3. august 2012

Sõstrakook hapukoore ja martsipaniviiludega


Punased sõstrad on väärt marjad - söömiseks veidi hapud, kuid kookidesse, pirukatesse ning mahlaks justkui loodud. Selles koogis nisujahu ei kohta, seekord läksin hoopis mahlase kaerahelbepõhjaga taina kasuks. Just nimelt mahlase, sest kaerahelbepõhi meenutab justkui pehmet küpsist. Peab ütlema, et see on üks mu lemmikumaid põhjaretsepte, mida ma vastavalt vajadusele ning koogi iseloomule igakord muudan. Proovige, see tainas on lihtne ja hea, täpselt nagu kogu koogiretsept:) 

Sõstrad sobivad kohe kindlasti kokku miski magusaga, siinkohal teeb sellle magusa töö ära martsipan. Sobib-sobib!




200 g võid
2 dl suhkrut

näpuotsatäis soola

6 dl kiirkaerahelbeid

2 dl odrajahujahu

0,5 tl soodat

Täidis:
700 g hapukoort
4 muna
2 dl suhkrut
500 g punaseid sõstraid (puhastatult)
200 g martsipani
tuhksuhkrut (peale raputamiseks)

Sulata või, sega juurde suhkur ja sool. Seejärel lisa kiirkaerahelbed, odrajahu ja sooda, sega. Suru umbes 3/4 tainast kandilise koogivormi (30x22cm) põhjaks.

Täidise jaoks sega hapukoor munadega, lisa suhkur. Sega ühtlaseks. Vala täidis vormi kaerahelbepõhjale. Laota peale marjad. Lõika martsipanist õhukesed viilud ning jaota need koogile. Kõige peale raputa järelejäänud kaerahelbepuiste. Küpseta 175 kraadi juures 45 min. Serveerides raputa üle tuhksuhkruga.


34 kommentaari:

  1. Punased sõstrad on kahtlemata minu lemmikute hulgas, ent pole selle peale tulnudki, et neid martsipaniga ühendada. Kindlasti hää! Hõiskan kaasa ka nisu asendamisele kaeraga - tegin seda täna isegi, küll mustikakoogis. Aga põhipõhjus, miks ma tahtsin kommentaari jätta, on see alumine pilt - nii lihtne ja eriliselt ilus! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) aitäh Katrin. Martsipani ja sõstra kooslust olen kasutanud ka näiteks keeksis - toimib imehästi:)

      Kustuta
  2. Näeb kaunis välja. Kas peavad kindlasti kiirkaerahelbed olema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen teinud seda põhjaretsepti ka tavaliste kaerahelvestega (mitte kõige jämedamatega). Samuti saab teha ka neljaviljahelvestega:)

      Kustuta
  3. see kook läheb küll katsetamisele :) Igasugune nisujahu asendamine on alati tervitatav.
    Piltide osas minu poolt ka komplimendid, kompositsioon meenutab väikest maiast Pätut, kes marju pätsamas käinud :) Vahva ja kaunis!

    VastaKustuta
  4. Tänud:) Olen kindel (vähemalt loodan:)), et Sa koogis pettuma ei pea:)

    VastaKustuta
  5. Kas see kook on parim samal või järgmisel päeval?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldiselt meeldib mulle, kui koogid on enne söömist pisut seisnud, kuna maitsed on siis ühtlustunud. Selle koogi puhul aga väga vahet ei ole. Soojana on martsipan mõnusalt sulanud ning sobib koos sõstardega imehästi ning seisnult järgmisel päeval kook samuti oma häid maitseomadusi kuhugi ei kaota:)

      Kui kook vaja varem valmis teha, siis võid julgesti seda teha. Kui aga koogi valmistamise ja serveerimise vahele jääb väike vahe, siis pole ka sellest hullu:)

      Kustuta
  6. Kui sügav see vorm peaks olema millega seda küpsetada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. nii, tulin just mõõdulindiga köögist:) - minu vorm, kus kooki tegin oli veidi üle 5 cm sügav.

      Kustuta
  7. Kook tundub väga isuäratav , aga jube rammus. Vähemalt 5000 kcal koogi peale kokku :(, mistõttu jääb minu poolt küpsetamata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega siis tervet kooki korraga ei pea sööma:)

      Minul jääks tegelikult siis paljud koogid söömata, kui nende rammusust jälgiksin:)Talv ju kohe käes ka:)

      Kustuta
  8. Väga maitsev kook. Krõbe kate, pehme ja mahlane põhi, hapukad marjad ja kreemine täidis. Martsipan teeb koogi veel eriti heaks. Ja seda põhjaretsepti kasutan kindlasti veel mõnes koogis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda:)

      PS! Soovitan seda põhjaretsepti kasutada mõnes õunakoogis;)

      Kustuta
  9. Kui palju on mahult (dl) 500g sõstraid?

    VastaKustuta
  10. Imehea kook! Suur aitäh sulle suurepäraste retseptide eest! Sinu blogi on mu parim kokaraamat!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda:) Tundub, et see kook on paljudele meelepärane. Hetkel kõige külastatumaid retsepte:)

      Kustuta
  11. Kas külmutatud sõstradtuleks enne sulatada? Ja kas tärklisega ka segada või mitte? Mida Sina soovitad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sõstraid ära eelnevalt sulata. Tärklisega mina ei segaks:)

      Kustuta
  12. oi kuidas ma tahan seda kooki teha! vaja ainult kuskilt punaseid sõstraid saada.. Aga tegemiseks läheb see kook tuleval nädalal kindlasti! Pean vist koguseid kuidagi ümber arvutama, sest ma olen ainuke koogisööja ning üksi nii suurt kooki ei jaksa ära süüa :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kook on hea - soovitan kindlasti... ja kui punaseid sõstraid kuskilt saada pole, siis võib ka õuntega proovida:)

      Kustuta
  13. Millega võiks asendada martsipani? Pole just eriline fänn ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Näiteks halvaa? või batoonikese kommid (Pilveke, Miisu)?

      Kustuta
  14. Tegin halvaaga ja lihtsalt imeline! Minu poeg, kes sõstrakooke siiani kordagi söönud pole, sõi ja kiitis selle taevani!:-D Aitäh!

    VastaKustuta
  15. Seda kooki teen kindlasti veel.
    Just mõtlesin, et mida kodus oleva odrajahuga peale hakata. Olin selle ostnud lootes, et laps sööb odrajahu putru, aga unistada ju võib. Igastahes on nüüd jahule otstarve leitud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult saab ju odrajahu kasutada edukalt kõikjal seal, kus tavaliselt nisujahu kaautad. Siiski võiks asendada (vähemalt proovimise mõttes:)) pool nisujahu kogusest odrajahuga. Lisaks saab odrajahust valmistada vahtu, sama retsepti järgi, nagu mannavahtugi. Meie pere pisemale läheb see igakord peale;)

      Ja loomulikult on ju odrajahukarask suurepärane valik: http://www.kokkama.ee/2007/10/odrajahu-kohupiimakarask.html

      Kustuta
  16. Kook tuli hea, aga ka väga magus. Kindlasti teen teinekord jälle. Kuna armastan hapumaid asju, siis järgmine kord panen suhkurt vähem.

    VastaKustuta
  17. Minul jäi põhi selline purune, mittelõigatav. Ja hapukoore-muna segu on olemuselt vedel, marjad vajuvad sisse, mitte ei jää peale. No ei oska ma teha.

    VastaKustuta
  18. Tegin jälle seda kooki:) Kuna eelmine marjahooaeg oli mul kodus ainult pool kogust punastsõstart, siis lisasin pool kogust mustisõstraid. Ja nii jäi väga hea, mulle maitses. Seetõttu tegin ka seekord pooleks nii punased kui mustad sõstrad. Retsept lihtne ja kook ise mõnus hapukas-magus. Väga maitsev.

    VastaKustuta
  19. Väga hea, et selle retsepti taas leidsin, sõstraid sügavkülmas veel alles. Väga mõnus mahlane aga sama krõmpsuv kook tuli suvel, lastele väga meeldis! Kasutan nii punaseid kui musti sõstraid ja imehea maitsekombo on martsipan!

    VastaKustuta