23. jaanuar 2012

Tšillised Mehhiko šokolaadi-tassikoogid

Minu tähelepanu on alati äratanud lemmikumates pagaripoodides (ja lennujaamades) müüdavad hiigelsuured tassikoogid - just eriti šokolaadised, mis pealtnäha justkui šokolaadist ainult koosnevadki. Loomulikult näevad suuremad muffinid apetiitsemad välja, võrreldes tavapärastega. Rohkem maiustamist, rohkem šokolaadi, rohkem maitsed - ühesõnaga kõike rohkem. Vesistamine koogileti taga ajas selliste vormide otsingule ning mõned head kuud tagasi õnnestuski mul väikese vihje järel tabada suured silikoonist muffinivormid. Sedasama vihjet võin jagada teistelegi otsijatele - Prisma. Pole kahtlustki, et selliste suurte muffinite küpsetamine nõuab täidiseks rohkelt mustikaid, pähkleid või siis parajalt šokolaadi (talvisel ajal kohustuslik koos tšilliga). Ja  kohe kindlasti peavad sellised küpsetised kaetud olema miski heaga - toorjuustuglasuur on üks esimesi mõtteid, mis minul tavaliselt pähe tuleb. Niisiis arveldan ära oma vana võla ning märgin ülesse tšilliste šokolaadikoogikeste retsepti, mis sai retseptikirja ka Estraveli jõulukiusatusse. Sellised suured muffinid mahutavad kusjuures 4 tavasuuruses muffinitaina kogust, nii et kui otsustate ühe tassikoogi endale lubada, siis jälgige, et kõht oleks parajalt tühi.

...ja muidugi, kui suuri muffinivorme ei ole, siis kasutagem tavalisi vorme. Lihtsalt on küpsetusajad mõnevõrra lühemad.


120 g toasooja võid
1 tl vanillisuhkrut
100 g suhkrut
2 tl punast tšillipipart, peeneks hakituna
1 muna, valge ja kollane eraldatud
100 g tumedat šokolaadi
0,5 tl kaneeli
1 tl lahustuvat kohvipulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g jahu
1 dl piima


Glasuur:

200g toorjuustu
150 g toasooja võid
75 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 tl muskaatpähklit
0,5 tl cayenne pipart 


Vahusta toasoe või, suhkrud ja peeneks hakitud tšilli omavahel, lisa segades juurde munakollane. Sulata šokolaad veevannil ning lisa või-suhkruvahule. Sega kokku ülejäänud kuivained ning lisa vaheldumisi piimaga või-suhkruvahule. Vahusta munavalged ning lisa ettevaatlikult segades tainale.


Jaota tainas muffinvormidesse ja küpseta 180 kraadi juures. Küpsemisaeg oleneb muffiniaukude suurusest. Klassikalised muffinid küpsevad  20-25 minutit. Suuremad muffinid (pildil) küpsevad 30-35minutit. Valmis muffinid jahuta restil.

Glasuuri valmistamiseks vahusta omavahel toorjuust ja toasoe või, lisa ülejäänud ained. Aseta külmkappi ca pooleks tunniks tahenema. Seejärel kata jahtunud muffinid toorjuustuseguga. 


5 kommentaari :

  1. Mul ei kerkinud küll nii hästi nagu pildi peal ning tulid jube rabedad. Kasutasin täistera nisujahu, äkki oli asi selles... Aga maitsevad küll väga hästi, kuigi panin poole vähem tsillit, igaksjuhuks:) Aitäh jagamast!

    VastaKustuta
  2. Ma ei tea, kui palju, see täistera nisujahu muudab, aga kui asendan osa nisujahu kogusest näiteks odrajahu või kaerajahuga, siis on need tunduvalt muredamad. Küll aga kerkimisega muret ei ole. Äkki jäi kergitus aine ära? Kas tainas tuli klassikalise muffinitaina paksusega?

    VastaKustuta
  3. Tere! Tegin just neid imemaitsvaid muffineid. Kerkisid kenasti ja siis vajusid sisse...Ahju lahti ei teinud küpsemise ajal. Milles võiks olla viga? Küpsetuspulbrit panin kindlasti. Tahaks väga teada, sest maitse on super! Mida ma ise märkan, et tavalise kirjeldatud muffini kohta on konsistents nagu liiga õrn ja õhuline...ehk eksin. Tänades! Kaire

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegin teise portsu ka, jälle sama lugu. Ei kasutanud miksrit segamisel, ega midagi. Ainult munavalge jaoks, tulemus sama.....

      Kustuta
    2. Kardan, et ahjukuumus on liialt kõrge. Ahjud on erinevad - osad äkilisemad, osad sellised nõrgemad. Soovitan küpsetada näiteks 160 kraadi juures (küpsemisaega pisut pikendades).

      Teise variandina soovitan õige pisut jahu kogust suurendada - piisab, kui lisada 2 sl rohkem:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails