  Püüa küpsetamise ajal ahjuust mitte avada!
  • Kui keeks kipub pealt lõhki küpsema, siis on ahjukuumus liiga suur. Samas öeldakse ju, etkui keeks küpseb pealt katki, siis on seda küpsetatud nii suure armastusega, et ei taha kõik küpsetisse ära mahtuda:)


4 kommentaari :

  1. Mulle nii meeldib see viimane lause - nii suure armastusega küpsetatud, et ei tahtnud ära mahtuda :) Nii vahva! :) Minu meelest üks õige kodune keeks peabki seda lõhet omama :)

    VastaKustuta
  2. Tere, mina asendasin toorjuustu 400 g kodujuustuga, sooda 1 tl küpsetuspulbriga, lisasin 1 apelsini koore riivitult ja 1 tl vaniljesuhkrut, hästi kohev, mahlane , minutiga oli perel kõik sisse hingatud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kodujuustuga tuli kindlasti hästi põnev. Pole kunagi proovinud seda keeksi sisse sokutada:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails