12. mai 2012

Kookoskook valge šokolaadiga


Ühed minu lemmikud küpsised (mitmete teiste lemmikute seas) on kookoskuhjad. Paadunud Rafaello austajana vist muud varianti ei olegi, sest need küpsised on maitselt parajalt kookoselised ning seest mahlased. Igapäevaselt need küpsised muidugi menüüs ei ole, aga kui jälle miskitmoodi selle retsepti otsa komistan, siis teen korraga ikka mitu ahjutäit. Ja kui soov veidi šokolaadiga hullata, siis võib needsamad kuhjad veel ülenisti valge šokolaadi sisse kasta, kuhu peale veel veidike purustatud röstmandleid peale raputada. Neidsamu šokolaadiga tuunitud kookoskuhjasid võib ka hellitavalt kutsuda vaese-mehe rafaellodeks. 

Ühe järjekordse tuhina käigus tekkis isu ka korraliku kookost sisalduva koogi järele. Ja siin ta ongi - tõeline kookosesõprade lemmik, kus preemiaks peal veel kreemjas toorjuustu-šokolaadikiht. Kui teil veel sügavkülmas natuke astepajumarju leidub, siis pange need kindlasti koogi peale. Astelpaju hapukus sobivad sellle kookoselise koogimaitsega ülihästi.



Põhi:
200 g digestive küpsiseid
80 g võid

Täidis:
100 g võid

4 muna
2 dl suhkrut
300 g kookoshelbeid

Kate:
100 g valget šokolaadi
200 g toorjuustu, toasooja
100 g hapukoort
Astelpajumarju, kookoshelbeid (serveerimiseks)

Põhja jaoks tambi küpsised puruks. Sulata või ning sega see kokku küpsisepuruga. Saadud mass suru 22-24 cm  küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhjale.
Täidise valmistamiseks sulata või. Sega omavahel munad ja suhkur, seejärel lisa kookoshelbed ja sulatatud või. Aseta kookosmass küpsisepõhjale. Küpseta kooki 175 kraadi juures 25-30 minutit. Lase seejärel koogil jahtuda.

Sulata šokolaad veevannil ning sega siis kokku toorjuustuga. Kõige viimasena sega sisse hapukoor. Antud šokolaadisegu määri koogile katteks. Lase külmkapis taheneda ca 2 tundi. Serveeri kooki hapukate astelpajumarjade ja koogile raputatud kookoshelvestega.



22 kommentaari :

  1. Tõesti - antud kook sisaldab rohkelt kookost ja peaks kõige nõudlikumagi kookose fänni isu rahuldama!

    Lihtsalt valmistatav ja kiirelt valmiv (pluss muidugi oote aeg, mida meie pere ära ei suutnud oodata ja juba peale tunniajast seismist mekkima hakkas :)
    Kuna tegu on väga magusa suutäiega, siis kindlasti sobiksid juurde hapukad marjad, mida kahjuks meil ei leidunud.

    Aitäh taaskord hea retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jep need asetlpajumarjad on ülihead selle koogig. Jõhvikad või pohlad sobivad ka kindlasti;)

      Kustuta
  2. Oi oi, see on see imehea kook. Mulle meeldisid eriti need ampsud, kus olid peal marjad. Kui järgmine kord teed, siis ma olen ilmselt lõhna peale kohal :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegin neid nädalavahetusel Tallinnas:) - kahjuks lõhn vist Pärnu ei ulatunud:)

      Kustuta
  3. No võtsin aega mis ma võtsin aga eile sain selle koogi tehtud! Plaani võtsin koogi astelpaju marjade pärast :) Noh sügavkülmas oli karp ümber läinud ning nii nad seal lahtiselt vedelesid. Ei olnud nagu kunagi mahti kokku korjata - titt ründab kõiki lahtisi kappe ja sahtleid hirmsa hooga. Ning nüüd selle koogi pilte nähes leidsin endas motivatsiooni,et need majad kokku korjata ning koogi peale puistata. Mmmõnus! Rammus aga tõesti maitsev ja need marjad seal peal - ohhh...peaks vist veel ühe lõigu võtma...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Minul sõbranna just vihjas nädalake tagasi, et millal ma seda kooki uuesti teen - ta varustaks marjadega:D

      Kustuta
  4. tere, väga maitsev küpsetis oli.
    tegelikult tahtsin hoopis küsida,et millist ahju funktsiooni Sina kookide-saiade küpsetamisel kasutad, kas alt-pealt või hoopis pöördõhuga või midagi muud. kuna olen uue ahju omanik siis tekkis selline küsimus. ise ei oska peale alt-pealt variandi midagi kasutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult oleneb see täielikult sellest, mida küpsetan. Üldiselt kasutan pöördõhku erinevate pärmi-lehttaina küpsetiste puhul, siis kerkivad saiad ahjus paremini ja mahlasemaks. Samuti kasutan seda biskviiti tehes.

      Kui pöördõhku kasutan, siis olen selle siin blogis retseptides ka välja toonud. Seda režiimi kasutades peab aga meelespidama seda, et ahjutemperatuur on 20 kraadi võrra suurem, kui tavaline alt-ülevalt küpsetamisrežiim.

      Kustuta
  5. siit minu küsimus ahjurežiimi kohta: miks nt biskviidi puhul on pöördõhk parem? Küsin, et äkki on mingi kaval põhjus :) Ma seni olen kasutanud alt-ülevalt varianti :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Biskviiti on vaja ju küpsetada lühikest aega - et ta läbi küpseks lihtsalt korralikult. Pöördõhk teeb selle küpsetustöö sujuvamalt ära. Ei jää liialt kuiv, pigem selline kohev ning tekstuur ühtlasem.

      Kustuta
  6. selge, võtan info arvesse ja varsti testin ära, ega enne ju ei usu ega saa aru, kui omal nahal ikka kogenud pole :) Tänud, et oled nii abivalmis :)

    p.s. retsepti juures viidatud kookoskuhjad on lihtsalt parimad!

    VastaKustuta
  7. Kas parem on kui valmis teha eelmisel päeval või samal päeval kui süüa?

    VastaKustuta
  8. Nimetan seda "kookose imeks"! :D Tegin, võtsin esimese ampsu ja arvasin, et söön koogi üksi ära. Umbes kolmanda-neljanda ampsu juures muutsin meelt ja pingutasin, et tükk lõpuni süüa. Väga rammus, väga maitsev, täielik delikatess! Astelpaju on tõesti hädavajalik selle juures! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kookose ime:D Kusjuures ma olen paar korda seda kooki serveerinud püreestatud astelpajudega. Väga mõnus - paras magus-hapu tasakaal:)

      Kustuta
    2. Kas marjad liiga vedelaks lödiks ei lähe püreerimisel, et neid koogile panna? Kõlab iseenesest huvitavalt, sest muidu peab marjad koogile puistama pärast lahtilõikamist, muidu on terve elu astelpajukollaseid pritsmeid täis! Eile jälle tegin, kõik kiitsid! :)

      Kustuta
    3. Ta jääb selline vedel kaste siis. Kui aga soovid veidi paksemat kastet, siis soovitan lisada astelpajudele mõned kuivatatud datlid (soovitav on neid veel enne peenemaks püreestada) ning need siis koos astelpajudega kõik koos püreeks lasta. Datlid aitavad lõpptulemusena kastet paksendada, kuid lisaks siiski annavad ka pisut magusust.

      Kustuta
  9. Kas täidises saaks või millegi muu vastu vahetada, et kook ei saaks nii rammus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib teha ka sama koguse toorjuustuga:)

      Kustuta
    2. No muidugi! Sellepeale poleks ise tulnudki, tänud hea nipi eest :)

      Kustuta
  10. Kui astelpaju marju pole käepärast, kas siis maasikad või vaarikad sobiks ka? Või mingid muud marjad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult sobivad - vaarikad, maasikad, mustikad, jõhvikad ehks siis mis meelepärane ning mida parasjagu kodus leidumas:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails