7. aprill 2012

Apelsiniga kohupiimakook

Alates ajast kui üks armas hubane koht Pärnus kardemoni-apelsinisaiu müüma hakkas on see kooslus lihtsalt üks minu vaieldamatu lemmik. Kardemon on üldse tänuväärt ja sõltuvust tekitav maitseaine - sa kas vihkad seda või armastad truult igavesti:) Vahepealset võimalust lihtsalt ei ole. Selleks, et kardemoni aroom ikka võimalikult tugevasti küpsetistes ja kohvijookides välja tuleks, õnnestus mul hankida pisikesi kardemoniterasid, mis siis uhmerdatuna tunduvalt tugevamat maitset annavad, kui juba valmis-jahvatatud variant.


Kõige tihedamini leiab minu lemmikkoosluse kokkusaamine aset minu köögis just eelpool mainitud kohvikust inspiratsiooni saadud apelsini-kardemonisaiades, kuid viimasel ajal aga ka erinevates kohupiimakookides. Praegu on ju pühade aeg, kui kohupiimakoogid on kõige populaarsemad küpsetised üldse. Seetõttu üks apelsinine kookide-kook, mis pühadesse justkui valatult sobib. 


Põhi:
3 dl nisujahu
1 dl rukkijahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
200 g võid
3-5 sl vett

Täidis:
500 g kohupiima vanilliga (teralist)
300 g hapukoort
3 dl suhkrut
2 sl kartulitärklist
2 tl kardemoni, jahvatatuna
4 muna
1 apelsini riivitud koor
0,5 apelsini pressitud mahl
vahustatud rõõska koort (kaunistuseks)

Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, näpi hulka või, seejärel lisa vesi ning sõtku ühtlaseks tainapalliks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (22-24cm) põhja ja äärtele ning aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. 


Täidise valmistamiseks sega omavahel kohupiim ja hapukoor. Sega kuivained omavahel ning lisa kohupiimamassile. Eralda munakollased –valgetest. Munakollased, apelsini riivitud koor ja –mahl lisada kohupiimasegule. Sega kõik ühtlaseks massiks. Kõige lõpuks vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult täidise sisse. Küpseta kooki 180 kraadi juures 50-55 minutit ning jäta seejärel avatud ahjuuksega ahju järelküpsema. Serveerides kaunista vahukoorega.



11 kommentaari :

  1. Mmmm... Kui Selveris on täna ka veel kohupiimad soodushinnaga, läheb kindlasti tegemiseks :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oli, tegin ja jagasin sõbrannadega ka. Kõigile maitses, aga minu jaoks oli kardemoni maitse veidi liiga tugev. Muidu järjekordne hea küpsetis sinu poolt. Aitäh!

      Kustuta
    2. Mulle tundub, et olen ülim kardemonisõltlane. Kasutasin siin retseptis värskelt jahvatatud kardemoni, mis on veelgi tugevama maitsega, kui juba valmisjahvatatud:) aga tore, kui maitses:) Järgmine kord siis vähem kardemoni.

      Kustuta
  2. Ja ma tahaks kohe seda apelsini-kardemonisaia retsepti küsida ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka saab:) See hästi lihtne. KOguseid panen tavaliselt täiesti tunde järgi, peaasi, et suhkru ja võiga ei koonerdaks:)

      1 pk pärmi-lehttainast (valmisrullitud)
      100 -150g toasooja võid
      tuhksuhkrut
      ca 1-2 tl kardemoni
      1 apelsini riivitud koor

      Vahusta või tuhksuhkru ja jahvatatud kardemoniga. Lisa juurde apelsinikoor. Määri segu tainale, keera lühemast servast rulli ning lõika moaga 8-9 rulli. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit.

      ...ja valmis ta ongi:)

      Kustuta
  3. ...ja katsetatud ta saigi...
    Natukene liialt magus tuli, järgmisel korral vähendaksin kindlasti suhkru hulka. (Eelnevast tulenevalt, jäi ka vahukoor lisamata)
    Täidist tuli ka paras suur kausi täis, et lausa küpses vormist üle :D ning see võis ka põhjuseks olla, miks seest natukene vedelaks jäi (lasin ~15 min kauem).
    Kuid meie pere maiasmokale maitses!
    Aitäh hääde retseptide eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) kui nüüd vormis liialt kohupiimamass kerkima hakkas, siis võis ka ahjutemperatuur veidi liiga kõrge olla, mistõttu võis sisemus vedelaks jääda:)

      Loodetavasti lõpus küpses ikka korralikult ära;)

      Kustuta
  4. See võib ka tõesti olla põhjuseks, kuid mis oluline - lõpp hea, kõik hea, sest natukene aega seistes ja jahtudes kook tahenes.

    VastaKustuta
  5. Aitäh retsepti eest, väga hea ja mahlane kook tuli. Ma vist vähendaks ka koogis suhkru osakaalu poole võrra, muidu tuleb liiga magus. Väge tore blogi on ja superilusad pildid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodetavasti ei rikkunud liiga magus küpsetis koogi söömist:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails