29. november 2012

Kodune purukook

Külalised on toredad ja no mis seal salata, eriti meeldiv on veel siis, kui nad sulle ka üllatuslikult miskit head ja paremat külakostiks toovad. Näiteks sellesama koogi vahel olevad mustsõstrad pärinevad minu sõbrannalt, kes üsna tõenäoliselt aimas, et mul on ammu juba mõtted ühe hea koduse koogi juures. 

Koduse koogina tuleb mul mõttesse koheselt kaks kooki - klassikaline õunakook, kus õunadele seltsiks parajalt kaneeli ja siis täiesti tavaline purukook, kus vahel kodune moos või marjad. Kuna õunakooki alles hiljuti küpsetasin, siis läks ahju purukook. Otseloomulikult mängisid olulist rolli selles koogis külakostiks toodud mustsõstrad, mis sellest koogist just selle koogi tegid. Kuna või oli otsakorral ning purukatte valmistamiseks oli järel võid vaid tükike, siis asendasin pool võikogusest toorjuustuga. Tagantjärgi mõtlen, et olekski võinud ainult toorjuustu purukattes kasutada, sest lõpptulemuse üle ei kurda.

Ja millal siis seda kooki süüa? Loomulikult on ju sellelaadsed koogid ahjust tulnuna vägagi maitsvad. Ja kui veel klaas piima ka veel kõrval on......oi-oi. Siiski-siiski meeldis mulle see kook järgmisel päeval külmkapikülmalt isegi rohkem.

PS! Selle retsepti õpetus on lühike ja lihtne;)




Põhi:
4 dl jahu
1 dl fariinsuhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna
100 g võid

Täidis:
ca 375 g mustsõstraid või muid marju
1 sl kartulitärklist
50-75 g fariinsuhkrut (oleneb marjade hapukusest)

Purukate
2 dl jahu
1 dl suhkrut
0,25 tl kaneeli
0,5 tl küpsetuspulbrit
75 g võid
75 g toorjuustu

Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa juurde muna ja või ning sõtku tainaks. Suru tainas kandilisse koogivormi (30x22cm). Sega marjad tärklise ja suhkruga ning pane vormi. 

Katte jaoks sega kuivained omavahel, lisa või ja toorjuust ning näpi purutaoliseks massiks. Raputa koogile kõige peale. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.



1 kommentaar :

  1. Oeh, need fotod on nii ilusad, et ma ei tahakski hetkel koogi retsepti süveneda :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails