11. september 2012

Mandlipurukattega õunakook

Tegelikult kummitas see kook mind juba ammu, sest igakord kui ma Tante Hertha´s Viennese Kitchen kokaraamatut sirvisin, avanes see esmalt just täpselt selle koogi leheküljelt. Tõeline märk, et peaksin selle küpsetamise ükskord juba ette võtma.

Meil on lapsega selline traditsioon, et Tallinnas käies külastame Viru keskuses asuvat Cafe More kohvikut ning tellime seal juba tavaks saanud klaasi piima, tass kohvi ning kaks oivalist saiakest (üldiselt oleme jäönud meie lemmikute kardemoni- ja kaneelisaia tellijateks). Seejärel, kui nälg on leevendatud sammume korrus allpool olevasse Rahvaraamatu kokaraamatute nurgakesse ning veedame seal mõne aja aega inspiratsiooni ammutamiseks (siinkohal küsimus - miks on poistele nii vähe kokaraamatuid? Kõik puha printsessi teemalised ...... prrrrr). Just sealtsamast raamaturiiulist leidsin ma mõned kuud tagasi eelpoolnimetatud kokaraamatu, mis koheselt ka poekorvi rändas. Kui kokaraamatud on esmaselt sirvides vähemalt 80% ulatuses mõnusaid retsepte ning ilusaid pildikesi, siis üsna tõenäoliselt saab see minu omaks.

Niisiis võtsingi lapsega paar päeva tagasi selle koogi tegemise ette, retsept sai muudetud minu enda maitsetele kohandades, lisaks panin koogile hooajast lähtudes õunu, kaneeli ja suhkrut, sest algne variant piirdus ainult pärmitaina ning purukattega - kuidagi kuiv!?!?! Ja siin ta alljärgnevalt ongi - üks väga-väga mõnus koogike, mida selleks õunahooajaks soovitan!



 Põhi:
10 g presspärmi
0,6 dl sooja vett
140 g nisujahu
näpuotsatäis soola
3 tl suhkrut
2 munakollast
30 g võid, sulatatuna
1 sidruni riivitud koor


Täidis:
ca 4 suuremat õuna
suhkrut, kaneeli


Purukate:
100 g nisujahu
50 g mandlilaaste, kergelt käte vahek purustatult
50 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
75 g võid


Pudenda pärm käesooja vette ning sega kahvliga, kuni segunemiseni.Sega omavahel jahu, sool ja suhkur. Lisa sõtkudes juurde munakollased, vesi ning jahutatud ja sulatatud või. Kõige lõpuks lisa riivitud sidrunikoor. Sõtku seni, kuni tainas on ühtlane ja läikiv. Lase soojas rätiku all kaetult kerkida ca 30-45 minutit (olenevalt kergituskoha temperatuurist). 

Koori ja puhasta seemnetest õunad ning lõika õhukesteks viiludeks. Purukatte valmistamiseks sega kõik koostisained omavahel (väljaarvatud või).


Kui tainas on kerkinud kata kandiline koogivorm küpsetuspaberiga ning suru tainas jahuste käte abil vormi (kasutasin kandilist vormi 20x29cm). Selle peale pane õunaviilud, raputa peale suhkrut ja kaneeli. Seejärel raputa peale purukate. Lase soojas kerkida 15 minutit. Vahetult enne küpsetamist kata purukate õhukeste võiviiludega. Küpseta kooki 190 kraadi juures ca 45 minutit.

Idee: Tante Hertha´s Viennese Kitchen

NB!  Selle koogi pildistamise käigus sai viga üks vanaemaaegne taldrik:(

4 kommentaari:

  1. Tundub mõnus!
    Ja blogi päist oled ka uuendanud, ilus!

    Kas kuivpärmiga saab ka seda kooki teha? Mis sel juhul teisiti?

    Tervitades,
    Annika

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi kui tore, et keegi märkab muutusi blogis:) Mul oli see päise muutmine juba ammu plaanis, kuna see oli oma mõõtmetelt väga vale. Lõpuks võtsin kätte ja tegin uue:)

      1 g kuivpärmi vastab 2g presspärmile ehk siis kui kuivpärmi kasutad pane seda poole vähem presspärmi kogusest.

      Kustuta
  2. Tere,
    kui suur peaks olema vorm, et kook just paras saaks? Kas näiteks 26cm läbimõõduga ümmargune vorm sobiks?

    Päikest:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen märkimata jätnud, millise suurusega vormi kasutasin (panin selle ka retsepti nüüd:)). Minul oli kasutusel kandiline koogivorm suurusega 20x29 cm. Nii et, kui kasutada ümmargust 26 cm läbimõõduga vormi, siis miskit retseptis muutma ei pea.

      Kustuta